SYYSPUUHIA.

07 syyskuuta 2021

Talvivalmistelut ovat alkaneet. Nämäkin kaksi mehipuuta ovat jo kotona lämpimässä. Pakko kehua kuinka koristekivien lisäys ruukun päälle viimeisteli näiden kasvien ilmeen ihan eri tasolle. Ovat paljon tyylikkäämmät. Onnittelen itseäni tästä keksinnöstä ja myös siitä, että kiviä oli jemmassa ja että muistin ja löysin ne. 

Kotiin ovat päätyneet myös pelargonit, aitoviikuna-, kalamondiivi-, oliivi- ja kanariantaatelipuut. Kotona onkin "hieman" ahdasta, mutta mitä sitä ei tekisi kasvien takia. Lisäsin oliivi- ja kalamondiivipuiden juurille myös koristekiviä, sellaisia isompia ja litteitä, kun eräs karvatassu tunsi ruukkujen multaan turhan suurta kiinnostusta. Yllä olevan kuvan neidikit, ruostekukat ja käenkaalit pitää myös tuoda kotiin talveksi. Käenkaalit kellariin ja niiden kavereiksi pääsevät liljakanukka, kaksi japaninvaahteraa ja sinisaderuukku. Daaliat, kanna ja mahdollisesti myös suklaakosmokset pääsevät vanhempieni autotalliin.

Näin syksyllä sitä miettii tämän kaiken järkevyyttä, mutta sitten muistaa mikä riemu niistä keväällä ja kesällä syntyy. Toki myös rahan säästöä, kun ei tarvitse aina ostaa uusia kasveja. Paino sanalla tarvitse, ihan kuin niitä koskaan varsinaisesti tarvitsisi, niitä vain on välillä aivan pakko saada.

Omenoiden satoaika on käynnissä, rypäileitä saa vielä hetken odotella. Olen poikaystävän avustuksella kaivanut ja haudannut monta ämpärillistä omppuja. Viime viikonloppuna niitä vietiin useampi saavillinen siirtolapuutarhan omenalavalle. Pari kassillista omppuja on viety poikaystävän äidille ja vielä niitä riittää runsaasti. Tässä kohtaa vuotta sitä miettii, oliko järkeä istuttaa neljäskin omenapuu palstalle, kun kaksi tänä vuonna omppuja tekevää puuta aiheuttaa valtavia sato-ongelmia. Olen keittänyt kaksi kertaa hilloa, tehnyt kahdesti myös omena-crumblea. Piirakka pitää vielä ehdottomasti tehdä. Ajattelin myös kokeilla ensimmäistä kertaa omenarenkaiden kuivaamista, onko vinkkejä?

Potagerin kosmokset ovat kukassa. Miten en ole ennen tajunnut kuinka upeita kosmoskukat ovat. Olen poiminut niitä, leijonankitoja ja daalioita kimppuihin. Mukaan aina muutama oksa luppioista ja nyt kun vihdoin sirosudenporkkanat ovat kukassa, niin niitäkin. Harmittelin, etten pystynyt tilan puutteen takia esikasvattamaan kosmoksia, mutta nyt on hyvä, että ne kukkivat myöhemmin, jotta on jotain kukkia.

Kosmos | Cosmos 'Double Click'
Kosmoslavassa on siemeniä neljästä eri pussista: 'Double Click', 'Cupcake Blush', 'Velouette' ja Fizzy Pink Dark Center'. Ihanimpia ovat olleet Cupcake Blush ja Velouette. 

Alkaa olla haikeutta ilmassa, kun luultavasti ei enää tänä vuonna tule mökissä yövyttyä. Valmius on vielä, mutta tekisi mieli alkaa niitäkin tavaroita jo tuomaan kotiin.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


16 kommenttia:

 1. Yhdyn ajatuksiin siitä, miten haikeaa on, kun kausi nyt jo päättyy. Hieman liioitellen sanoen tuntuu siltä, että saa vasta ruukut kannettua ulos kun niitä jo pitää alkaa kantaa sisään. Olisipa meillä pidempi kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Ihan äsken vasta ihailtiin tulppaaneja ja narsisseja ja nyt sitten pitää niitä istuttaa.

   Poista
 2. Haikeutta ja selvää syksyn tunnelmaa on ilmassa, toivon vielä aurinkoisia puuhapäiviä, mutta painopiste alkaa olla valmistautumisessa talveen. Kiva, jos saat mahdutettu kotiin kaikki talvetettavat kasvit - onhan niistä iloa jälleen ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kyllä syksystä, mutta jotenkin elokuu meni niin ripeästi ja sateisesti että syksy tuntuu tulleen vähän liian aikaisin. Toivottavasti kasvit selviävät talvetuksesta, ainakin on mitä jännittää ensi keväänä.

   Poista
 3. Ajattelinkin mitä mieltä Miso on ollut kotiin tulevista kasveista. Selvisi kun luki pidemmälle :) Omenaa tuntuu riittävän sitten kun satoa tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin Miso jättää kasvit rauhaan, tosin nyt se on hoksannut kolmannen isomman ruukun, jossa ei ole kiviä ja se tuntuu kiinnostavan vähän turhan paljon. Pitää etsiä lisää koristekiviä, sille edelliset meni kaikki kahteen ruukkuun, kivet tuntuvat vähentävän kiinnostusta, mikä on hyvä.

   Poista
 4. Vaikka rakastan syksyä(kin), olen minäkin tänä syksynä tuntenut kummaa haikeutta. EI lainkaan normaali tila...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. :) Ehkä syksy tuli vähän varkain kun elokuu oli mitä oli.

   Poista
 5. Joka vuosi syksy tulee ihan liian aikaisin. Samaa haikeutta on siis koettu täälläkin.
  Fiksu idea laittaa koristekiviä kukkaruukkuihin. Meidän Juuso olisi mielellään kaivanut isommista kukkaruukuista mullat pihalle, mutta kivillä se saatiin estettyä. Jossain vaiheessa kiinnostus kukkaruukkuihin lopahti kokonaan.
  Strömsö-ohjelmassa tekivät omena-lakritsichutneytä. Kokeilin ja hyvää tuli. Sitä ei kyllä hirvittäviä määriä voi tehdä huonon säilyvyyden vuoksi, eikä myöskään määräänsä enempää syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä viime päivät hätistellyt Misoa pois ruukusta, joka tuntuu kiinnostavan ihan liikaa. Pitää etsiä kiviä lisää, jotta neidin kiinnostus lopahtaisi ruukussa istumiseen. Pitääpä etsiä tuo omena-lakristichutney ohje, kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Kosmoskukat ovat kauniita. Tänä vuonna minulla epäonnistui niiden suorakylvö ihan kunnolla.
  Kasvit tuottavat iloa. Myös ne, joita talvisäilöö. Ja aitten jos ei jaksa säilöä, voi niistä myös luopua tai antaa uuteen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmokset ovat! Olen yllättynyt miten upeat ne ovatkaan ja pitää ehdottomasti ottaa tavaksi niiden kasvattaminen, niin suurta iloa niistä on ollut.

   Poista
 7. Meilläkin kosmoskukat aloittivat vasta nyt, ehkä kokeilen esikasvattaa ensi vuonna. Meillä nimittäin yksi aamu oli lämmintä enää +0,2 astetta! Kukinta saattaa jäädä siis melko lyhyeksi...

  Minä tapaan keittää omenoista mehua ihan mehumaijalla, tosi helppoa ja nopeaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Täällä on onneksi vielä riittänyt lämpöä, mutta kukintaa ei enää hirveästi ole, joten kosmokset tuovat suurta iloa ja täytettä kimppuihin.
   Pitäisi varmaan hommata mehu-maija ja kokeilla. :)

   Poista
 8. Onpa nätti kerrannainen kosmos! Meiltä paleltuivat kaikki viikko sitten, tosin jos olisi ollut noin nättejä, olisin varmaan käynyt suojaamassa ne jollain :D
  Jos omenoita on liikaa, kannattaa tehdä tai teettää niistä mehua. Siihen uppoaa hyvin isompikin määrä ja jos sattuu sopivat lajikkeet, niin tulee muuten ihan älyttömän hyvää. Meillä tehdään myös uuniomenoita joko kokonaisista ompuista tai palasista. Ennen paistoa päälle kanelia ja siirappia ja kaveriksi joko jäätelöä tai vaniljakastiketta. Jos uuniomenoita jää tähteeksi, niin jääkaappikylmennyksen jälkeen sopivat mainiosti maustamattoman jugurtin tai jopa kaurapuuron kaveriksi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenamhu olisin ihanaa! Aiempina vuosina vanhempani ovat tulleet hakemaan omenoita ja teettäneet niistä mehua. Tänä vuonna se jäi tekemättä. Itselläni ei ole mahdollisuutta kuskata omppuja mehustamoon, kun en omista autoa. Ehkä pitää hankkia mehu-maija kokeilla sillä mehun tekoa. uuniomenia voisikin kokeille, siitä on vuosia aikaa, kun olen niitä viimeksi tehnyt. Kiitos, kun muistutit!
   Aurinkoista loppuviikkoa!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground