SUUNNITELMAA KESÄLLE 2014.

16 maaliskuuta 2014


Olen vähän tehnyt luonnostelmia kesän puuhasteluista palstalla. Apuna olen käyttänyt jo pari vuotta sitten piirtämääni palstan pohjakarttaa. Pohjan olen yrittänyt piirtää mittakaavassa, mutta sitä se ei ihan ole. Se antaa hyvin kuitenkin suuntaa palstan muodosta. Kartan kasvilistaus ei ole täydellinen, vaan siltä osin, kun kasvin olen tunnistanut ja muistanut kasvukohdan kuta kuinkin oikein, olen lisännyt sen sekä kartalle että listaan. Numerointi kulkee käsi kädessä värikoodauksen kanssa ja siksi kartalla on neljä ykköstä, mutta ne eivät ole kaikki omenapuita. :)Sitten itse asiaan. Palstalla on muutama ongelmakohta, joihin haluan tarttua tulevana kesänä. Kartassa alaoikealla, mökin sivustalla on alue, josta jo syksyllä leikkasin vadelmaviidakon pois. Nyt keväällä pitäisi kaivaa vattujen juuret ylös ja lisätä uutta rikkaruohotonta multaa tilalle, sillä nykyisellään alueella kasvaa myös mittava vuohenputkikasvusto. 

Vadelmien tilalle olen rohkeasti suunnitellut istuttavani magnolian, neidonhiuspuun l. gingkon ja jonkun hortensian.  Pelkään magnolian ja gingkon olevan vähän riskialttiit valinnat, vaikkakin paikka on palstan aurinkoisin ja kuumin. Lisäksi haluaisin pari viiniköynnöstä lisää nykyisen viereen. kasvivalintooja pitää vielä tutkailla tarkemmin, ehkä päädyn turvallisiin vadelmiin. :)

Kartalla olevia pyöreitä betonilaattoja ei palstalla ole, mutta haaveissa ovat, joko itse tehden tai valmiina. Pitää vähän laskeskella kumpi tulee halvemmaksi ja onko kumpaankaan varaa. Piirroksen alaoikea laattapolku vie palstan ja mökin perällä olevalle varastolle. Sitä käytetään harvemmin, mutta tämän uudistukseen jälkeen tila voisi olla helpommin lähestyttävä. Laattojen ympärille tulisi samaa mustaa kivituhkaa mitä mökkipolullekin ja istutusalue olisi rajattu polusta selkeästi. Nyt se on epämääräinen yhdistelmä rikkaruohoja, vadelmanalkuja ja soraa.


Toinen ongelmakohta on mökin toisella sivustalla, kartassa yläoikealla. Myös siellä vadelmat olivat ottaneet vallan. Vuoden 2012 syksyllä vähensin reilulla kädellä vadelmapensaita. Silloin vattukasvusto ulottui omenapuu no. 3 asti. Viime keväänä istutin yhden karhunvadelman. Tila on muuten ollut pelkällä mullalla/rikkaruoholla. Vieläkään suurta visiota ei ole, mutta muutama karhunvatukka lisää ainakin. Omenapuuta vasten haluan jonkun ihanan kärhön nojailemaan ja muutaman akileijan kaveriksi olen ajatellut istuttaa lajitovereita.

Haastavaksi kohdan tekee villisti lisääntyvät vadelmat, omenapuut ja vesipiste. Vesipisteelle on oltava helppo kulku. Jotta kulku olisi helppoa ja siistiä, olen suunnitellut betonilaatoista polkua. Nyt vesi on haettu oikaisemalla omenapuun no. 1 oikealta puolelta, jossa on multaa, satunnaisia kukkia {mm. akilleija, jouluruusu} ja niitä he#@*tin vadelman alkuja. Polusta pitäisi saada selkeä kulkureitti ja sen ympäristöstä huolilteltu ja runsas kukkameri.
Seuraa Oravankesäpesää: Blogilista | Bloglovin'
 


8 kommenttia:

 1. Hienon kartan olet tehnyt!
  Odotan innolla kuvia Oravankesäpesästä...kunhan tuo kesä tulisi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juuri nyt taivaalta tupruttaa lunta, kovin tuntuu kaukana se kesä olevan. Tylsää, kun oli jo niin ihanan keväistä.

   Poista
 2. Kuulostaa hienolta suunnitelmalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kunpa vielä saisi suunnelman toimimaan pastallakin! :)

   Poista
 3. Ihailtavaa ahkeruutta. Minä aina nappaan jotain siemeniä keväällä kaupasta. Kesällä istutan jotain taimia ja sitten kesällä muiden puutarhalaisten kanssa tehdään vaihtoja. Jotenkin ihan suunnittelematonta touhua! Ihailtavaa suunnitelmallisuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään suunnitella, mutta toteutus onkin sitten jo vähän toinen juttu... :) Mulla mm. hirveä määrä siemenpusseja, joiden istutskohdista ei ole kyllä mitään hajua. Ehkä vain heittelen niitä sinne tänne. :)

   Poista
 4. Hitsit, että tykkään näistä siirtolapuutarhoista! Kävin kävelemässä tässä lähistöllä. huokailemassa, että olisipa noin paljon tilaa :D Todella hienoja pihoja ihmiset ovat kehitelleet kyllä.

  Millä olet reunustanut mökille johtavan polun? Onko tämä palsta ollut sinulla pitkään jo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, itselläni on ihan minikokoinen palsta, 250 neliötä. Just sopiva tälläiselle laiskalle. :)

   Ostin mökin heinäkuussa 2011 eli kolmas kokonainen kesä on nyt käynnistymässä. Mökille johtavalla polulla on molemmin puolin rivissä kuunliljaa, mitään kivetystä tms. reunassa ei ole. Haaveilen jossain blogissa näkemistäni metallisista kanteista.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground