MÖKKI JA PALSTA SYYSKUUSSA 2019.

19 syyskuuta 2019Syksy saapui tänä vuonna yllättäen. Elin jossain harhassa, että kesää olisi vielä pitkälti jäljellä ja havahduin syyshommiin, kun tarkistin Instagramista milloin olen vuosi sitten tuonut pelargonit kotiin. Samassa postauksessa oli maininta myös mökkiin viedyistä tavaroista. Se ajankohta oli vuosi sitten viime viikonloppuna.


Viime lauantaina oli siirtolapuutarhassa kauden päättäjäiset ja sain juhlissa kutsun naapurin luo mojitolle! Ihan mahtavaa! Ekaa kertaa pääsin vierailemaan jonkun muun siirtolapuutarhamökissä. Ihan superhauskaa nähdä millaisissa oloissa muut mökkeilevät. Vietin yön mökillä ja se todennäköisesti jäi vuoden viimeiseksi. Sunnuntai valkeni sateisen koleana ja sateessa napsin kuukauden kuvatkin.
Kuvien ottamisen jälkeen kannoin pelargonit kolmea lukuunottamatta mökin sisään ja pakkasin kasseihin. Kaksi puutarhaan jätetyistä pelakuista on nimettömiä ja yhdessä on bakteeriäkämä. Yhteensä 24 pelargonia siirtyi talvetukseen. Lisäksi kannoin kasseihin seitsemän riippaorvokkia ja viisi käenkaalia. Riippaorvokeista kuusi on minipientä rönsyistä kasvatettua alkua, jotka luultavasti kuolevat kuivuuteen jossain välissä. Kannoin kotiin myös muratin, laakeripuun ja eukalyptuksen. Muratin oikeastaan vain itsetehdyn ruukun takia. Pakkasin kaikki kasvit siirtolapuutarhan vähän isompiin maitokärryihin ja työnsin kuorman kotiin. Nyt on kotona hieman tungosta...


Haluaisin pelastaa ja talvettaa kaikki ruukuissa olevat kasvit. Harmillisesti tila on rajallinen ja sitä on hyvin vähän. Neidonhiuspuun vien varastoon talveksi, jouluasetelmasta henkiin jäänyt havu on ehkä pakko ottaa sisälle. Mutta mitäs teen tuolle komeaksi kasvaneelle korteelle? Se ei taida talvehtia metallisaavissa. Houkuttaisi kantaa kaksi verililjapuuta sisälle, mutta pakko myöntää - ei ole tilaa. Ei ole tuolle ihanalle sulkahirssillekään. Istutin toisen maahan, mutta luin jälkikäteen ettei se kestä alle +5 lämpötilaa. Ja tuo ihana sammalmätäs, joka ei ilmeisesti kuitenkaan ole sammalta. Ehkä istutan sen lavankaulukseen, eihän sitä koskaan tiedä. Sama se heittääkö kompostiin syksyllä vai keväällä...


Olin ajatellut tuoda kukkakuormassa myös tekstiilejä, mutta sateen takia jätin ne vielä toistaiseksi mökille. Ensi viikonloppuna onkin urakoitavaa, kun pitää istuttaa ruukuissa olevia maahan ja lavankauluksiin, pestä ruukkuja, kantaa tavaroita mökkiin sisälle. Pitää ehkä ottaa vesiletkut jo irti, mutta vasta ruukkujen pesun jälkeen. Omenoita ja rypäleitäkin pitäisi kerätä.
{2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Syksy yllätti puutarhurin. Lämmin syyskuun alku taisi vähän hämätä. Viikonloppuna puutarhahommia on tosiaan vielä tiedossa.

  VastaaPoista
 2. Nämä syystouhut tosiaan yllättivät täälläkin. Kylmät yöt tulivat kuin varkain, vaikka niistä oli niin varoiteltukin.
  Monena syksynä olen vasta lokakuun puolella kantanut pelakuut ja muut talvetettavat autotallin suojiin. Mutta nyt se on vissiin tehtävä jo tänä viikonloppuna. Vielä ei onneksi mikään ole paleltunut, vaikka lähellä nollaa meilläkin on kieputtu parina yönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä etten ole ainut! :) Olen todennut, että parempi raahata pelargonit ajoissa, kaikki kerralla yhtenä viikonloppuna valoisaan aikaan, kuin viikolla pimeässä ja parin pakkasyön jälkeen. Varsinkin, kun nyt on ollut yllättävän paljon menoja iltaisin. Kolme daaliaa oli saanut jo kylmää, loput ei. Jännästi ne olosuhteet vaihtelevat ihan muutaman metrin alueellakin.

   Poista
 3. Naureskelin, sinun ruukkumäärääsi, mutta tämän päiväisessä paikallislehdessä oli juttu neisesta, jolla on parhaimpana aikana ollut 180 ruukkua kukkia...siis sisällä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha. Just laskin kodin kasvit, sisältäen sekä huonekasvit että talvetukseen tuodut - niitä on yhteensä 132 kpl. ;D Neliöitä huomattavasti vähemmän...

   Poista
  2. No hävisit ja reippaasti....mutta katsotaan ensisyksunä..:)

   Poista
  3. Mutta montako neliötä naisella oli käytössä? 180 ruukkua 200 neliössä ei tunnu missään.

   Poista
 4. Minun piti katsoa viime vuoden kalenterista, millä aikataululla syystyöt silloin on tehty. Ilmeisesti samoihin aikoihin, vaikka nyt syksy tuntuu yllättäneen totaalisesti. Kaikki on ihan levällään.
  Aikamoinen ruukkumäärä sinulla on kotonasi. Ei käy elämä yksinäiseksi. Harmi kuitenkin, että monista joutuu väkisinkin luopumaan. Kannattaa varmaan kokeilla lavakauluksessa talvettamista. Talvesta ei tiedä ja sehän voi olla kasvien kannalta edullinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt viikonlopun aikana kirinyt syystöitä urakalla kiinni, mutta vielä jäi tekemistä. Toivottavasti pysyisi hetken aikaa vielä yötkin plussalla, kun en millään ehdi palstalle iltaisin.
   Olen aika paljon istutellut kasveja maahan tai lavankaulukseen, sama se koska niitä sitten heittää kompostiin ja voihan sitä tosiaan käydä tuurikin.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground