MÖKKI JA PALSTA MARRASKUUSSA 2021.

15 marraskuuta 2021


Tuli marraskuu ja oma arkeni muuttui kuun vaihteessa ja enää pääsen palstalle valoisaan aikaan vain viikonloppuisin. Eipä puutarhassa ole enää juuri mitään tekemistäkään, nyt voi vain haahuilla puutarhassa ja suunnitella tulevaa kasvukautta. 


earnrnare

Ryhmäruusu | Rosa 'Europeana' (?)

Ruusun reppanani kukkii. Tämä ruusu vietti vuoden valamonruusun kainalossa ollen pieni ja huomaamaton. Aina joskus se jaksoi pinnistää kukan tai pari. Viime vuonna se syttyi loistoonsa kun valamonruusu oli hävitetty viemästä tilaa ja ravinteita. Tänä vuonna kaivoin sen tylysti ylös ja iskin ämpäriin. 

Jossain vaiheessa havahduin siihen, että ruusu oli kuivanut ja huokaisin salaa helpotuksesta. Se kuoli, joten ei tarvitse enää miettiä uutta sijoituspaikkaa. En laiskuuttani saanu vietyä ruusua kompostiin ja se yllättäen alkoikin vihertymään ja myöhemmin kukkimaan. Kukintaa on nyt jatkunut kuukausitolkulla. Tässä välissä siirsin sen kukkapenkkiin väliaikaisesti talvehtimaan. Ensi vuonna sitten uudestaan mietin mihin tämän sinnikkään kaverin laitan.

Tämän vesipisteen sijoituspaikkaa on mietitty koko kesä. Ruukutuspöytä saanee uuden paikan. Olisi kokeiltu jo ellei pöytä olisi niin tolkuttoman painava.

Potager näyttää niin avaralta, kun kaikki ruukut, penkki, tuoliryhmä ja mut tilpehöörit ovat poissa.

Tästä näkyy hyvin potagerin vanha ja uusi puoli. Vähän on hassu, myönnän. Suunnitelmissa on ensi kesänä öljytä lavankaulukset myös mustiksi, josko ne sitten vähän paremmin sulautuisivat uuteen osioon.

Siemenkylvöt on peitelty lehdillä talviuneen.


Kärsämö | Achillea 'Saucy Seduction'


Olen kateellisena katsellut teidän puutarhoja, jotka ovat omavaraisia kivien suhteen. Minä en ole, vaan raahaan kiven sieltä toisen täältä. Ja yleensä kävellen, joskus pyöräkorissa. Tämän kukkapenkin reunustamiseen kivillä mennee jokunen tovi. Aloitin näiden kuukauden kuvien kuvaamisen ensimmäisenä syksynä, marraskuussa 2011. Nämä olivat siis sadannetkahdennetkymmenet kuukauden kuvat. Alla olevista linkeistä pääsee katsomaan edellisten vuosien marraskuiden kuvia. Vuoden 2011 kuvissa näkyy ensimmäinen kasvulaatikko, alkuperäiset kompostit ja tuo sama ruusu kukassa.

{2020{2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012} {2011
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


2 kommenttia:

  1. Johan on sitkeä ruusu, usein sisukkaita ovat juuri ne kasvit, joita hieman yrittää hävittää ;).
    Varmaan vanhojen lavakaulusten sävytys yhdistää ne näppärästi uuteen puoleen. Nautitaan nyt talvilevosta ja kerätään voimia uuteen puutarhakauteen.
    Olet ollut järjestelmällinen kuvien kanssa, noista on mukava katsoa muutoksia.

    VastaaPoista
  2. Jonkun ammattilaisen tekstistä luin, että ruusut ovat rikkaruohoja, kasvavat missä vaan ja tämän kanssa tosiaan tuntuu siltä. :) Talvi on hyvää aikaa tehdä suunnitelmia ja kerätä inspiraatiota tulevaa kautta varten. Ehkä löytyy idea uuden ja vanhan potagerin osioiden yhdistämisestä.

    VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground