TALVIKYLVÖT.

12 helmikuuta 2023

talvikylvöt hankikylvöt Soil BlockerLupaavalta näyttänyt kevään edistyminen tyssäsi täällä Helsingissä perjantain ja lauantain välisen yön lumisateeseen. Taas on maa valkoisena ja tiet liukkaita. Harmillinen tilanne, joka vaatii käsien upottamista multaan. Nyt olikin oiva aika talvikylvöille. En ole aiemmin kokeillut talvikylvöjä, joten oli jo korkea aikakin. Samalla ensi käyttöön pääsi hankkimani Soil Blocker.

Nappasin hankikylvöjä varten lounasta hakiessa kaupasta tyhjiä irtokarkkilaatikoita. Poikaystävä porasi laatikoiden pohjaan, sivuihin että kanteen reikiä. Laitoin suodatinpusseja laatikoiden pohjalle, reikien päälle estämään mullan valumisen.

talvikylvöt hankikylvöt Soil Blocker mullan valmistelu multakuutioiden tekoon

Valmistelin mullan Soil Blockerin käyttöön lisäämällä vettä ja käsin "leivoin" kosteuden multaan. Soil Blockerin mukana tuli reseptejä multaseoksiin, mutta käytin yksinkertaisesti vain kylvö- ja talvimultaa. Olin hankkinut perliittiä kylvöjä varten, mutta unohdin sen tyystin viritellessäni kameraa, kaivaessani siemeniä kätköistäni ja sotkiessani multaa. 

Pakko myös sanoa, että vähän hävettää julkaista näitä kuvia. Olen niihin kovin tyytymätön, mutta alusin tallettaa blogiini ensimmäiset hankikylvöt ja Soil Blockerin käytön.

talvikylvöt hankikylvöt Soil Blocker käyttö
Multa kerätään Soil Blockeriin keinuttaen kojetta mullassa. Kun multa tiivistyi, eikä sitä enää tarttunut blockerin pohjaan, kuohkeutin ja kasasin multaa kokoon käsin.

talvikylvöt hankikylvöt Soil Blocker multakuutiot
Onnistuin kerrasta saamaan oikeanlaisen koostumuksen multaan, joka oli helppo irrottaa blockerista. Multakuutiot vapautetaan Soil Blockerin pumpaten kahvan jousta. Hirveän suuri ilo ja tyydytys, kun saa aikaiseksi somia pikkukuutioita siemenille.

talvikylvöt hankikylvöt sirosudenporkkanan siementen kylvö
Näihin pikkukuutioihin on tarkoitus kylvää vain yksi siemen per kuutio. Auringon- ja kehäkukkien kanssa se onnistuikin helposti. Erilaisten porkkanoiden ja palloesikoiden suhteen ei mennyt ihan niin sujuvasti. Huomaa pikkurillin ja nimettömän tyylikäs ojennus. :DD

Näitä kylvin:
Laatikko I

Palloesikko Primula denticula (siemenet menneet vanhaksi 9/2021)
Hohtopiikkiputki Eryngium giganteum 'Miss Wilmott's Ghost'
Sipeariankärsämö Achilea sibirica var. camtschatica 'Love Parade'
Karhunputki Angelica sylvestris purpurea 'Vicar's Mead'
Pikkuauringonkukka Helianthus debilis 'Ice Cream' (siemenet menneet vanhaksi 9/2021)
Auringonkukka Helianthus annuus 'Teddy Bear' (siemenet menneet vanhaksi 12/2018)
Kehäkukka Calendula officinalis 'Daisy Mixd'

Laatikko II

Isosudenporkkana Ammi majus (siemenet menneet vanhaksi 9/2020)
Sirosudenporkkana Ammi visnaga 'Green Mist'
Koristeporkkana Daucus carota 'Dara'
Koristeporkkana Daucus carota 'Purple Kisses'
Punakosmos Cosmos bipinnatus 'Cupcake Blush'
Punakosmos Cosmos bipinnatus 'Double Click Bicolour Pink'
Ruiskaunokki Centaurea cyanus 'Black Boy'

talvikylvöt hankikylvöt vermikuliitta kylvösten päälle
Peitin kylvökset vermikuliitilla. Normaalisti olisin suihkutellut vermikuliitin kosteaksi suihkupullolla.

talvikylvöt hankikylvöt lunta kylvöjen päälle
Kostutuksen suihkupullon sijaan saa hoitaa lumi. Peitin kylvökset lumella ja laitoin kannet kiinni, mutta en loksauttanut niitä paikoilleen. 

talvikylvöt hankikylvöt kylvökset lumessa

Jätin kylvölaatikot mökin pohjoispuolelle, sisäänkäynnin vierelle, jotta muistan tarkkailla laatikoiden tilannetta kevään mittaan.

Ai niin ja tein tänään vielä yhden siementilauksen. Laskeskelin niiden ehtivät hyvissä ajoin ennen esikasvatuksia. (tähän se kädet silmillä oleva apina -emoji)
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Hyvää onnea kylvöksillesi! Pikkurilli on tyylipuhtaasti ojennettuna kuin brittiläisillä teekutsuilla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, sitä tarvitaan! Juu, tyyli ennen kaikkea – varsinkin siemenkylvöjä tehdessä! ;D

   Poista
 2. Raportoisitko myöhemmin miten nuo multakuutiot pysyvät kasassa, kun multa hieman kuivuu? Ei kai tulevia taimia voi ihan märässäkään mullassa jatkuvasti pitää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä talvikylvöt ovat nyt lumeen haudattuna ja kestää hetken ennen kuin siellä mitään raportoitavaa tapahtuu. Tarkoitus on käyttää Soil Blockeria myös tavallisiin esikasvatuksiin ja silloin aion laittaa multakuutiot kastelumaton päälle, jolloin matto pitää kylvöt kosteana ettei siemenet kuivu.

   Poista
 3. Minä olen kokeillut talvikylvöä kerran, ja esikoiden lisäksi laatikosta nousi melkoinen määrä pikkuriikkisiä koivuja;) En ollut ymmärtänyt laittaa kantta astiaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta! :) Kuitenkin kasvoi myös esikoita! Lupaa hyvää.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground