JAAPANI AED – japanilaistyylinen puutarha Tallinnassa.

14 marraskuuta 2023

Näkymä Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.

Palataan kesään ja heinäkuuhun. Teimme poikaystävän kanssa päiväretken Tallinnaan. Päivän ensimmäinen ja samalla pääkohde oli Jaapani Aed -japanilaistyylinen puutarha. Jaapani Aed on osa isoa Kadriorg-puistoa. Jaapani Aed on avattu yleisölle vuonna 2011 ja sen on suunnitellut kiotolainen Masao Sone

Näkymä Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Kivipenkki Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Näkymä Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Saavuimme varhain aamulla lautalla Tallinnan satamaan ja kävelimme puutarhaan. Matka kesti kävellen reilun puoli tuntia ja kilometreissä se oli noin 2,5. Etukäteen kartalta katsottuna reitti oli helppo, mutta näytti siltä, että se reunustaa tylsästi vilkasliikeinteistä maantietä. Niin olikin, mutta kävelyreitti seurasi rantaviivaa, oli kaunista katsella kävellessä merelle. Reitti vaikutti uudehkolta ja se oli täynnä hauskoja yksityskohtia kuten taideteoksia, maasta tulevia suihkulähteitä, penkkejä, istuimia ja riippukeinuja, kuntoilulaitteita, polkuja ja askelkiviä kasvillisuuden joukossa. Kaikkea hauskaa siis. Ei ollenkaan ollut tylsä tai huono reitti. Reitin varrella oli myös ainakin yksi kioski, josta olisi ollut mahdollista saada syömistä ja juomista ellei olisi ollut niin varhainen aamu.

Astinkivet Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Jaapni Aed -puutarhassa on ollut tarkoitus käyttää pelkästään japanilaisia kasveja, mutta Eestin ilmasto ei ole ollut kaikille suosiollinen, joten kasveja on jouduttu vaihtamaan. Japanilaisten puutarhojen tunnusomainen sammalmatto oli myös korvattu yhtä kohtaa lukuunottamatta nurmikentällä.

Verijapaninvaahtera Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Verijapanininvaahtera toki löytyi puutarhasta. Netin kuvista päätellen keväällä on mahdollista nähdä koristekirsikoita, atsaleoita ja alppiruusuja kukassa.

Näkymä Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Jaapani Aed on rakennettu Kadriorgin koillislammen ympärille. Lammen ympäri kulki polku jota seurata, kuten japanilaisissa puutarhoissa.

Hortensia Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Retkemme aikana puutarhassa oli kukassa moni pensas, kuten tämä hortensia.

Kivilyhty Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Lammen rannalla oli tyypilliseen tapaan kivipagodi.

Tallinnan Jaapani Aed -japanilainen puutarha.
Silta Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.

Nietospensas Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Nietospensas oli komeassa kukassa.

Puro Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Kaunis, pieni puro.
Jaapani Aed oli kauniisti hoidettu ja sen tunnisti hyvin japanilaistyyliseksi puutarhaksi (kaikki Japanin ulkopuolella olevat puutarhat ovat japanilaistyylisiä, vain Japanissa olevat ovat japanilaisia). Harmillista, että kasvien suhteen oli jouduttu tekemään korvaavia toimenpiteitä, mutta Japanin ilmasto on vähän toista kuin täällä meillä tai etelänaapurissa. Pidin silti puistosta, se oli kaunis ja vehreä. Siellä oli vain muutamia vierailijoita samaan aikaan kanssamme eli kuvata ja käyskennellä sai rauhassa.

Jasmike Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.

Sammalta Tallinnan Jaapani Aed -japanilaisessa puutarhassa.
Se aiemmin mainittu sammalmatto.


Jaapani Aed -kierroksen jälkeen kävelimme Kadriorg-puiston läpi kohti Tallinnan keskustaa. Puiston ja keskustan taitteessa oli kahvila, jonne astuimme viime hetkillä. Ei uskoisi näistä kuvista, mutta sisälle päästyämme alkoi todella raivokas sadekuuro. Kahvila oli nimeltään Katharinenthal Kohvik ja söimme herkulliset, joskin hieman turhan suolaiset lihapiirakat ja makeat rahkaherkut kahvin kanssa ennen kuin jatkoimme matkaa keskustan javanhankaupungin kautta Telliskiven ympäristöön.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Onpa kiva! Silloin, kun viimeksi kävin Kadriorgissa, ei tuota japanilaispuutarhaa vielä ollutkaan. Harmi tosiaan, ettei esim. sammalmatto onnistu meidän ilmastossamme, ehkä Japanissa on jotenkin kosteampi ilmasto, ainakin joillakin seuduilla varmasti on.
  Kiva myös kuulla reittiehdotuksesi, tuo rantareitti kuulostaa todella kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantareitti on ehdottomasti suositeltava, vaikka kartalta näyttikin vähän tympeältä. Japanin ilmasto on käsittääkseni täydellinen sopiva sammalille ja siksi sitä siellä suositaankin ja onhan se nyt aivan ihana muutenkin.

   Poista
 2. Hieno kohde, joka täytyy laittaa muistiin. Kävin muutama vuosi sitten Kadriorgissa, mutta käynti jäi tyngäksi karmean kaatosateen vuoksi. Ehkä tuota japanilaista osiota ei silloin vielä edes ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaapani Aed oli tosi kiva ja suositeltava puutarhakohde. Kadriorgiin pitäisi tutustu vielä paremmin.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground