MÖKKI JA PALSTA ELOKUUSSA 2021.

18 elokuuta 2021


Kahden sopivan lämpöisen viikon jälkeen alkoi sadekausi ja viileni sen verran, että mökillä olo ei enää ollut kivaa, joten palasimme Mison kanssa kotiin. Harmittelen tilannetta, kun juuri sain kadonneen puutarha-flown päälle, mutta ei mahda mitään. Sää on sellainen, että mökissä ei ole kovinkaan viihtyisää. Kosteus käy luihin ja ytimiin, vessaan meno ulkokautta ei hirveästi kiinnostele ja pian tulee mökissäkin tekemisen puute, kun ulkona ei viihdy. Toisaalta on kiva taas vaihteeksi olla kotona ja puutarha saa kipeästi kaipaamaansa vettä.


Puutarha-flowsta puuheenollen. Kuunliljat vähenivät taas ihan yllättäen. Sain inspiraation, vaikka piti odotella ensi vuoteen. Koko mökkipolun toisen puolen kuunlijat olen nyt kaivanut ylös. Poislukien tuota yläkuvassa näkyvää tupsua, jossa kasvaa myös punahattua. Olen kiitellyt itseäni näinä sateisina päivinä, kun polulla on tilaa kävellä ilman, että märät lehdet tarraavat sääriin. Siirsin jo aukkopaikkoihin pari luppiota muualta palstalta. Ne molemmat ovat olleet vaatimattomia, josko paikanvaihto piristäisi niitä. On ainakin enemmän aurinkoa luvassa. Samalla kaivoin yhden uuden ostoksen polun varteen ja kaksi uutta syysleimua pääsi punahattujen kainaloon.

Punahattu | Echinacea
Samalla kaivuuinnostuksella pienensin vanhaa maksaruohoa puolella. Tiedän, että se olisi kannattanut tehdä keväällä, mutta nyt oli into ja myös tajusin, että se valtava puska vyöryy keväällä istuttamani pienen omenapuun päälle. Sain myös vihdoin istutettua pensasmustikat, ne tulivat yllättäen istutetuksi myös mökkipolun varrelle kuunliljoilta jääneeseen tilaan. Tajusin marjojen olevan helpot poimia polulta käsin, lisäksi vieressä ovat sekä syyshortensia että höyhenpensas, jotka molemmat ovat myös happamamman maan ystäviä. Toivattavasti 'Arto' ja 'Minpink1' pitävät paikkavalinnastani ja tekevät tulevina vuosina runsaasti marjoja. 'Minpink1' kukki jo tänä vuonna, mutta 'Arto' ei.
 

Päärynöitä on tulossa tänä vuonna ihan reilusti. Puuni ei ole se puutarhan kaunein ja tänä kesänä olen turhamaisuuksissani miettinyt sen ylöskaivuuta ainoastaan esteettisistä syistä. Yritän pitää sitä persoonallisena, mutta rumahan se on. Puuraukka tuli leikeltyä ihan hölmösti, enkä se ollut edes minä.

Omenoita putoaa ihan kiitettävältä tahdilla. Mietinnässä on minne voin kaivaa omenahaudan tai kaksi.


Potager on ihana yhä edelleen, nautin tästä näystä nyt, kun muualla on niin räjähtänyttä.Mansikat aloittavat toista kierrosta, saa nähdä ehtivätkö marjat kypsyä.

Kosmos | Cosmos bipinnatus 'Velouette'


Ei uskoisi, että köynnöstuen lumikärhö on leikattu keväällä matalaksi. Taidan tehdä sen myös ensi vuonna, silti se on mahtava näkösuoja. Muutenkin tähän aikaan vuodesta ei palstalle juuri näy Risu no eniä pidemmälle. Mökkiäkin näkyy vain pieni osa tieltä.

Kokeilussa on toimisiko ruukkupenkki tässä mökin edustalla vai olisiko sittenkin tässä jalallisen viljelylaatikon paikka. Viimeksi mainittu etsii paikkaansa, nyt se on potagerin vanhan osan vieressä vähän epäkäytännöllisesti. Keväällä se oli mökin toisella seinustalla, mutta ennätin jo kiikuttaa sinne daaliaruukkuja. Ehkä mietin asiaa ensi keväänä uudestaan, kautta on enää niin vähän jäljellä.

Mongolianmaksaruoho | Sedum hybridum 'Touchdown Teak'Tänä vuonna olen viettänyt eniten aikaa tämän pöydän ympärillä. Siinä. on juotu niin aamukahvit, syöty lounasta ja illallista kuin vietetty muuten vain taukoa. Syy löytyy alakuvasta.

Pikkuneiti on viihtynyt mökillä hyvin. Kuisti on tullut tutuksi, monesti kun olen itse ulkona, Miso on istunut verkko-oven takana seuraamassa tapahtumia. Myös kuistin tuolit ovat mieluisa nukkumapaikka. Olemme Mison kanssa ulkoilleet puutarhassa, valvotusti ja valjaissa. Kerran hän on hypännyt portin päälle, mutta muuten aidan ylitys ei ole toistaiseksi kiinnostanut.


Ihanan avara näkymä ja varsinkin sateella ihana astella, kun ei kuunliljat enää takerru jalkoihin.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Niin kaunista! Ja etenkin Miso.
  Totta on, että käytävän on syytä olla leveä, jos heti sen vieressä on istutuksiä. Pitäisi muistaa istuttaa ne tarpeeksi kauas reunasta. Täälläkin on edessä pioninkaivuuta tänä syksynä juuri tuon asian takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Miso kiittää. <3 Nuo kuunliljat ovat monta vuotta ärsyttäneet etenkin elokuussa. Olisi pitänyt tarttua toimeen jo aiemmin, ei ollut lainkaan niin työlästä kuin kuvittelin. Pitää jatkossa olla tarkkana, kun reunalla olevat kasvit alkavat liikaa levitä, pitää heti hillitä niitä.

   Poista
 2. Voisiko omenat kaivaa niihin kohtiin mistä on poistettu kuunliljoja? Tarpeeksi syvälle niin eivät häiritse uusia istutuksia. Pensasmustikat ovat hyvä idea käytävän viereen, siitä niitä on mukava syödä. Miso <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi muuten ellen olisi jo ehtinyt istuttaa sinne tänne uusia kasveja, enkä jaksa enää kaivaa niitä ylös. Yksi kohta löytyi ja sinne on jo monta ämpärillistä haudattu.

   Poista
 3. Suloinen mökki ja piha, mutta ymmärrän, ettei sateella huvita olla siellä. Kotona minä en ole enää aikoihin hengannut portailla oravia katselemassa tai muuten vain haahuillut puutarhassa, sillä joka päivä sataa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mökillä on sateella kaikki huomattavasti hankalampaa ja tekemistä vähemmän. Myös kosteus ja kylmyys vähentävät intoa mökkeilyyn. Toivottavasti tulee vielä kauniita loppukesän ja syyspäiviä.

   Poista
 4. Kapea käytävä on varmasti miellyttävämpi nyt. Sait tehtyä monenlaista työtä jatkoa helpottamaan. Suloinen kuva Misosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ehdottomasti! Olisi pitänyt kaivaa kuunliljoja jo huomattavasti aikaisemmin, mutta onneksi edes nyt.

   Poista
 5. Aivan ihania kuvia. Ja hyviä muutoksia olet tehnyt puutarhassa.
  Tuo kommentoija M kommentoi tarkoituksella vain ikäviä kommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Vähitellen sitä alkaa hoksata miten parantaa puutarhaa sekä sen toiminnallisuutta että näkymiä.

   Poista
 6. Kaunis puutarha vieläkin, vaikka sateet vähitellen alkavat verottaa loistoa. Peukut käytävän leventämiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Täällä vasta daaliat aloittelevat kukintaa, joten niiden kauneutta on vielä odotettavissa (ellei nyt tule todella kylmää todella aikaisin).

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground