LÄHES SADAN PELARGONIN MUUTTOMATKA.

04 lokakuuta 2017


Vaalean Vihreää -blogista tuli toive nähdä miten pelargonikokoelmani muuttaa kesäpesältä kotiini talvehtimaan. Tarvitaan yhdet vähän isommat maitokärryt, 10 kappaletta ruokakauppojen kestokasseja tai ikelaisia, yksi muovinen taimikassi ja riuska puutarhuri. :)


Muutto-operaatioon meni useampi tunti. Aloitin aarteistani -  vielä pieneistä luonnonlajeista. Kävin mökillä jokaisen pelargonin läpi, rastitin sen printatussa listassani hengissä olevaksi, napsin kaikki vähänkään kellertävät lehdet pois ja tarkastin kirvatilanteen huolella ennen kuin asetin kasvin kassiin. Noin viidestätoista pelakuusta löytyi kirvoja. 


Kotona poistin kellariin menevistä pelargoneista kaikki kukat ja nuput. Raakaa, mutta pakollista, jotta kasvi keskittyy hengissä pysymiseen, eikä lisääntymiseen. Sain töistä vanerisen hyllyn, joka solahti kellarin häkkikomeroon hienosti ja joka nyt säilöö pelakuuni. Jouduin leikkaamaan useampaa pelargonia, koska hyllyvälit olivat matalampia kuin moni pelargoneista. Olisi ollut tarjolla hyvää pistokasmateriaalia. Säästin osan, mutta suurimman osan heitin biojätteeseen, kun ei ole tilaa pelargoniviljelyksille ja pistokaslisäykset minulla onnistuvat aika heikosti syksyisin.

Sisälle kotiini jääneet pelakuut, enimmäkseen luonnonlajeja ja kirvaiset yksilöt saivat toistaiseksi pitää kukat ja nuput. Kirvaiset ovat "karanteenissa", jos nyt pienessä asunnossa se mitenkään on mahdollista. Tökkäsin niihin jokaiseen Provado-puikon, pienimpiin puolikkkaan. Tarkoitus on vielä suihkutella niitä ja saada ikävät öttiäiset nitistettyä. Provadot olen ostanut Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puodista.

Toivottavasti pääsen ainakin osan kirvoista kärsineitä pelargoneista viemään kellariin säilöön talveksi. Osalle on paikka kodin ikkunalta, tunnelmallisten {not} violettien lamppujen alta varattuna.

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


14 kommenttia:

 1. Siinä on pelakuu poikineen :-) Toivottavasti mahdollisimman moni pysyy terveenä ja talvehtii hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Useampi luonnonlaji näyttää jo nyt heikolta, varsinkin ne joita kirvat kiusasivat.

   Poista
 2. Uusi syksyinen kuntoilumuoto: pelaguiden rahtaaminen talvisäilöön. Toivotaan heille pitkää ikää ja talvesta selviytymistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Onneksi tätä ei tarvitse tehdä kuin kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. On sen verran iso ponnistus.

   Poista
 3. Urakkaa kerrakseen:)) Mulla vielä kaikki isommat pelargoniat ulkona ja pienet ovat olleet kasvarissa. Nahistuneet sisäkasvit, mitä on meidän kuistin ikkunalaudoilla pitäisi heittää pois ja ottaa pelargonioita tilalle. Eihän se optimaalinen paikka ole, koska ei ole viileä, mutta olen siinä niitä saanut hengissä pidettyä. Tosin en ole kastellut ehkä tarpeeksi, tänä talvena yritän huolehtia paremmin. Tuo kastelujuttu tuli minulle uutena kun olin hyötykasviyhdistyksen pelargonia illassa. Jos veisi ne autotalliin niin ei tarvitsisi kastella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kastelen sisällä olevat kerran viikossa, aina kun kastelen huonekasvit. Niille on myös lisävaloa tarjolla ja luulen, että se on auttanut säilyttämään useampia hengissä talven yli.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin tai onneksi meillä on siirtolapuutarhassa yhteiskäytössä olevat kärryt. :)

   Poista
 5. Olipa melkoinen muutto! Ihmettelen aina kirvoja pelakuissa, mikä ihme niitä houkuttelee ja vain joihinkin kasveihin... Olit reipas! Armollista talvea aarteillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Toinen mikä houkuttelee kirvoja on chili, joka on tuotu sisälle talvisäilöön. Toivottavasti sain kirvat nujerrettua etteivät leviä huonekasveihin tai kaikkiin pelkuihin.

   Poista
 6. Upea muuttokuorma. Kiitos, kun teit tästä postauksen. Uskon, että meni useampi tunti. Minulla meni muutaman hassun pelargonin kantamiseen myös aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kuvasin viime vuonnakin pelargonien muuton, mutta se jäi silloin bloggaamatta. Tänäm vuonna oli ikään kuin pakko, kun kerran pyysit. Kiva, kun se jää itsellekin muistiksi blogiin.

   Poista
 7. Mahtava kukkakasa ❤️ Olen ihan hullaantunut pelakuihin!

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground