MUSTALUUMU Prunus Atropurpurea-Ryhmä 'Cistena'.

03 kesäkuuta 2023

Mustaluumu kukkii siirtolapuutarhassa.

Toukokuun iloinen yllätys oli mustaluumun kukinta. Ostin puun heräteostoksena espoolaisesta rautakaupasta viime heinäkuussa, enkä odottanut kukintaa vielä lainkaan. Viileät säät pitivät jännitystä yllä, kun arvailin onko lehtisilmujen joukossa myös kukkien nuppuja – ja olihan niitä ja vieläpä runsaasti! 

Mustaluumu kukkii siirtolapuutarhassa.

Olimme poikakaverini kanssa ostamassa minulle alesandaaleja, kun huomasin kenkäkaupan vieressä mainostettavan rautakaupan Vihermaailmaa, jonne halusin ehdottomasti mennä. Vihermaailma oli pettymys, mutta samalla vaivalla menimme sitten saman kaupan puutarhaosastolle. Siellä suurin osa kasveista oli kohtuullisen huonokuntoisia, säälittäviä reppanoita. Tarjouksessa kuitenkin oli elävien kirjoissa olevia pikkupuita ja kun hoksasin puiden joukosta mustaluumun, oli se menoa. Niin sitten raahasin puun mukanani linja-autossa ja metrossa puutarhaan.

Mustaluumu ja tulppaaneja kukkii siirtolapuutarhassa.
Mustaluumun latva on hauskasti muotoiltu puolikkaaksi palloksi. Sidoin kolme sojottavaa oksaa, jotta latvan muoto pysyy samana. Saa nähdä miten se tuosta alkaa kasvamaan ja miten saan muodon säilytettyä. Ja myös, miten iso puusta tulee. Olen muutamassa vuodessa hankkinut ihan liian monta puuta palstan kokoon nähden ja tässä eräs yö heräsin siihen, että mielessä pyöri vain se, että minulla on liikaa puita puutarhassa. 

Mustaluumu kukkii siirtolapuutarhassa.

En missään nimessä kadu ostostani, päinvastoin. Vaaleanpunainen kukinta, tummat heteet ja lehdet ovat täydellinen yhdistelmä. Mustaluumu pääsi suorastaan paraatipaikalle, se on mökkipolun päässä, mökin edessä. Kun istun lempipaikassani – mökin edustan penkillä näen puun ensimmäisenä. Puun alla on tällä hetkellä kuihtuneita tulppaaneja ja mukulaleinikkiä, mutta niiden tilalle tulee muunmuassa katinminttua ja laventelia ja samaa lehtien purppuraa toistava keijunlehti.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Aivan ihana ja minulle uusi tuttavuus. Kiva, että sen voi pitää pallomaisena ja ehkä siten pienenä. Väri erottuu upeasti vihreässä ympäristössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaluumu on kyllä ihastuttava! Kukinta on todella kaunis ja punertavat lehdet ovat ihanat läpi kesän.

   Poista
 2. Niin ihana! Kuka tarvitsee sandaaleja, kun voi saada mustaluumun ;-)
  Voi ei, puutarhamurheet tunkevat yöhönkin! Kuulostaa kyllä tutulta, että yöllä alkaa murehtia kaikenmaailman ihme asioita. Lohdutukseksi ehkä se, että mustaluumu on oikeastaan pensas, ei puu ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, se on PENSAS! No, sitten ei mitään hätää. :DD Yöllä kaikki tuntuu aina niin hirveän suurelta, vaikka en muista päiväsaikaan murehtineeni monia puutarhani puita koskaan. Lähinnä vain sitä ettei enää mahdu oikein istuttaa mitään. :)

   Poista
 3. No mutta hei, koska Saila toteaa, että mustaluumu onkin pensas, niin minähän voin sitten aivan hyvin hankkia yhden mustaluumun! Puita näet ei enää oikein mahdu. Todella kaunis kukinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis todellakin! Pensas on aivan eri asia kuin puu. :D Mustaluumun kukinta pökerryttävän upea.

   Poista
 4. Minulla mustaluumu kasvaa pienenä, kapeana pensaana. On ollut jo monta vuotta saman kokoinen joten en olisi huolissani sen koosta Sailan tavoin. Oli hyvä ostos ja varmasti mahtuu palstalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää! Saisikin jäädä tuollaiseksi pieneksi somaksi vartetuksi pensaaksi, mitä se nyt on.

   Poista
 5. Täydellinen ostos. Suorastaan pelastit kauniin pikku puun myymälän huonolta hoidolta.
  Tuttua, että puutarha-asiat tulevat uniinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, puuparka olisi kyllä kohta kuollut sillä huonolla hoidolla sinne puutarhamyymälään. Vaan nyt se pääsi kukoistamaan puutarhan kaunistuksena.

   Poista
 6. Upea ilmestys, onneksi pelastit sen lähestyvältä kuolemalta. On surullista, kuinka huonosti joissakin paikoissa hoidetaan kesän ajan kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea! Luulisi tosiaan olevan kannattavampaa bisnestä myydä niitä kasveja kuin kantaa kuolleina roskiin.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground