KYSYKÄÄ ESSILTÄ - ELISABETH KOCHIN PUUTARHAT.

08 syyskuuta 2020



Olen jo pitkään halunnut tutustua Kysykää Essiltä - Elisabeth Kochin puutarhat -kirjaan, mutta en ole saanut ostetuksi sitä. Kirjan on kirjoittanut Maria Karisto, Taina Koivunen ja Antti Karisto. Elokuussa siirtolapuutarhassamme oli Elotori ja kirppis ja löysin kirjan toisen siirtolapuutarhurin kirppispöydältä. Maksoin lähes lukemattoman näköisestä opuksesta vain kaksi euroa. Olin ikionnellinen ja hotkaisinkin kirjan siltä istumalta.


Elisabeth Koch oli suomalaisen puutarhakulttuurin vaikuttaja, puutarhaneuvoja ja "siirtolapuutarhojen äiti". Hän toimi Helsingissä kolmen vuosikymmenen ajan puutarhaneuvojana ja laati sinä aikana lukemattomia piha- ja puutarhasuunnitelmia. Hänen suunnittelutöitä ovat muun muassa seitsemän helsinkiläistä siirtolapuutarhaa, Käpylän, Kumpulan ja Toukolan omakotialueet ja Domus Academican pihamaa. Hän oli myös tuottelias kirjoittaja ja kirjoitti useita puutarha-alan kirjoja ja artikkeleita lehtiin.


Yllä olevassa kuvassa vasemmalla on hänen ensimmäiseen siirtolapuutarhakohteeseensa, Kumpulaan (perustettu 1927), suunnittelema mallipalsta. Oikealla taas 1940-luvulla Pakilan siirtolapuutarhaan suunniteltu, paljon vapaamuotoisempi mallipalsta.


Kirjassa käydään läpi Kochin elämää, suunnittelukohteita ja lopussa on Kochin käyttämien kasvien esittely. Kasviesittely olikin kiinnostavaa, sillä siirtolapuutarhamme on Kochin suunnittelema ja omasta palstastani voi havannoida jäänteitä kochilaisesta klassismi-ihanteesta ja onhan puutarhani täynnä vanhoja perinneperennoja. Listassa Kochin käyttämistä perennoista useaa löytyy omastakin puutarhasta.

Onkin mielikuvitusta kutkuttelevaa, että entä jos puutarhani onkin alunperin itse Elisabeth Kochin suunnittelema? Kirjassa esitellään samanlainen kuunliljapolku kuin itsellänikin on ja josta olen ajatellut päästä eroon. Kirjassa mainitaan kirjokuunlilja Hosta undulata 'Univittata', luulen mökkipolkuani reunustavan kuunliljan olevan juuri tätä lajiketta. Tunnistin myös kuvista ja googlettamalla Syysleimun Phlox paniculata 'Jules Sandeau':n löytyväksi omasta puutarhastani.


Kirja on mielenkiintoista luettavaa puutarhojen kulttuurihistoriasta ja -taiteesta kiinnostuneille puutarhaharrastajille. Kochin suunnitelmat ovat edelleen ajankohtaisia, sillä ne ovat värikkäitä ja kukostavat keväästä pitkään syksyyn eikä talveakaan ole unohdettu, joten nykypuutarhuri saa kirjasta varmasti ideoita omaan pihaansa. Oli myös kiinnostavaa lukea naisen elämästä viime vuosituhannen alussa. Suosittelen! Kirjaa löytyy ainakin Hyötykasviyhdistykseltä.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä, erittäin kiinnostava. Kuljet Essin jalanjäljissä 😊
    Omiin puutarhakirja-aarteisiini kuuluu Elisabeth Kochin kirja Oma puutarhani, uusintapainos vuodelta 1953. Kirjassa on mustavalkoisten valokuvien lisäksi upea Helena Maliston kuvitus. Täytyypä joskus esitellä se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, erittäin mielenkiintoinen opus! :) Oi, olisi mahtavaa saada esittely Kochin kirjasta. Teethän siitä bloggauksen?

      Poista
  2. Tuo on kiva kirja ja varmasti äärettömän mielenkiintoinen, kun omistaa oman siirtolapuutarhan! Minullakin on muuten Cherin mainitsema Kochin kirja, se on oikea aarre. Ihana 50-luvun piirroskuvitus, siinä on sitä jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella mielenkiintoista lukea sekä Kochin elämästä ja hänen suunnittelemista puutarhoista, niissä kun tulee lähes päivittäin vierailtua tai ainakin käveltyä läheltä.

      Poista
  3. Hieno löytö, etenkin siirtolapuutarhurille. Elisabeth Koch on minulle uusi tuttavuus. Helsingin suunnitteluun liittyvät kaikenlaiset henkilöt ja heidän historiansa kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua. Henkilö on kiinnostava ja niin ovat hänen suunnittelemat puutarhatkin.

      Poista
  4. Minä luin tämän kirjan tänä kesänä. Se oli todella mielenkiintoinen ja inspiroivakin. Ajattelin monta kertaa juuri sinua ja mökkipalstaasi lukiessani. Sain ilon tehdä yhden siirtolapuutarhasuunnitelman tänä kesänä ja oli ihana syventyä aiheeseen syvemmin. Kirja avasi monia asioita sen aikaisista puutarhoista ja siirtolapuutarhan tarpeesta ennen ja nyt. Ja miten edistyksellinen nainen tämä Elisabeth Koch on aikanaan ollut. Luin ihmeissäni, kuinka naiset eivät voineet alunperin edes hakea puutarha-alan kouluihin.
    Ja ihanaa Cheri, jos esittelet joskus tuon upean aarteesi.

    VastaaPoista
  5. Todella kiinnostava kirja! Oli tosi surullista lukea miten naiset eivät ole voineet hakea kouluun tai päässeet kaupunginpuutarhuriksi, vain koska olivat naisia. Onneksi ollaan tästä menty jo hyvä askel eteenpäin. Oli jännä katsella tutusta maisemasta kuvia 90 vuoden takaa ja arvailla saattaisiko palstani olla kuvissa.

    VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground