Palataan kesään ja heinäkuuhun. Teimme poikaystävän kanssa päiväretken Tallinnaan. Päivän ensimmäinen ja samalla pääkohde oli Jaapani Aed -japanilaistyylinen puutarha. Jaapani Aed on osa isoa Kadriorg-puistoa. Jaapani Aed on avattu yleisölle vuonna 2011 ja sen on suunnitellut kiotolainen Masao Sone.
Saavuimme varhain aamulla lautalla Tallinnan satamaan ja kävelimme puutarhaan. Matka kesti kävellen reilun puoli tuntia ja kilometreissä se oli noin 2,5. Etukäteen kartalta katsottuna reitti oli helppo, mutta näytti siltä, että se reunustaa tylsästi vilkasliikeinteistä maantietä. Niin olikin, mutta kävelyreitti seurasi rantaviivaa, oli kaunista katsella kävellessä merelle. Reitti vaikutti uudehkolta ja se oli täynnä hauskoja yksityskohtia kuten taideteoksia, maasta tulevia suihkulähteitä, penkkejä, istuimia ja riippukeinuja, kuntoilulaitteita, polkuja ja askelkiviä kasvillisuuden joukossa. Kaikkea hauskaa siis. Ei ollenkaan ollut tylsä tai huono reitti. Reitin varrella oli myös ainakin yksi kioski, josta olisi ollut mahdollista saada syömistä ja juomista ellei olisi ollut niin varhainen aamu.
Jaapni Aed -puutarhassa on ollut tarkoitus käyttää pelkästään japanilaisia kasveja, mutta Eestin ilmasto ei ole ollut kaikille suosiollinen, joten kasveja on jouduttu vaihtamaan. Japanilaisten puutarhojen tunnusomainen sammalmatto oli myös korvattu yhtä kohtaa lukuunottamatta nurmikentällä.
Verijapanininvaahtera toki löytyi puutarhasta. Netin kuvista päätellen keväällä on mahdollista nähdä koristekirsikoita, atsaleoita ja alppiruusuja kukassa.
Jaapani Aed on rakennettu Kadriorgin koillislammen ympärille. Lammen ympäri kulki polku jota seurata, kuten japanilaisissa puutarhoissa.
Retkemme aikana puutarhassa oli kukassa moni pensas, kuten tämä hortensia.
Lammen rannalla oli tyypilliseen tapaan kivipagodi.
Nietospensas oli komeassa kukassa.
Kaunis, pieni puro. |
Jaapani Aed oli kauniisti hoidettu ja sen tunnisti hyvin japanilaistyyliseksi puutarhaksi (kaikki Japanin ulkopuolella olevat puutarhat ovat japanilaistyylisiä, vain Japanissa olevat ovat japanilaisia). Harmillista, että kasvien suhteen oli jouduttu tekemään korvaavia toimenpiteitä, mutta Japanin ilmasto on vähän toista kuin täällä meillä tai etelänaapurissa. Pidin silti puistosta, se oli kaunis ja vehreä. Siellä oli vain muutamia vierailijoita samaan aikaan kanssamme eli kuvata ja käyskennellä sai rauhassa.
Se aiemmin mainittu sammalmatto. |
Jaapani Aed -kierroksen jälkeen kävelimme Kadriorg-puiston läpi kohti Tallinnan keskustaa. Puiston ja keskustan taitteessa oli kahvila, jonne astuimme viime hetkillä. Ei uskoisi näistä kuvista, mutta sisälle päästyämme alkoi todella raivokas sadekuuro. Kahvila oli nimeltään Katharinenthal Kohvik ja söimme herkulliset, joskin hieman turhan suolaiset lihapiirakat ja makeat rahkaherkut kahvin kanssa ennen kuin jatkoimme matkaa keskustan javanhankaupungin kautta Telliskiven ympäristöön.
Seuraa Oravankesäpesää: Bloglovin' | Blogipolku | Instagram | Pinterest
Onpa kiva! Silloin, kun viimeksi kävin Kadriorgissa, ei tuota japanilaispuutarhaa vielä ollutkaan. Harmi tosiaan, ettei esim. sammalmatto onnistu meidän ilmastossamme, ehkä Japanissa on jotenkin kosteampi ilmasto, ainakin joillakin seuduilla varmasti on.
VastaaPoistaKiva myös kuulla reittiehdotuksesi, tuo rantareitti kuulostaa todella kivalta.
Rantareitti on ehdottomasti suositeltava, vaikka kartalta näyttikin vähän tympeältä. Japanin ilmasto on käsittääkseni täydellinen sopiva sammalille ja siksi sitä siellä suositaankin ja onhan se nyt aivan ihana muutenkin.
PoistaHieno kohde, joka täytyy laittaa muistiin. Kävin muutama vuosi sitten Kadriorgissa, mutta käynti jäi tyngäksi karmean kaatosateen vuoksi. Ehkä tuota japanilaista osiota ei silloin vielä edes ollut.
VastaaPoistaJaapani Aed oli tosi kiva ja suositeltava puutarhakohde. Kadriorgiin pitäisi tutustu vielä paremmin.
Poista