ORAVANKESÄPESÄN PELARGONIAT 2014.

25 tammikuuta 2015


Lumikuvien väliin vähän kuvia viime kesältä. Kokosin postaukseen viime vuonna kesäpesällä olleet pelargonit. Kuten kärhöihinkin, niin vähän hurahdin näihinkin viime vuonna. Talvehditin kaikki 2013 pelargonit kotona, olohuoneen ikkunalla ja osa selvisi kesään.

Lisää piti kuitenkin saada ja olen jo parina vuonna hamstrannut pelakuita Plantagenista pienen pieninä pistoikkaina. Helmi-maaliskuun vaihteessa ostin 8 pientä tainta, jotka istutin pieniin punasaviruukkuihin. Pari 'Villetta Burgundi' -tainta ei selviytynyt edes kesään asti. Sääli, sillä tykkäsin niistä kovasti vuonna 2013.

Viime vuonna yritin myös ensimmäisen kerran kasvattaa pelakuita siemenestä. Ensimmäinen yritys epäonnistui, toisen tuloksena kuudesta siemenestä kehittyi viisi kelpo tainta, joista yhden annoin äidilleni. Syyskuussa kannoin kaikki 19 kesästä selvinnyttä pelargonia kotiin, ensin parvekkeelle ja sitten sisälle. Noin puolen kohtalo näyttää tällä hetkellä huonolta.


Kahdessa ensimmäisessä kuvassa on viime vuoden Plantagen-pistokas Pelargonium graveolens 'Concolous Lace'. Ihanan pienikukkainen tuoksupelargonia. Nykyinen tila näyttää huonolta, taitaa olla kuollut.


Seuraavaksi Pelargonium zonale 'Gesa'. Tämä yksilö on tällä hetkellä paremmassa vireessä kuin edellinen, kaksi terhakkaa uutta vihreää lehteä kurottelee kohti valoa.


Näitä herkän vaaleanpunaista pitäisi laskujen mukaan olla viisi kappaletta samanlaisia, muistaakseni olen ostanut ne Mårbacka-nimisinä toissa vuonna. Näistä kaksi on jo vähän komeamman kokoiset ja selvästi elossa.Edellisvuodesta säilyneet kolme timakan aniliinia Pelagonium zonale 'Dr. Margarethe Kungligaa'.Kaksi kuvaa appelsiinin tuoksuisesta Pelargonium graveolens 'Orange Fizz' tuoksupelargoniasta. Näitä oli kesällä kaksi, nyt ne taitavat olla kuolleet jos ruskeasta ulkomuodosta mitään voi päätellä.


Tässä on yksi siemenestä kasvattamani Pelargonium x hortonum 'Horizon Pink Meteor F1 Hybrid' -pelakuu kukassa. Niin trendikäs liukuväri! Näitä oli syksyllä vielä neljä hengissä. Nyt ehkä kolme, en ole merkinnyt kahdeksaan ruukkuun nimiä, koska kuvittelin helposti muistavani ne. Noh, enpä enää muista! :) Kaksi kuvaa jalopelargonista Pelargonium grandiflorumista, ehkä. Minulla ei ole mitään muistikuvaa tästä. Puhelimesta löytyi kuva ruukusta tuolla nimellä kesäkuun alusta. Kuvahaulla nimi näyttäisi täsmäävän. Yleensä kirjoittelen ostokseni tarkasti ylös, mutta tästä en löytänyt mitään tietoa. Nimeä en ole merkinnyt yhteenkään ruukkuun, mutta arvelen kohtalon olevan luultavasti se huonompi vaihtoehto.Kaksi viimeisintä kuvaa ovat kirkkaanpunaisista tarkemmin nimeämättömistä pelakuista. Ostin ne kukkimattomina Kodin1:stä yhteensä 1,70 eurolla. Pelargonit paljastivat värinsä myöhemmin kesällä. Kahdesta toinen näyttäisi olevan vielä hengissä.

Vielä on kesään matkaa, toivottavasti lisää henkensä heittäneitä pelakuita ei tule. Kuukauden päästä jo odottelen taas pistokkaita Plantageniin tulevaksi, pitänee silloin ehkä vähän täydentää kokoelmaa. :) Himottaisi kyllä tilata pelargoneihin erikoistuneelta Pukin Puutarhaltakin jotain. Heidän kotisivut ovat vain aika hankalat. Pitäisi tietää nimi tai tietää tarkemmin minkä tyyppistä pelakuuta etsii. Tälläinen noviisi kaipaisi kuvat yhdelle sivulle nähtäksi, sillä niiden perusteella ainakin itse kukat valitsen. Lisätiedot sitten kuvien takaa.Seuraa Oravankesäpesää: Blogilista | Bloglovin'  | Pinterest
 


4 kommenttia:

 1. Mä yritän aina talvettaa osan pelakuista ja talven ainaka osa aina kuolee. Mutta ne jotka talvehtivat, kiittävät mielettömällä kukinnalla seuraavana kesänä. Oletko ajatellut että ostaisi messuilta taimia? Pukin puutarhalla oli hyvä edustuts pelakuita ja verenpisaroita Turun pienemmillä messuilla viime keväänä. En muista olivatko Helsingissä. Mutta Kevätpuutaha-messuilla luulisi olevan taas taimia myynnissä muillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sekä Turun että Helsingin messut on merkitty kalenteriin ja molempiin olisi tarkoitus päästä käymään. Toivottavasti Pukin puutarha osallistuu edes jommalle kummalle messuille. Pelargoninhimo on aika kova! :)

   Poista
 2. Miten onnistutkin bloggaamaan juuri aiheesta joka itseänikin kiinnostaa. Viime kesänä oma pelargonit jotka ostin säilyivät loistavasti ja pitkään. Ei ole paikkaa jossa säilyttää, mutta tänä keväänä ajattelin itse siemenistä pelargonit kasvattaa. Hyvää uutta vuotta 2015 !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! :) Onnea yritykselle, ehkä pitää taas itsekin kokeilla siemenstä kasvatusta. Viime kerrasta oppineena en ryhdy puuhaan vielä, sillä lisävaloa ei ole ja muuten yritys vaikuttaa tuhoon tuomitulta. Pelargonit ovat kyllä valloittavia!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground