RISU NO EN.

23 heinäkuuta 2020



Tervetuloa palstalleni, astu sisään portista!


Portin vasemmalla puolella on nykyään tällainen näkymä. Saanko esitellä Risu no en eli suomeksi oravan puutarha. :) Risu no en on tietenkin japania, sillä tässä oli ennen japanilaistyyliseksi nurkkaukseksi kutsumani alue, joka on tänä kesänä kokenut aikamoisen muutoksen. Kaikki lähti liikkeelle, kun poistin alueen taustalla olleen lehtikompostin. Kävin tanssahtelemassa palstani "tanssilattilalla" moneen otteeseen ja miettimässä mitä alueelle tekisin.


Toukokuussa aloitin portin pielestä kuopsutella rikkaruohoja pois. Alueella on paha vuohenkello-ongelma, jota ryhdyin ihan ex tempore ratkaisemaan kaivamalla lapiolla juuria ylös. Siinä kaivuiden edetessä päätin kaivaa haltiankukan, jalokallioiset, unikot ja sitten muutkin perennat ylös. Samalla heittelin kaikki vastaan tulleet sipulit ämpäriin talteen.

Koristekirsikka 'Kevätsuudelma' | Prunus Sargentii-group 'Accolade'

Japaninverivaahtera | Acer palmatum 'Atropurpureum'
Kaivuuhommat jatkuivat helteiden jälkeen, vuoden parhaimpana kitkemisajankohtana ja parina muuna lähipäivänä. Edellisenä päivänä oli tullut onnekkaasti raju sadekuuro ja maa oli pehmennyt mukavaksi kaivaa. Tällä kertaa kaivoin ylös perennojen lisäksi myös bambut ja katsuran. Lopulta paikoilleen jäivät vain japaninvaahterat 'Atropurpureum' ja 'Dissectum' sekä nuokkusyreeni. Niin ja vanhat pionit. Ne ovat lähdössä alueelta, mutta en ole vielä uskaltanut kaivaa niitä ylös, teen sen syksymmällä. Ihan varmuudeksi, sillä en halua menettää niitä.

Katsura | Cercidiphyllum japonicum

Vuoriruokobambu | Fargesia murielae
Kun olin kaivanut alueen, 12 neliötä, lähes tulkoon läpikotaisin ylös, poiminut juuren palat, harannut ja tasoittanut mullat alkoi hauskin homma - kasvien istutus. Siihen meni useampi päivä. Kiersin aluetta kuin kissa kuumaa puuroa ja mietin vaihtoehtoja kasvien paikoiksi. Tuijottelin joka suunnasta, portilta tultaessa, potagerin suunnalta ja aidan takaa. Mallailin ja siirsin yhtä ja sitten vähän toista. Taas vähän tuijottelua ja ruukkujen siirtelyä. Katsuran ehdin kaivaa jo maahan, kun tajusin sen olevan väärässä paikassa. No, eikun ylös ja siirto.


Kasvien siirtelyn välissä raahasin mökin alta löytyneet kivet alueelle ja asettelin niitä kasvien väliin poluksi. Astelin polkua testaillen, kaivoin maahan ja sitten siirsin vielä vähän parempaan asentoon.

Neidonhiuspuu | Ginkgo biloba
Lopulta olin tyytyväinen kasvien sijoitteluun, sinne solahtivat tämän vuoden uutuusostoksetkin hyvin. Nietospensas 'Yuki Cherry Blossom', koristekirsikka 'Kevätsuudelma', peruukkipensas 'Grace' ja hakoneheinä 'All Gold'. Lisäksi istutin kolme vuotta ruukussa kasvaneen ja kellarissa talvehtineen neidonhiuspuun vihdoin maahan. Neidonhiuspuu ja kirsikka joutuivat tyytymään mataliin tukikeppeihin, jotka ovat tarkoitettu marjapensaille, kun muuta ei ollut käsillä. Onneksi ovat sentään tyylikkään mustat. Sopivat hyvin aluetta potagerin puolelta rajaavaan mustaan penkkiin. Sen sijoituspaikasta en ole varma, mutta juuri nyt sille ei löydy parempaakaan paikkaa.

Pensaskärhö | Clematis recta

Japaninvaahtera | Acer palmatum 'Dissectum'
Alueen takana sijaitsevat kompostit ja pieni ruukutuspöytä. Näkymä hieman häiritsi hakemaani japanilaista zen-tunnelmaa, onneksi keksin laittaa lehtikompostin ympärillä olleen ruokomaton ruukutuspöydän ympärille. Ruokomatto lisää japanilaisfiilistä ja piilottaa samalla kätevästi pöydän hyllyillä olevat ruukut ja muut alla olevat tavarat.

Peruukkipensas | Cotinus coccygria 'Grace'

Peruukkipensas | Cotinus coccygria 'Grace'
Pisteeksi iin päälle löysin Viherpajasta pienen japanilaistyylisen kivilyhdyn. Oikeasti se on jotain keramiikkaa, mutta se paras versio mitä olen käsiini saanut ja päässyt ostamaan. Sen sisälle mahtuu pieni lämpökynttilä ja illan hämärtyessä palava kynttilä luo hienon tunnelman loistaessa lyhdyn ikkunoista.



Hieman toteutus tuntui takareisissä ja takamuksessa, kyykkyynhän en vieläkään oikein pääse. Parina iltana olin aivan poikki, mutta niin täydellisen onnellinen työn tuloksista. Olen kertaalleen harannut rikat pois, hirveästi ei ole vuohenkellon taimia vielä pilkistänyt. Kop kop - koputan puuta ja toivon, että kasvusto vähentyi suuresti. Samalla toivon, että sain karsittua myös mukulaleinikkiä. Sipulit pitää vielä ripotella multaan, nyt kun askelkivien paikat ovat kohdillaan.

Varjohiippa | Epimedium
Turha varmaan mainita, että olen tosi tosi tosi tyytyväinen. Alue on ollut vuosia mietinnässä ja työn alla. Samalla kun kaivoin vuohenkelloa pois, ideat alkoivat vähitellen muodostaa suunnitelman toteutettavaksi. Moni asia loksahteli kohdalleen ihan itsestään. Siinä se sitten on - Risu no en.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


14 kommenttia:

  1. Arvaa vaan, kuka täällä huokaili ja ihasteli... Niin kaunista! <3 Ihan täydellinen Risu no en. Ja täydellisiä ovat myös kasvivalinnat, oikeita herkkuja todella!!!!
    Tuo kivipolku oikein kutsuu kävelemään.
    Ja todella hieno suoritus polvileikkauksesta toipuvalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! <3 Kaukanahan tämä on oikeista japanilaisista puutarhoista, mutta sellainen suomalainen siirtolapuutarhaversio. :D Olen tosi tyytyväinen, nyt kokonaisuus on enempi yhtenäinen ja kasvit ovat sijoiteltu paremmin kuin aikaisemmin. Ehkä lisään vielä ruukussa olevat havut kokeilumielessä alueelle.

      Poista
  2. Voi sentään; tokihan sinun pitää olla todella tyytyväinen - alueesta tuli kerrassaan hieno! Hauska tuo ’Risu no en’. Kuulostaa niin tutulta tuo toimintamalli, että on kierrettävä ja katseltava pää kallellaan suunnasta jos toisestakin ja vähän siirrettävä ja taas kierrettävä ja katseltava ... niin minäkin teen. Löysit palapelin palat hienosti kohdilleen. Tuo japaninverivaahtera on kaunis ja kevätsuudelmaa olen itsekin hinkunut, jos vain uskallan sen tälle vyöhykkeelle istuttaa. Pitää vielä kuukkeloida osaa noista kasveista, sillä en ole kaikkiin tutustunut. Huipputulos ja suorituksen arvoa nostaa toipuva polvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, siitä tuli parempi kuin uskalsin kuvitellakaan. Kasvipalapelin kanssa oli kyllä kokeilemista, mutta kyllä kannatti hieman tuumailla ja kokeilla eri vaihtoehtoja. Japaninverivaahtera on tänä vuonna ollut jotenkin erityisen upea, se on saanut paljon huomiota ohikulkijoiltakin ja ihan syystä.

      Poista
  3. Kiitos, kun esittelit Risu no en, meillekkin..:)

    VastaaPoista
  4. Risu no en, hauska! Hieno tuli ja mitä kasveja alueella kasvaakaan. Toivottavasti vuohenkello on pois tai ainakin vähentynyt. Oma taistoni vuohenkelloja vastaan näyttää hyvältä, pariin viikkoon ei ole noussut uusi alkuja. Kaislamatto on täydellinen japanilaiseen tyyliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Todellakin toivon, että vuohenputkikasvusto olisi hyvin paljon vähentynyt. Pois sitä tuskin koskaan saan, mutta jos ainakin vähemmäksi.

      Poista
  5. Nyt kyllä kannattaakin olla tyytyväinen. Oikein onnistunut alue ja miten upeasti valitsemasi kasvit sinne sopivatkaan. "Risu no en" kuulostaa hauskalta, kun japaninkielisen nimen voi ymmärtää myös suomalaisena lausahduksena. Kuinka kauan japaninvaahterasi on kasvanut, kun sillä on kokoa jo noinkin paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Olen vähän harmitellut, että orava on japaniksi risu. Se kun suomalaiseen korvaan on liian tuttu sana.

      Olen istuttanut japaninverivaahteran kolme vuotta sitten, se oli Turun messuille tekemässäni istutuksessa ja jo silloin aika isohko (http://www.oravankesapesa.net/2017/04/unelmien-viljelylaatikko.html). Se on jotenkin tänä vuonna erityisen hehkuva, talvi lienee ollut sen mieleen.

      Poista
  6. Upea lopputulos raadannasta! Uusien alueiden haltuunotto on palkitsevaa, ymmärrän hyvin ansaitun tyytyväisyytesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cheri! Alue on nyt niin paljon parempi kuin aiemmin.

      Poista
  7. Aivan ihana. ❤
    Kaikki se raataminen kannatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Todellakin, vielä kun vuohenkellot tajuaisivat pysyä poissa.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground