Kävin elokuussa Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa pitkästä aikaa. Hävettää miten harvoin puutarhassa käyn, vaikka asun melkein naapurissa. Taisi olla vasta kolmas käynti. Talvisin Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on kiinni, joten visiitille pääsee seuraavan kerran vasta vapun jälkeen.
Kuuden hehtaarin alue on jaettu kulttuurikasvien- ja maantieteellisen kokoelmaan. Keskellä puutarhaa on Kumpulan kartano, jossa on Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat. Saatoin hieman hullaantua upeiden mineraalien edessä. Upeita värejä ja muotoja. Itse rakennus on myös hieno, kuvittelin itseni helposti asuttamaan kartanoa. :)
Puutarhan alueella toimii myös kahvila, jossa käydessäni oli suorastaan tungosta. Eikä ihme, mikäs sen ihanampaa kuin syödä lounaskeittoa tai juoda pullakahveja puutarhassa. Itseeni iski valinnanvaikeus, niin paljon herkullisia tarjottavia oli esillä. Päädyin pullapohjaiseen mustikkapiirakkaan, josta tuli heti mummoni mieleen. Hän teki mustikkapiirakan aina pullapohjaan ja pohja oli aina superohut. Myös Kesäkahvila Kummun piirakka oli herkkua!
Puutarhasta näkee viljelypalstojen yli Limingantielle, joka on näiden meidän kesken mielestäni Helsingin parhaiten pidetty salaisuus. Limingantie on kilometrin pituinen, idyllinen puutaloalue. On kuin tulisi keskelle maalaismaisemaa, vaikka ollaankin Helsingin kantakaupungissa ja rautatieasemalle on matkaa vain neljä kilometriä.
Osa kasvititeteellisen puutarhan alueista on vielä enemmän tai vähemmän nurmikolla. Yhden nurmikkoisen kummun sivustalla oli kivikkopuutarha.
Matkasin hieman kiertäen lempialueelleni, Japani-puutarhaan. Mitään japanilaista tai edes japanilaistyyppistä puutarhaa muotoonleikattuinen havuine, karppilammikkoineen ja kivilyhtyineen on turha odottaa.
Kiiltoluppio | Sanguisorba parviflora |
Komelauppio | Sanguisorba japonensis |
Bongailin kasvi-ideoita omaan pieneen Japani-aiheiseen kokoelmaani. Iloksi huomasin kokoelmissani jo olevien, ja suosikkieni, luppioiden olevan Japanin suunnalta peräisin.
Honshunvaahtera | Acer micranthum |
Maantieteelliset alueet leviävät lammelta viuhkamaisesti kallioille, joka mahdollistaa sekä vesi- ja rantakasvien että metsä- ja ketolajien kasvun joka alueella.
Odotin koko ajan kilpikonnan kiipeävän tuolle kivelle, mutta eihän niitä Suomessa ole. Japanilaisissa puutarhoissa kyllä.
Helminukkajäkkärä | Anaphalis margaritacea |
Japaninhortensia | Hydrangea paniculata |
Aralia | Aralia cordata |
Puutarhan rinteestä on ihana näkymä Vallilanlaaksoon ja Vallilan siirtolapuutarhaan. Moni luulee tätä erheellisesti Kumpulan siirtolapuutarhaksi, koska alue sijaitsee Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan naapurissa. Ei sinnekään oikeankaan ole tästä pitkä matka, se sijaitsee Käpylän kainalossa.
Seuraavassa postauksessa lisää kuvia ja juttua kasvitieteellisen muilta alueilta.
Seuraavassa postauksessa lisää kuvia ja juttua kasvitieteellisen muilta alueilta.
Seuraa Oravankesäpesää: Bloglovin' | Blogipolku | Instagram | Pinterest
Mielenkiintoinen paikka, jonne on minunkin monen monta kertaa pitänyt mennä. Miten sitä onkaan niin vaikea vierailla lähellä olevissa paikoissa. Kauas on paljon helpompi mennä. Ehkä tämä on sitä "ruoho on aidan takana vihreämpää" -syndroomaa.
VastaaPoistaSe on kyllä ihme juttu ja samalla hirveä sääli. Sillä näitä kotopuolen juttujahan pitäisi nimenomaa suosia, jotta ne jatkavat toimintaansa ja kehittyvät. Hyvässä muistissa on Gardenian kohtalo.
PoistaEn olekaan käynnyt ikinä tuolla Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Eli kiitos esittelystä! <3
VastaaPoistaOn ihan uskomatonta, että kuvasi ovat Helsingistä. Näyttää niin rauhalliselta ja ihanaa, että tuollaisia alueita vaalitaan ja hoidetaan, eikä kaikki peity vain kerrostalojen alle.
Suosittelen! Se on kiva retkipaikka, kun löytyy kahvilakin. Vielä kun olisi taimia myynnissä. Kerran taisin muutaman nähdä olevan kaupan, mutta nyt ei tainnut olla yhtään. Lähistöllä on myös kärhöihin erikoistunut Sofianlehdon puutarha - ja tietty Oravankesäpesä! ;)
Poista