MÖKKI JA PALSTA SYYSKUUSSA 2022.

20 syyskuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mökki köynnöstuki puutarhapolku

Syyskuinen puutarha näyttää jo syksyltä vaikkei täällä ole vielä (kait) menty pakkasen puolelle. Oletan näin sillä daaliat ja kosmokset ovat voimissaan, osa täynnä nuppuja, jotka avautuvat tuskastuttavan hitaasti. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha sinkkikastelukannu luumupuu

Viikonloppuna piti lauantaina sataa ja siksi olimmekin poikakaverin kanssa suunnitelleet muuta tekemistä. Ja pah. Tuli pieni kuuro, jolloin toki olimme juuri Kaisaniemen kasvitieteellisen ulkopuutarhaa kiertämässä. Koko sadettoman ajan olimme toki enimmäkseen sisätiloissa. 

Sunnuntaina ennätimme palstalle puuhastelemaan. Ehdin viedä vähintään tusinan käyttämättömiä viinilaseja siirtolapuutarhan kierrätykseen. Niitä lähti heti muutamia naapurin mukaan. Minun mukaan lähti yläkuvassa oleva sinkkinen kastelukannu ja kolme Arabian tassia.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha sinkkikastelukannu
Sanotaan, että kolme on jo kokoelma, joten minulla on sinkkikastelukannukokoelma. Tässä kaksi aiempaa löytöä. Ja jos ollaan tarkkoja löytyy neljäskin, joka ei nyt osunut kuviin. Taustalla on kasvihuonekaappi, jossa tänä vuonna asusti kaksi tomaattia. Toinen kärsi kovia, kasvoi ensin pitkäksi ja honteloksi hujopiksi, joka katkesi useammasta kohtaa, mutta teki kuitenkin pari tomaattia syötäväksi. Toinen teki hirmuisen määrän tomaatteja, mutta yksikään ei päätynyt syötäväksi, sillä siihen iski jokin tauti ja tomskut eivät näyttäneet kovinkaan houkuttavilta saati syötäviltä.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha kameleonttilehti Houttuynia cordata
Kameleonttilehti | Houttuynia cordata
Risu no enissä kameleonttilehti ilahdutti olemalla hengissä. Joka vuosi se aloittaa kasvun todella myöhään ja joka vuosi ehdin manata sen kuolleeksi. Tänä vuonna minulle selvisi, että kameleonttilehti on kostean paikan kasvi ja suihkuttelinkin sille aina välillä vettä, ihan varmuudeksi, kun kastelin sen vierellä olleita uusia istutuksia. Viisi vuotta Risu no enissä ollut japaninverivaahtera tuli talvella osittain syödyksi, osa latvuksesta paleltui ja nyt kesällä osa lehdistä ruskettui, ilmeisesti johtuen kuivuudesta. Heräsin asiaan vähän myöhässä ja kastelin sitäkin, vaikka periaatteena on ettei vanhoja istutuksia kastella.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha kääpiöbambu Pleioblastus variegatus
"kääpiöbambu" | Pleioblastus variegatus
Löysin kirjavalehtisen bambun, jolla ei ilmeisesti ole virallista suomenkielistä nimeä. Muhevaisella se oli ristitty "kääpiöbambuksi". Varmistin myyjältä ettei tämä ole ongelmallinen leviäjä - ei pitäisi olla. Tässä pitäisi kasvaa tuuhea, pieni tupas. Istutin sen vuoriruokobambun tyvelle Risu no eniin, tietty.

Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki omenapuu Malus domestica 'Syysjuovikas' perennapenkki
Kuvassa näkyy (huonosti) kaksi tämän kesän uutta puuta. Etummaisena, oikeassa reunassa, voi havaita mustaluumun ja keskeltä perennapenkkiä ehkä löytää pienen liljakanukka 'Satomi Compact'in. Itse perennapenkki on reppanan näköinen. Kaivoin siitä valtavan valamonruusun muutama vuosi sitten pois ja sen jälkeen olen yrittänyt täyttää sen jättämää isoa aukkoa perennoilla, parilla pensaalla ja nyt siis liljakanukalla. Reunoilta olen kaivanut kuunliljoja pois ja niiden tilalle olen yrittänyt löytää sopivia reunuskasveja. Muitakin kuin pelkkiä keijunkukkia. Pitäisi myös mietti jatkaako kivireunaa vasemmalla. Se hankaloittaa nurmikonleikkuuta, mutta olisi siistimmän näköistä. Kiviäkään ei ole tarpeeksi. Kadehdin teitä, joilla niitä löytyy puutarhasta.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha liljakanukka Cornus kousa 'Satomi Compact'
Lljakanukka | Cornus kousa 'Satomi Compact'
Satomi-liljakanukan vaaleanpunaiset kukat ovat pökerryttävän ihanat, mutta nämä punertuvat marjatkin ovat söpöt

Oravankesäpesä siirtolapuutarha villiviini Parthenocissus humala Humulus lupulus aurinkokennovalaisimet
Sain ihanalta lukijaltani humalan alun kaksi vuotta sitten (KIITOS!). Nyt se on venähtänyt sen verran kookkaaksi, että siihen tuli myös "käpyjä". Aivan mahtavaa! Vielä se häviää palstan alkuperäiselle villiviinille koossa, mutta uskon niistä tulevan kaunis pari jatkossa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha tummaraunioinen Asplenium trichomanes
Tummaraunioinen | Asplenium trichomanes
Pienen pieni metsäpuutarhani on saanut uusia asukkaita. Ihanan tummaraunioisen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha pyynmarja Mitchella repens
Pyynmarja | Mitchella repens
Ja supersuloisen pyynmarjan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljelylava lavankauluslaatikko

Tämä on tarkkaan rajattu kuva. Viime perjantaina aloitimme poikaystävän kanssa vesiaiheprojektin ja tuossa heti kuvan ulkopuolelta alkaa kuoppa. Mikäs on sen hauskempi tapa viettää perjantai-iltaa rakkaan kanssa kuin kaivaa yhdessä kuoppaa! :)

Olen haaveillut vesiaiheesta jo pidempään ja alkukesästä ostin vihdoin altaan. Kuivuus ja kuumuus ovat lykänneet projektia aloitusta. Nurmikon alla nimittäin on savea, ei mitään hauskinta kaivaa, kun sateita ei juuri ole ollut. Täällä on nyt viikon aikana satanut jokseenkin runsaasti, mutta silti maa oli rutikuivaa 10 senttiä maanpinnasta alaspäin. Kaivuuhommat tyssäsivät pimeän tuloon, mutta toivottavasti jatkuvat ensi viikonloppuna. Tarkoitus olisi saada vesiallas paikalleen ja täyteen vettä ennen talvea.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager auringonkukka Helianthus annuus 'Peach Passion' 'Teddy Bear'
Auringonkukka | Helianthus annuus 'Peach Passion' & 'Teddy Bear'


Oravankesäpesä siirtolapuutarha omenahauta omenat kaivettuna kuoppaan
Palstalla ei ole pelkästään kaivettu vesiaiheelle kuoppaa, mutta myös omenille. Kaivoin tästä loppukesästä pioneja ylös ja puhdistin maata rikoista. Istutin osan pioneista ja pari muuta siirrettyä penkin toiseen päähän. Tilaa uusille istutuksille tuli runsaasti, jonka otan ilolla vastaan. Myös tila raakojen ja pilaantuneiden omenien hautaamiseen on tarpeen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha syyshortensia Hydrangea paniculata 'Limelight'
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Limelight'
Omenahaudan toisella puolelle istutin syyshortensia 'Limelight'in ja sen kaveriksi pikkuruisen safiirihortensian. Safiirihortensia on tuolla metallikuvun alla. Kupu suojasi pientä taimea kuoppaa kaivavalta poikaystävältä. Oikella olevan puutikun kohdalle istutin japaninatsalean, jonka veikkaan kyllä olevan kuollut. Pakko kuitenkin kokeilla ja sama se mihin ne taimipotin mullat kaataa, kompostiin vai kukkapenkkiin.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha portti köynnöstuki puutarhapolku

Tästä tulikin tällainen uusien kasvien esittelypostaus. No, hyvä välillä saada dokumentoitua kasviostoksia. Niitä onkin tänä vuonna siunaantunut huomattavasti kahta edellistä vuotta enemmän. Loppukesän tärkeimpänä hommana olikin saada kaikki ostokset istutettua. Suurin osa monivuotisista ruukkuistutuksista on siirretty talvehtimispaikoille, muutama vielä täytyy istuttaa jonnekin. Se on seuraavien päivien puuhaa yhdessä narsissien sipulien istutuksen kanssa.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

  1. Ihania uusia kasveja, kiva kun esittelet! Suloisia nuo pienet metsäpuutarhan herkut. Ja liljakanukka! Ulkomailla olen niitä huokaillut, mutta en ole vielä uskaltanut hankkia, eipä niitä juuri missään tulekaan vastaan. Ajattelin, että harjoittelen ensin lännenpagodikanukan kanssa, mutta se on jo yli kymmenen vuotta vanha eikä oikein viihdy. Joka kesä sen lehdet lurpottavat eikä se suostu kasvamaan. Ehkä liljakanukat käyttäytyisivät samoin, luulen. Pitkää ikää sinun kanukallesi! On tosi kiinnostavaa kuulla, miten se menestyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastuin vaaleanpunaiseen liljakanukkaa 2019 Japanissa. Saman vuonna löysi valkoisen liljakanukan Mustilasta. Se talvehti pari talvea kellarissa. Tänä vuonna oli tarkoitus istuttaa se maahan, mutta se ei ikinä herännyt henkiin talven jälkeen. Löysin tuon vaaleanpunaisen Zetasista, saattaa olla aikamoinen riski, että pärjääkö talven täällä. Suunnittelen sille jyrsijäsuojaa ja pakkaspeitettä. Varminta olisi ehkä talvettaa kellarissa, mutta ei ole tilaa. Jännityksellä odotan miten se selviää, sormet ristissä ja peukalot pystyssä jne.

      Poista
  2. Pyynmarja on minulle uusi tuttavuus, näyttää kivalta. Kameleonttilehti nousee minullakin myöhään mutta on levinnyt, otin pienen taimen toiseen kohtaan mutta se saattaakin olla liian kuiva paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään muualla nähnyt tai kuullut pyynmarjasta. Se jäi viime käynnillä kutkuttelemaan ja nyt oli pakko ostaa, kun pelkäsin että jään ilman, kun ei tosiaan missään ole tullut vastaa. On todella sievännäköinen, toivottavasti viihtyy.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground