KEVÄÄN ENSIMMÄISET.

03 huhtikuuta 2021


Lumi on pikkuhiljaa vähentynyt, sitä on runsaimmin enää varjoisimmassa osassa eli kuupuutarhassa. Särjin jäätä ja levittelin lunta ohuemmalti, jotta viimeisetkin sulaisivat mahdollisimman pian. Ihanat jouluruusut ovat paljastuneet lumen alta, valkoinen kukkii täydeltä terältä. Sen vieressä tumman viininpunainen on vielä tiukasti nupulla ja nuput pieninä palloina kiinni maassa. Vaaleanpunainen on nostanut runsaat nuppunsa jo ilmaan ja on valmiina avaamaan terälehdet. Lumikelloja on siellä täällä, ihastelen että olenkin tajunnut viskellä sipuleita ympäriinsä. Niitä pitää ehdottomasti jatkossakin lisätä joka puolella ja toivoa, etä ne itse tajuavat lisääntyä runsaasti.


Sulanut lumi on paljastunut syksyisen tuhotyön. Kukkapenkit, joissa on ollu tulppaanin sipuleita on möyritty ja sipulit syöty. Muutamia hassuja tulppaaneja näytäisi tulevan sinne tänne. En tiedä toivonko enemmän, että maasta tulee vanhoja kirkkaanpunaisia vai minun istuttamia herkkuja. Harmittaa se työn ja rahan määrä, joka on mennyt myyrien suihin. Puutarhan portti oli auennut muutamaksi päiväksi, portti on laho ja sitä kiinni pidellyt haka oli irronnut puusta. Siirtolapuutarhan rusakko oli käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja tullut kylään. Se oli jättnyt papanoita sinne tänne ja olin huomaavina, että se oli maistellut muutamaa krookusta. Ei onneksi pahempia tuhoja, nuoret puut ja pensaat oli onneksi jätetty rauhaan. Eilen mökillä ollessani valtavan kokoinen rusakko loikki naapurin tontilla, ehkä juuri se on käynyt meilläkin.

Nyt alkaa se joka keväinen jännitys, mitä maasta kasvaa. Tänä vuonna ei ainakaan kovin montaa tulppaania, mutta toivottavasti runsas lumi on suojanut herkkiksiä pakkasilta. Talvimenetyksiin voi jo laskea neidonhiuspuun. Kolmen kellaritalvetuksen jälkeen istutin sen Risu no eniin, se ei selvästikän ollut hyvä idea. Harmillista.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Ihanat jouluruusut ja lumikellot! Aah, miten noissa silmä lepääkin.
  Voi itku myyrä- ja rusakkotuhoja. On todella harmittavaa!
  Neidonhiuspuusta on kyllä tosi vaikea keväällä sanoa, onko se hengissä vai ei. Silloin, kun mulla se vielä oli, se puhkesi lehteen vasta kesäkuussa. Tämä oli silloin ennen kuin vetäisin sen vahingossa poikki viikatteella, mihin se kuoli. Voi olla, että olsii muuten hengissä vieläkin.

  VastaaPoista
 2. Harmillisia menetyksiä. Lumikellot onneksi ilahduttavat.

  VastaaPoista
 3. Voi ei mikä myyrätuho, jos jotain kukkii niin toivottavasti niitä herkkuja. Saila toi vähän toivoa neidonhiuspuun suhteen, ehkä se on vielä hengissä, nyt on ollut lunta suojana.

  VastaaPoista
 4. Harmillisia takaiskuja kaikki myyrä- ja jänistuhot. Jänikset ovat uskomattoman taitavia pujottelemaan pienistäkin aukoista puutarhaan ruokailemaan. Toivottavasti neidonhiuspuusi vielä virkoaa.
  Mukavia pääsiäispyhiä sinulle!

  VastaaPoista
 5. Voi penteleen myyrät ja rusakot! Toivottavasti teillä kuitenkin näkyy tulppaanienkin kukintaa jonkin verran.
  Meilläkin rusakkoja on näkynyt silloin tällöin, niiden papanoita kyllä löytyy aika paljon. Omenapuun oksat ovat maistuneet jonkin verran, runkoja ei onneksi ole syöty, ovat vissiin jo sen verran paksuja. Ja kahdet kausivalot nappasivat poikki... onneksi mies sai korjattua ne.

  VastaaPoista
 6. Niin kauniita nuo lumikellot! Haluaisin minäkin jouluruusuja tarhaan, mutta tänä jouluna en tullut ostaneeksi... kai niitä tilatakin voisi? Myyrät! Voi hitsi, tosi tosi ärsyttävää! Minulta ne söivät parikymmentä pussillista uusia ihania tulppaaninsipuleita edellistalvena ja viime keväänä maasta nousi ehkä viisi yksittäistä tulppaania! Että raivostutti! Löysin vesimyyrän isoja onkaloita pitkin poikin kasvimaan ja kukkapenkkien alustoista ja niihin kätkettyjä siistejä vuohenputken juurinippuja, tasaisesti 5cm pituisiksi katkottuja. Sipuleista oli vain jämiä, joista saisi hammaskartan talteen. Viime syksynä kätkin maahan paitsi myyräkarkottimen, myös narsisseja tulppaanien sekaan ja valkosipuleita ja hiustuppoja. Katsotaan miten nyt käy. Jos nuo eivät auta, luulen ettei mitään ole tehtävissä...

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground