ELOKUUN ALUN TERVEISET.

12 elokuuta 2021


Hui, ollaan jo melkein elokuun puolessa välissä! Olen onnistunut olemaan poissa tietokoneelta, joka on sitten kostautunut blogin päivitystahdissa. Mökkiremontti on lähes valmis, varasto-huussiosan on vihdoin maalattu. Enää uusi maali puuttuu mökin seinäkaitaleesta, joka on varaston ja huussin yläpuolella. Muutama isäni tekemä ritilä on asentamatta, ne peittävät mökin alaosaa ja jyrsijäverkkoa. Ritilät on tehty mökillä olleen alkuperäisen mallin mukaan. Fasadin ikkunaristikot odottavat ikkunanpesua ja varaston takaseinään pitää vielä kiinnittää takaisin siellä olleet koukut. Portaat pitäisi uudelleen maalata. Ovet pitäisi hiota ja maalata, mutta ensin pitäisi päättää väri. Sitten saa huokaista tämän projektin osalta.

Ukonhattu | Aconitum napellus

Puutarhassa projekti kuunliljojen harvennus on käynnistynyt. Yhtenä iltana iski inspiraatio ja kaivoin viitisen metriä kasveja ylös. Muutaman päivän päästä kaivoin samanmoisen määrän lisää ylös. Nyt on noin puolet mökkipolusta harvennettu. Kaivaminen tyssäsi mietintään mihin kohtaan haluan jättää kuunliljoja ja kuinka paljon. Ehkä mietin tämän vuoden. Löysin blogini kautta kuunliljoille ottajan. Ilahduttavaa, että ne pääsivät uuteen puutarhaan kasvamaan.

Syreenileimu | Phlox paniculata `Syreenifloxi`
Eilen innostuin kaivamaan myös leimuja ylös. Minua on tämän kesän häirinnyt päärynäpuun alla kasvavat syysleimut. Puu on vielä niin matala, että se on näyttänyt aikamoiselta sekasotkulta leimujen seassa. Jaan samalla ylöskaivetut, vaaleanpunaisen ja valkoisen leimun. Niiden juuret pitää pestä huolella ennen istutusta, sillä kohdassa kasvaa runsain mitoin vuohenkelloa. Kaivoin reilun neliön alueelta pesuvadillisen vuohenkellon porkkanoita ylös. 

Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Mietinnässä on nyt jotain matalaa päärynän alle, mutta sillä ei ole kiire, sillä on vain järkevää odottaa ensi vuoteen. Pelkästä multaisesta maasta on helpompi kaivaa vuohenkelloja pois sitä mukaan niitä alkaa ilmestyä. Myös sipuleiden istutus on helpompaa. Olen tosin ajatellut tänä vuonna olla tilaamatta yhtään sipulia. Voin ostaa joitain pussillisia, jos eteen sattuu, mutta en tee sitä normaalia tilausta Alankomaihin tänä vuonna. Saa nähdä kuinka onnistuu.

Kosmos | Cosmos bipinnatus 'Velouette'
Ylöskaivettujen leimujen lisäksi minulla on kaksi muuta leimua odottamassa istutusta. Toisen sain jo alkukesästä vaihtarina antamilleni unikonsiemenille ja -taimille. Toisen löysin muutama viikko sitten iltakävelyllä siirtolapuutarhasta, saa ottaa -lapun kanssa. Jotenkin aavistan pienen leimujen keräysmahdollisuuden tässä. Olenkin katsellut alueen palstojen leimuja vähän sillä silmällä, että mitä haluaisin omalle palstalleni. Jos alueella järjestetään elo/syystori kasvimyynteineen, niin pitää olla tarkkana. 
 
Leijonankita | Antirrhinum majus 'Madame Butterfly'

Siemenistä kasvattamani kosmokset ovat hiljalleen aloittaneet kukinnan. Kylvin laatikkoon neljä erilaista pussillista kosmoksia ja voi miten suloisia ne ovatkaan. Harmillisen harvasti vielä kukkivat, niitä saa kuviin vain yksittäin. Toisessa laatikossa leijonankidat rehottavat ja repsottavat, niillä pitäisi selvästi olla jotkut kasvutuet, jotta saisi varsista edes vähän suoremmat.

Daalia | Dahlia 'Chat Noir'
Tilasin keväällä uusia daalianjuurakoita, vaikka vanhojakin on. Yksi syy suuri tilaukselle oli tämä daalia 'Chat Noir'. Pitäähän pienellä Misolla olla oma nimikkodaalia puutarhassa. Värikään ei ole yhtään hassumpi, aika lailla lempivärejäni.

Luumut alkavat olla kypsiä, harkitsen vahvasti luumupiiraan leipomista lähipäivinä. Vielä kun löytäisin piirakkavuoan kirppikseltä. Tarvitsisin mökille oman ettei tarvitse aina hakea kotoa. Omenoita tulee runsaasti kahdesta puusta. Runsaasti niitä on pudonnut jo maahan, mutta se nyt on jokavuotista. En osaa sanoa onko pudokkaita ollut enemmän tänä vuonna kuivuudesta johtuen, näppituntumalla sanoisin ettei.


Ihanaa elokuun jatkoa ystävät!
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Tässäpä oli mukavia elokuun terveisiä. Kiva kuulla, että suuri rakennusprojekti on noin loppusuoralla jo. Hyvä, että sait puutarhan kunnostustöiden ohessa maasta kaivettuja hyvän määrän vuohenkellon juuria. Eiköhän kasvusto vähene, vaikka tarkkana saa olla. Minäkin otan heti kaikki näkemäni vuohenkellon alut pois, nyt tilanne on jo ihan hyvässä hallinnassa, vaikka joskus 20 vuotta sitten ajattelin, etten ikinä selviä vuohenkelloista.
  Kauniita elokuun kukkijoita näkyy kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Oli mahtava tunne, kun koko mökki oli maalattu ja juuri ennen sateiden alkua. Erittäin hyvä ajoitus. Toivon, että vuohenkello kasvustot harvenevat tämän jälkeen edes hiukan. Taistelu tuntuu välillä täysin toivottomalta, mutta sitten kun saa kaivettua niitä "porkkanoita" ylös tulee kummallisen tyytväinen olo.

   Poista
 2. Kun joku remontti tai projekti saapuu päätökseensä, olo on mielettömän tyytyväinen ja kevyt! Minulla maalausprojektit jatkuvat lapsuudenkodissa, mutta wc on valmis (josta laitoinkin kuvapostauksen blogiin pari päivää sitten). Kukkakuvat on upeita sulla! Meillä tämä myöhäisherännäisyys taitaa kulkea meillä suvussa. Äitini innostui todenteolla puutarhasta vasta reilusti yli kolmikymppisenä ja saavuttikin sitten lopulta paljon! Minä innostuin reilusti yli nelikymppisenä ja nyt tyttäreni kolmikymppisenä on alkanut haaveilla omakotiasumisesta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Thilda! On kyllä ihanaa, kun remontti on suurimmalta osalta valmis. On ollut iso rutistus, vaikka onkin kyseessä pieni mökki.

   Poista
 3. Siellä on oltu kyllä ihan älyttömän reippaita. Ei ihme, ettet ole ehtinyt tietokoneella istuskella.
  Kiitos elokuun terkuista ja niin kauniista kuvista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! <3 Välillä on kyllä tuntunut ettei mitään ole tullut tehtyä, mutta on sentään jotain. Mökin kunnostuksesta en voi missään määrin ottaa kunniaa itselleni, vaan ihana miehet ovat hoitaneet sen kaksistaan.

   Poista
 4. Mökki on edistynyt hienosti. Täällä meillä kylällä on yksi piha missä on upeat ja suuret syysleimukasvustot, ei voi muuta kuin ihastella. Luumujen kypsymistä odottelen minäkin, tänään piti vähän puristella ja tutkia joko voisi maistaa mutta ei, raakoja ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoinkin on maalausprojekti valmis! Ihan mahtava fiilis, vaikka kyse onkin pienen mökin kunnostuksesta. Täällä luumut ovat kypsiä, ensimmäinen piirakka syöty ja sitten ihmetellään mitä niistä lopuista tehdään.

   Poista
 5. Chat Noir on upean värinen ja ukonhattusikin ovat sinistäkin sinisempiä.
  Olin vahvasti sitä mieltä, että jätän sipuliurakan tältä vuodelta. Tai ainakin tyydyn vain muutamiin pikkusipuleihin. Ei onnistunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chat Noir on upea, tuollaiset tummat kaunottaret ovat erityisesti mieleeni. Toistaiseksi olen välttynyt vielä sipulihoukutuksilta.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground