JAPANILAISTYYPPINEN NURKKAUS.

15 maaliskuuta 2015


Olen muutamankin kerran maininnut, että haluan siirtolapuutarhaani pienen japanilaistyyppisen nurkkauksen. Säälittävä alku on jo olemassa. Aiemman omistajan ajoilta tuossa palstan kohdassa kasvaa pioneja, astereita, unikkoja ja joku epämääräinen ruusu. Aluetta rajaa palstan edustalla oleva orapihlaja-aita, oikealla puolella on avoin lehtikomposti. Vasemmalla puolella kukkien takana on polku portilta mökille. Nurkkauksesta aukeaa nurmikko. 

Säälittävä yritelmäni japanilaistyyppistä puutarhasta sisältää syksyllä 2011 maahan talvehtimaan istutetun japaninverivaahteran ja sen jälkeen kaksi muuta alueelle istutettua japanilaisvaahteraa sekä vuoriruokobambun. Viime kesänä sain parilta ystävältäni ihania lahjuksia, jotka istutin tuohon pieneen nurkkaukseen.


Viime syksynä olin Katja Uskin kurssilla, jossa kolmena iltana perehdyimme japanilaisen puutarhataiteen historiaan, elementteihin, kasveihin ja suunnittelijoihin. Pääsimme harjoittelemaan kivien istutusta ja saimme vinkkejä omaan japanilaistyyliseen puutarhaan. Yhtenä kertana tuhersin yllä olevan karkean suunnitelman alueesta.

Orapihlaja-aita olkoot toistaiseksi paikoillaan, vaikka en siitä pidäkkään. Se on hyvä näkösuoja tieltä palstalle. Se muodostaa taustan japanilaisnurkkaukselle. Oikealla oleva lehtikomposti pitää piilottaa ja suunnitelmana on ostaa bambu/ruoko/risuaitaa, jolla rumennuksen saa kätkettyä. Bambuaita olisi oivallisen japanilaista, mutta luultavasti päädyn Pihakaupan kaislasermiin.

Pionit, asterit ja unikot pitää siirtää muualle, ruusu kaivaa ylös ja kompostiin. Nuo alakuvan tummennetut pallukat merkkaavat betonilaattoja, mutta nyt epäröin niiden sijoitusta. Nurmikon ja istutusalue pitää rajata jollain, onko se Kekkilän rajausreuna vai jotain muuta, sitä pitää tuumailla. Olen keräillyt sileitä kiviä ja kasannut ne postilaatikon juurelle, niitä voisi jotenkin hyödyntää, ei kuitenkaan rajauksena.

Ihastuttavat hurmesilkkiheinä ja sininata saavat kavereita. Sisällä talvehtinut neidonhiuspuu eli gingko olisi myös tarkoitus istuttaa alueelle, ruusun tilalle. Mietinnässä on myös vesiaihe, olisi ihanaa, jos löytyisi pieni malja tai vastaava. Koko alueen peittäisin mustalla koristekatteella, joka oli Katjan ehdotus.Yllä lohduttoman näköiset kuvat viime lokakuulta, tuohon se japanilaistyyppinen nurkkaukseni pitäisi syntyä.

ps. Oravanpesä-blogissani on menneillään arvonta, jossa voi voittaa liput Kevätmessuille.Seuraa Oravankesäpesää: Blogilista | Bloglovin'  | Pinterest
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Proudly designed by Mlekoshi playground