ORAVANKESÄPESÄN KÄRHÖT.

12 tammikuuta 2015


Kesäpesän ollessa lumenpeitossa ja kesäisen vehreyden ollessa vain värikäs muisto, selasin viime kesän kesäpesäkuvia keskittyen hurahdukseeni, kärhöihin. Kokosin postaukseen kaikki kesäpesän eri kärhöt. Osa on ollut palstalla ennen minua, niistä joistakin on tallessa nimilaput, toisista ei. Olisin kiitollinen, jos osaisit vinkata oikeille jäljille kukkieni kanssa.


Ensimmäisenä esittelyssä on sininen, pienikukkainen yksilö. {myös postauksen ensimmäisessä kuvassa} Tämä on yksi tunnistamattomista, vanhoista yksilöistä. Kärhö on istutettu palstan perälle, syreenin ja villiviinin kylkeen, keskelle vadelmaviidakkoa.


 Loistokärhö Clematis patens 'Yukikomachi'

Suurikukkaiset jalo- tai loistokärhöt kukkivat pääsääntöisesti heinäkuun loppupuolelta syyskuuhun. Taimen juuripaakku istutetaan noin 15 sentin syvyyteen. Juuristo suojataan kylmyydeltä talveksi. Versot paleltuvat yleensä talvella ja keväällä leikattaessa taimeen jätetään vain terveet vihreät osat.



Sinikukkainen kärhö, jonka nimestä ei ole tietoa.


Vaaleanpuna-valko liukuvärinen kärhö.


Tarha-alppikärhö Clematis 'Alpina Plena'

Valkoiset, kerrannaiset, 6-8 cm leveät kukat kesäkuun alussa. Köynnös kukkii hyvin kauan, sillä se remontoi. Lajike on magnuksen- ja siperiankärhön risteymä {C. fauriei x sibirica}. ​Alppikärhön ja siitä polveutuvien risteymien eli tarha-alppikärhöjen kukat muodostuvat edelliskesän versoihin, joten ne nuorennetaan mieluiten leikkaamalla versot alas kukinnan jälkeen. Nämä ohutjuuriset kärhöt voi istuttaa entiseen kasvusyvyyteensä. Ne kukkivat ahkerasti varjossakin ja menestyvät monenlaisilla kasvualustoilla lukuun ottamatta märkiä ja rutikuivia maita.





 Jalokärhö Clematis Jackmanii-ryhmä 'Warzawska Nike'

Jalokärhöt vaativat säännöllistä leikkausta kasvaakseen rehevästi ja kukkiakseen runsaasti. Uusilla, eli saman kesän versoilla kukkivat esim. Jackmanii- ja Lanuginosa- lajikeryhmän kärhöt. Versot voidaan leikata vuosittain aikaisin keväällä edellisen vuoden leikkauskohdan yläpuolelta, 2-3 silmuparin jälkeen. Paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Versoja voi lyhentää jo syksyllä 10-15 cm mittaisiksi siten, että jäljelle jää 2-3 silmuparia. Patens- lajikeryhmään kuuluvat kärhöt kukkivat vanhoilla, eli edellisen kesän versoilla. Niitä leikataan keväällä varoen, että ne ehtivät kukkia vielä samana kesänä. Paleltuneet oksat leikataan pois. Syksyllä kasvustoa voi tarvittaessa harventaa ja kukkineet latvan osat poistetaan.

Kärhöt suojataan talveksi turvekatteella, havuilla tai peitetään kaksinkertaisella pakkaspeitteellä. Kate laitetaan paikoilleen vasta maan jäädyttyä.

Lähde: Viherpeukalot


Alppikärhö Clematis Atragene 'Purple Dream'

Puolalaisen Szczepan Marczynskin jalostama lajike vuodelta 2012. Runsas pääkukinta on alkukesällä ja lämpiminä kesinä kukinta usein uusiutuu loppukesällä. Lehdistö on rehevän vihreää ja kasvu elinvoimasta. Väri purppuran pinkki. Kukissa vieno tuoksu. Kaunis, kestävä ja helppohoitoinen.

Lähteet: Puutarhakeskus Sofianlehto ja Kauppila



  Tarhaviinikärhö Clematis Viticella 'Purpurea Plena Elegans'

1800-luvulta. Purppuranpunaiset, kerrotut kukat, kukkien halkaisija n. 5 cm.. Kukinta heinäkuulta syksyyn asti, saman vuoden versoilla. Runsasmultainen, valoisa kasvupaikka. Näyttävä erikoisuus.

Lähteet: Puutarhakeskus Sofianlehto ja Vihertalo Varpula


Loistokärhö Clematis Patens-ryhmä 'Omoshiro'

​Vuodelta 1988. Valo-puolivarjo. Kukkien koko: isokukkainen (12-15 cm). Väri valkorosa, pinkit reunat.

Lähde: Puutarhakeskus Sofianlehto

Kokosin myös nimettyjen kärhöjen yhteyteen lisätietoja, siinä määrin missä niitä netistä löytyi. Tiedot olkoot tiedoksi ja muistiksi minulle yhdessä paikassa; olisi näköjään Alpina Plena -kärhö pitänyt leikata syksyllä.




Seuraa Oravankesäpesää: Blogilista | Bloglovin'  | Pinterest
 


4 kommenttia:

  1. Hienoja kärhöjä ja mikä onni, että nimilappujakin oli säästynyt. En osaa sanoa varmaksi, mutta tuo ensimmäinen muistuttaa kovasti viinikärhöä, Clematis viticellaa, joka on ihan jalostamaton muoto, toisin kuin tarhaviinikärhöt. Itselläni kasvaa myös sitä ja kovasti näyttää samalta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen ihan varma että olen nähnyt myös tuon liukuvärisen pinkinkin lapun jossain...
      Kiitos vinkistä, pitää tutkia tarkemmin!

      Poista
  2. Kärhöt on ihania! Tuo vaaleanpunaraidakkinen voisi olla Piilu tai Nelly Moser.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Kiitos vinkistä, pitääpä seurata johtolankaa, josko oikea nimi kukalle löytyisi.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground