PAKETOITU PERSIKKA.

05 joulukuuta 2021

siirtolapuutarha potager viljelylaatikko pakkaspeite

Helsingissä satoi ensimmäinen kevyt lumipeite tällä viikolla, samalla lämpötila laski lähes kymmeneen pakkasasteeseen. En tiedä voiko ohutta valkoista kerrosta edes kutsua ensilumeksi, on siinä ja siinä onko sitä yhden sentin verran maassa. 

Kylmennyt sää sai huolestumaan puutarhan herkkiksistä, uudesta persikkapuusta ja sinisateesta. Heitin keväällä vanhan pakkaspeitteet roskiin, sillä hiiret (myyrät) olivat tehneet niissä tuhojaan ja alkuviikosta menikin pari päivää uusia etsiessä. Olin selvästi myöhässä, sillä ne tuntuivat olevan loppu lähialueen kaupoista. Lopulta löysin pakkaspeitteen K-Raudasta, mutta jouduin odottamaan viikonloppuun, jotta pääsisin puutarhaan valoisaan aikaan virittelemään talvisuojia.

siirtolapuutarha pakkaspeite talvisuojaus

Sinisade on selvinnyt useista talvista ennenkin, mutta joka vuosi sen maanpäälliset osat paleltuvat. Joka vuosi se on sinnikkäästi lähtenyt kasvuun, mutta jäänyt parikymmensenttiseksi tapiksi. Yhtenä aiemapa talvena se on ollut suojattuna ja kasvanut seuraavana vuonna huomattavasti enemmän - suorastaan yhtä paljon kuin kaikkina muina vuosisna sen jälkeen yhteensä. 

Toivottavasti en ollut liian myöhässä. Ihan hirmupakkasia ei täällä ollut, mutta ei myöskään ole lunta suojaamassa kasveja. Jännitettävää kevääksi!

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Toivotaan kasvien selviävän vällyjen alla. Nyt kyllä hirvittää puutarhan puolesta. Tänään mittari näytti aamulla -17, eikä se siitä ole kovin paljon lämmennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin nämä säät vaihtelevat, nyt ei ole ollut muutamaan päivään mitään hätää kasvien suhteen. Saa nähdä millainen talvi tästä vielä tuleekaan.

   Poista
 2. Meillä oli aamulla -23 ja pohjoinen viima saa sään tuntumaan vielä kylmemmältä. Onneksi täällä on reilu 10 cm lunta suojana, ehkä se auttaa vähän. Herkkiksille pitäisi varmaan kieputtaa jotain ympärille, samoin kuin sinä teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uijui. Siellä on ollut tosiaan kylmä, mutta onneksi teillä on sentään lunta maassa. Enää ei täällä tarvittaisi pakkassuojia, mutta saavat nyt olla, kun kerran on viritelty.

   Poista
 3. Täälläkään ei juuri ole lumen tuomaa suojaa, pelottaa monen kasvin puolesta sillä maa oli litimärkä jäätyessään. Toivottavasti sinisade ja persikka selviytyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Nyt näyttää sään suhteen huomattavasti paremmalta, kunhan vaan ei hirveästi pakastuisi.

   Poista
 4. Aika kovat ovat olleet pakkaset ja lunta olisi voinut olla enemmänkin kasvien suojana. Keväällä sitten taas näkee, onko paljon pakkasen tekemiä tuhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuhot jäävät minimiin, mutta talvea on aika tavalla vielä jäljellä.

   Poista
 5. Pidetään peukkuja persikalle ja sinisateelle! Onneksi teillä ei ollut samoja pakkaslukemia kuin täällä: melkein -27 astetta. Meillä on onneksi ihan hyvin jo lunta kasvien suojana, mutta eihän se maassa oleva lumi suojaa puiden ja pensaiden kukkanuppuja. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivon todella että ne selviäisivät! Teillä onkin ollut kunnolla pakkasta, mutta onneksi myös lunta! Se ainakin vähän suojaa juuria. Vähempikin pakkanen riittäisi.

   Poista
 6. Minäkin pelkään pakkasen vievän kaiken, minkä kesällä istutin! Lunta meillä on noin 5cm, mutta pakkasta jo öisin lähes -20. Jännityksellä odottelen kevättä. Pakkaspeitteitä en ole laittanut... olis varmaan pitäny!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kasvit selviävät, eikä tule pahoja tuhoja. Monet on kyllä sitkeitä, mutta tuo persikkani on nyt ensimmäistä vuotta istutettuna maahan, niin toivoisin sille lempeää alkua.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground