Kesäkuun alussa olin lomalla, vietin muutaman päivän lomalla Turussa. Ehdin käydä Turun puutarhamyymälöissä, sekä FLÖRissä että Viherlassilassa. Molemmissa olin hyvin, hyvin maltillinen ja Flöristä ostin vain tähtimagnolian 'Rosea'n ja Viherlassilasta yhden kuunliljan. Turun torilta löysin kaksi perennaa tuliaisiksi. Loppuloman vietin tietenkin mökillä ja täällä ollaan edelleen.
Lomaviikon jälkeen alkoi kuumuus ja kuivuus jatkuu. En enää muista, koska viimeksi on satanut. Kauhulla odotan seuraavia päiviä, miten pieni musta kissa kestää kovia lämpötiloja. Vielä on löytynyt varjoisia nukkumapaikkoja puutarhasta, mutta mökki lämpenee todellisiin hellelukemiin päivisin.
Kellukka | Geum PRETTICOATS 'Peach' |
Kolme kellukkaa on ollut kukassa pitkään, 'Peach', 'Nonna' ja 'Mai Tai'. Joista viimeisin on se kaunein. Flörissä näin upean punaisen kellukan, vähän harmittaa etten sitä ostanut, mutta 15 euron hinta tuntui liian kovalta omaan budjettiini.
Kellukka | Geum 'Nonna' |
Potagerissa hyvin kasvavat valkosipulit, peruna ja herne. Salaatti ja lehtisalaatti ovat itäneet ja nekin ihan kivassa kasvussa. Pikkulavoihin istutin sekä talvikylvöt että esikasvatukset, kaikki kukkia. Niiden kasvu on heikkoa ja saapa nähdä mitkä niistä kukkivat. Pitäisi vaan uskoa, että esikasvatukset eivät ole se minun juttu. Nyt innolla kylvin siemeniä, mutta sitten kouliminen jäi. Sitten kun sen tein, tein aivan liian myöhään ja liian pieniin ruukkuihin. Ja sitten tuuppasin hennot taimet suoraan lavaan.
Auringonkukkia, tsinnioita, krasseja ja tuoksuherneitä olen suorakylvänyt. Ne kaikki kovin myöhään, oli niin viileää pitkään ennen kuin nämä helteen alkoivat. Toivon pitkää ja leutoa syksyä.
Piparjuuri kasvaa ruukussa, jotta ei leviä holtittomasti. Sain alun toiselta siirtolapuutarhurilta pari vuotta sitten. Nyt laitoin ruukun kompostien luo ilahduttamaan ja kaunistamaan muuten niin tylsää aluetta.
Virittelin vadelmille uudet narut. Aiemmin käytin juuttinarua, joka parissa vuodessa hiutui poikki. Satuin löytämään Tokmannilta mustaa narua, joka paljastui venyväksi. Tuli heti siisti ilme, kun vadelmat eivät lamoa polulle miten sattuu.
Tarhakullero | Trollius Cultorum-Ryhmä 'Orange Globe' |
Tarhakalliokielo | Polygonatum x hybridium |
Tänä vuonna kehrääjäkoita on runsain määrin liikkeellä. Työmatkan tuomet ovat täysin harson peitossa. Omassa puutarhassa niitä on sekä omenapuissa, mutta olen poiminut niitä pois myös mustaluumusta, luumupuusta ja kalvassorvarinpensaasta. Sorvarinpensas odotti istutusta omenapuun alla ja silloin siihen hyökättiin. Sittemmin niitä ei ole siinä enää näkynyt, kun istutin pensaan vähän kaueammas omenapuista.
Rusokalliokielo | polygoatum prattii |
Viimeiset pari vuotta kalliokielot on syöty vihreiden toukkien toimesta. Vielä niitä ei ole näkynyt, mutta ehtiihän tässä vielä.
"Raksuja kupillinen, kiitos" t. Miso
Mustaluumu hehkuu iltavalossa upeasti. Kyllä se vaan oli hyvä ostos.
Istutin kalvassorvarinpensaan ja oheistoimintana kaivoin ämpärikaupalla vuohenkelloa pois. Samalla siirsin ruukkuun keltakurjenmiekkoja, yhden kärsivän pionin ja palavanrakkauden. Haluan nähdä, että niissä ei ole vuohenkelloa ennen kuin istutan ne takaisin maahan. Pionille pitäisi keksiä uusi paikka. Punaisissa ämpäreissä on vuohenkellon juuria, joita en uskalla laittaa kompostiin. Aiemmin tein niin ja kompostin levityksen myötä vuohenkello taisi päästää useampaan uuteen paikkaan tai ainakin niin kuvittelen. Enää en ota sen suhteen riskejä.
Seuraa Oravankesäpesää: Bloglovin' | Blogipolku | Instagram | Pinterest
Minäkin laitoin roskiin vuohenkellon kitkentäjätteen, en uskaltanut ottaa riskiä että lähtisi leviämään. Yksi vuohenkelloalue on ollut puhdas nyt kaksi vuotta, yhtään taimea ei ole noussut. Toinen alue on ollut puhdas vuoden. Viime vuonna nousi yksi taimi, tänä vuonna ei ole vielä näkynyt yhtään. Jos tänä vuonna ei nouse yhtään alue, uskallan julistaa alueen puhtaaksi ja ottaa peitteet pois. Vuohenkelloa vastaan taistelu on kova urakka, nostan hattua, että jaksat.
VastaaPoistaKovia helteitä on edelleen luvassa. Eilen meillä saatiin pieni ripaus vettä, ei se maata kastellut mutta vesisäiliöihin saatiin lisää kasteluvettä, hyvä sekin.
Hyvin olet saanut vuohenkellon tainnutettua! Peittämällä tukahduttaminen varmaan on se järkevin vaihtoehto vuohenkellon poistamiseksi. Täällä palstalla se on hankalaa, kun pitäisi siirtää muut kasvit väliaikaiseen sijoitukseen ja yksi pahimmista alueista pitää sisällään vanhat pionit.
PoistaSaisi tosiaan sataa! Toivottavasti Miso pärjää (ja sai raksuja).
VastaaPoistaIhanan kaunista, mahtavia värejä, pehmeitä ja voimakkaampia.
Täällä tuli pieni ripsaus tänä aamuna, saisi tulla lisääkin tuskin maa edes kastui. Miso sai (ja saa :)) raksuja ja onneksi pärjännyt aika hyvin. Nyt se osaa jo mennä varjoon nukkumaan eikä enää hulluna juokse kaikkien pörriäisten perässä kuumimpaan aikaan. Vissiin tullut viisaaksi aikuiseksi. :)
PoistaMustaluumu ON todella kaunis, erityisesti iltavalossa.
VastaaPoistaSadetanssille olisi nyt sopiva aika. Miso onnistuisi siinä ehkä paremmin, kun on neljä tassua sadetta "tilaamassa".
Sadetansseja on tanssittu ja tänään saatiinkin hiukkasen vettä, vihdoinkin! S tosin hädin tuskin kasteli maata ja lisääkin saisi tulla.
Poista♥
VastaaPoistaKiitos Pauliina! <3
PoistaVoi miten ihana asiakas, hän sai varmaan tilaamansa tuotteen pikaisesti pöytään toimitettuna;)
VastaaPoistaTässä oikein kuin mietin, niin kesäkuussa ei ainakaan ole satanut yhtään ja puutarha alkaa kyllä olla sateen tarpeessa. Tämän päivän ennusteen mukaan YR lupailee to-pe sadetta, 0-27mm. Toivottavasti ei jäädä tuohon nollaan, ettei kaikki sadepilvet kierrä läheltä ohi, niinkuin tässä rannikolla usein käy.
Raksutilaus on toimitettu! :)
PoistaTäälläkään ei ole vettä tullut pitkiin aikoihin, paitsi tänään ihan vähän. Toivotaan, että sitä tulisi vielä lisääkin, niin sinne kuin tännekin.
Monilla on ongelmana, että ei uskalla laittaa kompostiin kaikkea, ettei leviä. Heille aina suosittelen, että rakentaa itse lämpökompostorin. Jos ei laita lainkaan keittiön biojätettä, tekeminen on tosi helppoa, kun ei tarvitse murehtia jyrsijöistä. Tavallisella routalevyllä saa eristettyä niin hyvin, että massa kuumenee niin kuumaksi, että kaikki kasvinosat kompostoituvat todelle hyvin. Massa hygienisoituu, eli tauditkaan eivät leviä, ja tuloksena on rikkaruohotonta multaa.
VastaaPoistaLämpökompostorin lämmön tulisi kai nousta 50–60 asteeseen ennen kuin siemenet ja juuret tuhoutuvat niin etteivät enää leviä. Omassa Kekkilän lämpökompostorissa en ole päässyt lähellekään noita lämpötiloja. Olen tietämättömyyttäni levittänyt aiemmin kompostimullan mukana vuohenkelloa ympäriinsä ja se on niin valtava riesa etten enää ota sen kanssa mitään riskejä.
Poista