MÖKKI JA PALSTA LOKAKUUSSA 2022.

22 lokakuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mökki mökkipolku köynnöskaari

Lokakuu on ollut ihanan lämmin ja aurinkoinen. Täällä Helsingissä ruskavärit ovat leiskuneet ihan kunnolla. Puutarhassakin on ollut ihania syysvärityksiä, mainittakoon marjapuurosta pinkkiin sävyttynyt lyhtysorvarinpensas, keltaisena hehkunut katsura, pienet punaiset pensasmustikat ja maaruskan ehdoton ykkönen kamtsatkan oravanmarja.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha peruukkipensas Cotinus coggygria 'Grace'
Peruukkipensas | Cotinus coggygria 'Grace'

Oravankesäpesä siirtolapuutarha koreakärsämö Achillea ptarmica 'Peter Cottontail'
Koreakärsämö | Achillea ptarmica 'Peter Cottontail'
Väitän että tässä on vuoden pisimpään kukkinut kasvi. Olen jakanut Instagramissa tästä kukkivan kuvan 1.7. ja still going strong. Uskomaton tapaus. Istutin tämän vuosi sitten ja kyllä on saanut kukkaa koko rahalla. Suosittelen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljelylaatikko lavankaulus
Haravointia voisi harrastaa. Olin viime viikonloppuna Riikassa poikaystävän synttärimatkalla. Ostin reissun hänelle lahjaksi ja samalla vähän itsellekin. Sydänkäpyseni synttärit olivat syyskuussa, itselläni viime viikolla. Otin nämä kuvat maanantaina juuri ennen auringonlaskua. Sitten sairastuinkin koronaa, taisi tulla kylkiäisenä reissusta. Olin kolme päivää kuumeessa, ensimmäisenä ilta lämpö kohosi 39 asteeseen. Enpä muista moisia lukemia aikuisiällä ikinä olleen, yleensä kuume kun ei nouse minulla millään. Haravoidaan sitten vähän myöhemmin, vielä olo tuntuu vähän huteralta. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljelylaatikko lavankaulus köynnöstuki
Pressun alla on syksyn suuri ponnistus, vesiaihe. Kaivoimme poikaystävän kanssa kahtena iltana altaalle kuoppaa. Tai suurimman työn siinä teki kyllä joku muu kuin minä. Nurmikon alla on noin 20–30 senttiä multavaa maata, jonka jälkeen alkaa tiukka savi. Muovinen allas saatiin kuitenkin paikoilleen ja vettä täyteen talvea varten. Pressu on pitämässä sitä lehdettömänä. Keväällä projekti jatkuu ja alkaa hauskin homma - altaan maisemoiminen ja kasvittaminen. Tosin pitää taikoa kaikki kaivettu maa-aines jonnekin. Sitä tuli yllättävän paljon.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljelylaatikko lavankaulus köynnöstuki
Potagerista tuli yllättävän avara, kun ruukuissa olleet daaliat ruukkuineen ovat poissa. Tänä vuonna talvetan osan daalioista vanhempieni luona ja osan kotitalon varastossa. Minulla ei ole varmuutta kyseisen varaston lämpötilasta talvella, laitoin daaliaämpäriin lämpömittarin testimielessä. Toivottavasti lämpötila ei painu pakkaselle, vaikka kai sekin on mahdollista. Kaikki herkut ovat kuitenkin vanhempieni autotallissa turvassa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljelylaatikko lavankaulus köynnöstuki
Puulaatikossa on aiempia siemenkylvöjä ja lavankauluksen takana laatikoita on lisää. Ne pitää vielä haudata jonnekin talvisuojaan. Luulenpa, että hyysään multapurkkeja, mutta pitää nyt yrittää kuitenkin, jos joku kaipaa vähän pidempään miettimistä lähteäkö kasvuun vai ei.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha orvokki Viola
Orvokki | Viola
Itsekylväytyneet orvokit kukkivat vielä, niitä on vähän siellä täällä ja se on ihanaa. Annan niiden kaikkien kukkia. Ovat niin suloisia.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha japaninkirsikka leijonapatsas
Puihin pitää laittaa runkosuojat ja tänä vuonna osa puista ja pensaista saa myös verkkosuojat. Palstan ympärillä oleva aita suojaa pitkään kaneilta ja rusakoilta. Mutta jos tulee taas samanlainen, järkyttävän runsasluminen talvi kuin edellinen oli, niin että puput loikkivat tällekin palstalle aidan yli noin vain, on siihen pakko varautua. Yksi syöty japaninverivaahtera riittää. Se oli niin kaunis ja nyt ruma nysä. Kirosanoja tähän. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha hurmesilkkiheinä Imperacta cylindrica 'Red Baron'
Hurmesilkkiheinä | Imperacta cylindrica 'Red Baron'
Hurmesilkkiheinälle toivon suotuisaa talvea. Se on ainakin viihtynyt tässä paikassa, kun on alkanut leviämään itsekseen. Ihanaa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Kekkilä jalallinen viljelylaatikkoa
Laatikkoistutuksesta voisi ottaa huonekasveiksi verililjapuut. Ottaisin, jos vain kotona olisi tilaa. Kellariinkaan en enää saa mahdutettua mitään. Sirosarat istutuksesta otin ja kaivoin maahan. Tilalle tungin ruukuista muratteja ja lankaköynnöksiä. Nekin voisi kyllä laittaa maahan talveksi. Sain lankaköynnökset selviämään yhdestä talvesta maassa, viime talvi oli tosin niille sitten liikaa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha peruukkipensas Cotinus coggygria 'Lilla' ruska
Peruukkipensas | Cotinus coggygria 'Lilla'
Upeisiin syysväreihin voisi lisätä myös peruukkipensas 'Lilla'n. Häkellyttävä yhdistelmä purppuraa ja neonpinkkiä. Upea!

Oravankesäpesä siirtolapuutarha terassi

Oravankesäpesä siirtolapuutarha alastonimpi syysmyrkkylilja Colchicum 'Glory of Heemstede'
Syysmyrkkylilja | Colchicum 'Glory of Heemstede'
Tänä syksynä istutetut syysmyrkkyliljat kukkivat heti. Ihailtavaa nopeutta. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha sinisade Wisteria frutescens 'Amethyst Falls' Wisteria floribunda Rosea'
Sinisade | Wisteria floribunda Rosea' + Wisteria frutescens 'Amethyst Falls' 
Kaksi kolmesta sinisateestani. Nämä lähtevät piakkoin kellariin talveksi. Kolmas jää maahan. Olen antanut näiden olla tarpeeksi pitkään ulkona, että tajuavat alkaa valmistautua talvea varten. Nyt kellertää jo lupaavasti.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha ruukkupuutarha
Tässä toinen satsi kasveja, jotka päätyvät kellariin talveksi. Kolme japaninvaahteraa ('Garnet', 'Butterfly' ja 'Deshojo'), hondonvaahtera, japanintiukupuu, kiinanpunapuun ja japaninkellovaivero.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha japaninvaahtera Acer palmatum deshojo ruska
Japaninvaahtera | Acer palmatum 'Deshojo'
Kävin Muhevaisen alennusmyynneissä. Ostin vain kaksi tainta, japaninkellovaivero 'Little Heath Green'in ja japaninvaahtera 'Deshojo'n. Yhteensä kustansivat alle 15 euroa, ihanan edullista. Molemmat ovat aikamoisia herkkiksiä, kyselin henkilökunnan mielipidettä ja myyjä suositteli talvetusta sisällä, jos vain mahdollista. Keväällä sitten istutus ulos, molempia suunnittelen vesiaiheen ympärille. Ostin alennuksesta myös kaksi pussia virvanarsisseja, jotka odottavat valkosipulien kanssa istutusta.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarhapolku portti

{2021} {2020} {2019} {2018}{2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Pitkään kukkivat perennat ovat huippuja. Kaunista ruskaa siellä on vieläkin, täällä lehdettömyys valtaa päivä päivältä enemmän maisemaa. Myös minun peruukkipensaassani on huikean värikäs ruskaväri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreakärsämön kukinta oli kyllä erityisen pitkä ja upea, kukkia koko rahalla. Samanmoisia pitäisi löytää lisääkin.

   Poista
 2. Taas oli huikean kauniita kuvia ihasteltavaksi! Peruukkipensaan syysväri on kyllä kaunis, en muistanut ottaa kuvaa omasta pikku pensaastani. Olen samaa mieltä koreakärsämön kukinta-ajasta. Ihmettelin sitä itsekin, lisäksi kukka on söpönen.
  Tuo Red Baron on jotenkin niin huikea, tekisi niin kovasti mieli istuttaa sitä omaan arboretumiin, kun vain saisin tehtyä sille mieleisen kasvupaikan ja ympäristön, missä sen olemus ja väri tulee parhain päin esiin.
  Jännittävää nähdä millainen vesiaiheesta ympäristöineen tulee. Toivottavasti toivut hyvin ilman mitään jälkiseuraamuksia.
  Ihanat ostokset sait tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Koreakärsämö on kyllä upea! Pitäisi kokeilla myös kukkien kuivaamista, jotta niistä olisi vielä pidempi ilo. Red Baron on kyllä upea, toivon että se selviää talvesta. Se näyttäisi varmasti hienolta myös arboretumissasi!

   Poista
 3. Parhaat värisävyt syntyvät itsestään siementäneisiin orvokkeihin. Niissä näkee välillä todella hienoja yhdistelmiä. Loistavia syysvärejä ja yhtä loistavia ostoksia. Toivottavasti saat kaikille purkeille sopivat olot talven ajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Itsestään siementäneet orvokit ovat kyllä somia, ne saavat lisääntyä vapaasti.

   Poista
 4. Toivottavasti toivut koronasta pian ja pääset palstalle puuhailemaan. Hiukan pelottaa saatiinko reissusta koronaa, sitä kun taitaa olla nyt siellä ja täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin koronan jälkioireet tuntuvat, mutta olen ihan hyvin parantunut jo. Onneksi tuli vasta nyt sairastettua se.

   Poista
 5. Voi mitä kaikki herkkuja pääseekään talvehtimaan varastoosi!
  Koreakärsämö meni muuten heittämällä ostoslistalleni, samoin tuo hurmesilkkiheinä, vaikka taitaakin olla arkajalka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! :) Toivottavasti selviävät myös ensi kevääseen. Koreakärsämö ja hurmesilkkiheinä ovat molemmat ihania. Hurmesilkkiheinän kanssa jännitän miten se selviää talvesta, toivottavasti hyvin.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground