ORAVANKESÄPESÄN LUPPIOITA osa 2.

11 tammikuuta 2023

hurmeluppio Sanguisorba menziesii
Hurmeluppio | Sanguisorba menziesii

Olen hiljakseen kerännyt useamman luppion puutarhaan. En voi vastustaa punaisen eri sävyissä olevia pallerokukkia enkä sen paremmin pötkylöitäkään, joita osa luppioiden kukista on. Ensimmäisenä ostin rohtoluppion siemeniä. Niitä oli aikansa palstalla, pieniä ja matalia tuppaita, joissa oli tummat, ruskeat kukat. Eivät vastanneet netistä näkemääni kuvaa, joiden perusteella siemenet tilasin. Seuraavaksi palstalle saapui pikkuluppio, joka vastoin nimeään kasvoi varsinaiseksi jättiläiseksi. Korkeutta sillä on helposti yli 160 senttiä ja kasvusto on vähintään puolimetriä halkaisijaltaan. Epäilen hänen olevan kuitenkin punaluppio. Kuvia on postauksen loppupuolella.


punaluppio Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'
Punaluppio | Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'

Viime kesän tavoitteena oli kuvata kaikki puutarhani luppiot kukassa. Alku sujuikin hyvin siihen asti, kun keskellä kuumaa ja kuivaa kautta päätin siirtää kaksi luppiota nyt heti ja samantien. Oli visio mielessä ja se piti toteuttaa heti. Siirsin nuppuiset kasvit kaiken uhalla. Kastelin niitä läpi kesän, kasvit onneksi selvisivät siirrosta,  mutta kukat kuihtuivat nuppuvaiheeseen. Oma moka. 

Kukkimatta jääneet ovat nimeltään kiiltoluppio Sanguisorba tennifolia ‘Purpurea’ ja luppio Sanguisorba ‘Rock and Roll'. Myöhemmin unohdin kuvata osan luppioista, ainakin komealuppio Sanguisorba hakuensis ‘Lilac Squirrel’ ja albanuokkuluppio Sanguisorba obtusa 'Alba' jäivät ikuistamatta. Tulevana kesänä paremmalla onnella sitten!

punaluppio Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'
Punaluppio | Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'
Olen myös hieman sekaisin nimien kanssa. Muistiinpanoni istutuksista ovat vähän epäselvät enkä ole aivan varma ovatko kaikki kasvit olleet oikein nimettyjä puutarhamyymälöissäkään. 'Tanna'-nimellä istuttamani luppion näyttää enemmän siltä miltä Googlen kuvahaun mukaan 'Pink Tanna' näyttää. 

kiiltoluppio Sanguisorba tenuifolia 'Alba'
Kiiltoluppio | Sanguisorba tenuifolia 'Alba'
Punaisen eri sävyjen joukossa on kaksi valkeaa kiiltoluppio ja nuokkuluppio, joista jälkimmäisestä ei siis ole viime kesältä kuvaa. Molemmista löytyy kuvat vanhemmasta luppio-postauksesta.

kääpiöluppio Sanguisorba minor 'Little Angel'
Kääpiöluppio | Sanguisorba minor 'Little Angel' 
Pienin luppio on nimensä mukaisesti kääpiöluppio 'Little Angel'. Sen hankin muutama vuosi sitten Zetasista ja toissa kesänä siirsin sen uuteen paikkaan päärynäpuun alle, mökkipolun varrelle. Siirto vaikuttaa olleen sille mieleen. Tykkään pikkuenkelin kaksivärisistä lehdistä ja somasta koosta.

Kääpiöluppio Sanguisorba minor 'Little Angel' kuukausimansikka Fragaria vesca var Semperflorens
Kääpiöluppio | Sanguisorba minor 'Little Angel' 
Verokkina kääpiöluppion vieressä on kuukausimansikka. Mansikka ei ole mikään jättiläinen, vaikka siltä vähän vaikuttaisi. Mökkipolun hedelmäpuiden puolen maanpeitekasvina on ahonmansikkaa kuukausimansikan lisäksi. Se on levinyt tehokkaasti, kun en ole sitä paljon estellyt. Rakastan syödä ahomansikoita ja parempien kasvien puutteessa se on saanut valloittaa aluetta itselleen. Se on helposti kitketävissä, kun haluan ottaa maan jonkun muun kasvin käyttöön.

punaluppio Sanguisorba officinalis 'Chocolate Tip'
Punaluppio | Sanguisorba officinalis 'Chocolate Tip'
Suklaanruskeaan taittava punaisen sävy löytyy nimensä mukaisesti 'Chocolate Tip' -luppiosta. Tällainen tumma punainen on todella lähellä sydäntäni ja nuo pienen pallerot! Rakkautta!

punaluppio Sanguisorba officinalis 'Chocolate Tip'
Punaluppio | Sanguisorba officinalis 'Chocolate Tip'

luppio Sanguisorba
Luppio | Sanguisorba
Tässä on se pikkuluppiona minulle myyty yksilö. Veikkaan tosiaan tämän olevan ihan perus punaluppio. Se on aivan magnolian vieressä ja vasta viime vuosina magnolia on päihittänyt luppion korkeuskisassa. Puska on todella komean kokoinen, vaatisi ehkä jo jakamistakin. Siitä on ainakin riittänyt napsittavaa kimpuihin.

luppio Sanguisorba
Luppio | Sanguisorba 

japaninluppio Sanguisorba japonensis
Japaninluppio | Sanguisorba japonensis
Japaninluppio on myös kooltaan valtava, sen lehdet ovat ehkä viisi kertaa muiden luppioden kokoiset, se levittäytyy laakealle alalle ja kukatkin ovat pitkät pötkylät. Se myös kukki myöhään, tuo alempi kuva on otettu lokakuussa.

japaninluppio Sanguisorba japonensis
Japaninluppio | Sanguisorba japonensis
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Luppiot ovat minulle vain kuvista tuttuja, joten kiitos esittelystä. Kuvasi ovat aivan ihania ja niistä saa kyllä kaihon löytää itsellekin kaunis luppio kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä suositella luppioita. Ne tuntuvat olevan aika helppoja tapauksia ja osa on tosiaan kookkaita ja näyttäviä, joten sopisivat varmasti paremmin isoon puutarhaan kuin tällaiseen pieneen palstaan.

   Poista
 2. Luppiot ovat kauniita, kun saa ne menestymään. Minulla on yksi siemenestä kylvetty ja toinen valmiina taimena ostettu. Kumpikaan ei ole oikein ottanut nauttiakseen elämästään. Ehkä pitäisi vain rohkeasti siirtää ne kasvamaan uuteen paikkaan. Sekä hurme- että japaninluppiot ovat aivan ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omista luppioistani kaikki muut ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä kasvupaikkaansa paitsi tuo kääpiöluppio. Onneksi tajusin siirtää sen! Ehkä siirto voisi piristää sinunkin luppioita.

   Poista
 3. Viime kesänä hankin ekan luppioni, jännittää miten on kestänyt talven yli. Jätin tilavan paikan missä mahtuu kasvamaan jos sattuu haluamaan suureksi ja komeaksi. Kuinka paljon nämä tarvitsevat tukea? Vierailulla palstaltasi jotenkin muistan että eivät olleet tuettuina vaan kasvoivat ihan nätisti ilmankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa luppioista on selvästi tanakampia eivätkä tarvitse tuentaa, kuten pikkuluppiona myyty punaluppio, joka kuitenkin kasvaa korkeaksi, muttei koskaan ole retkottanut polulla, jonka vieressä se on. Komea- ja japaninluppion kasvutapa on tyystin erilainen, ne retkottavat ja lehtivarretkin ovat paljon rennommin levällään kuin muiden. En ole niitäkään tukenut mitenkään, jämtimpi tarhuri saattaa haluta laittaa niitä vähän kuriin. ;) Harmi etten tullut kuvanneeksi kasveja kokonaan, kun ikuistin vain kukkia, näkisi paremmin miten luppioiden kasvutavat vaihtelevat. Siinäpä kuvattavaa ensi kesälle.

   Poista
 4. Chocolate Tips on hienon värinen! Sinulle on kiva kokoelma luppioita. Minulla vain kaksi nuokkuluppiota (sanguisorba obtuse), joista on kasvanut isoja. Nuokkuluppio ansaitsisi oikeastaan ihan oman istutuspaikkansa, koska muiden perennojen joukossa se tuppaa kaatumaan toisten päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin noita luppioita on kerääntynyt. Niiden olemuksessa on jotakin kovin hurmaavaa. Osa luppiosta kasvaa hyvinkin kompaktisti, mutta osa on kyllä sellaisia retkottavia valloittajia.

   Poista
 5. Luppio onkin uusi tuttavuus nyt kun alan perehtyä puutarhanhoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luppiot ovat omia lemppareitani, ne ovat niin hurmaavia ja lajeja on eri näköisiä.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground