AIKA OMENAPUUN KUKKIEN.

30 toukokuuta 2023

Omenapuu kukassa siirtolapuutarhassa.

Jos ollaan ihan tarkkoja, niin aika omenapuun kukkien on kyllä jo aika lailla ohitse. Jotenkin se tänä vuonna vaan suhahti ohitse, ihan tosta noin vain. En ehtinyt lainkaan tarpeeksi ihastella kukintaa omassa puutarhassa, saati sitten siirtolapuutarhassamme. En vaikka minulla oli miniloma, kolme vapaapäivää yhdistettynä helatorstaihin ja viikonloppuun.

Omenapuu kukassa siirtolapuutarhassa.

Tein lomallani pikapyrähdyksen Turkuun ja täsmäiskun Ruissalon taimipäivään. Lähdin Helsingistä kukonlaulun aikaan ja ysin jälkeen vanhempani poimivat minut linja-autoasemalta kyytiin ja jatkoimme kohti Turun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa, jonka alueella taimipäivät järjestettiin.

Olin kaukaa viisas ja olin tehnyt ennakkotilauksen Vakka-Taimeen ja neljästä toiveestani sain kolme mukaani. Tilauksessani oli kerrottu lumikki ja juuri kun odottelin Vakka-Taimen Vesan vapautumista eräs nainen osti pöydästä viimeisen lumikin. mutta niin vain tiskin alta löytyi minullekin oma! Jäin jo kertaalleen nuolemaan näppejä Hyötykasviyhdistyksen taimipäivässä, kun kiltisti odotin vuoroani ja kaksi tätiä nappasivat pallerolumikit itselleen. Sain oman lumikin jo istutettuakin, toivottavasti se viihtyy valitulla paikalla.

Kaksi vanhaa omenapuuta kukassa siirtolapuutarhassa.
Palatessani takaisin kotiin menikin loppuviikon illat järjestellessä kirppistavaroita. Osallistuin ensimmäisen kerran Siivouspäivään myyjänä. Oli yllättävän aikaavievää puuhaa käydä tavaroita läpi ja hinnoitella ne valmiiksi. Ja minulla sentään oli myytävät tavarat valmiiksi laatikoissa odottamassa, ei tarvinnut kotia perata kirppikselle. Onneksi sain ihan mukavasti tavaroita myytyä, ettei ajankäyttö vuoden parhaimpaan aikaan ollut täysin turhaa. Seuraavan päivän, sunnuntain, vietin tiivisti mökillä ja raivokitkin Magnoliamaata.

Narsissit 'Thalia' kukassa siirtolapuutarhassa.
Narsissi | Narcissus 'Thalia'
En ollut vielä kertaakaan kitkenyt (paitsi laastipaljullisen mukulaleinikkiä huhtikuussa) yhtään missään ja kylläpä olikin jo aika. Magnoliamaa on minulle se kukkapenkki, jonka kitken aikaisin keväällä ja monesti olen tässä kohtaa kevättä jo toisella kierroksella. 

Tällä kertaa varustauduin kitkentään myös lapiolla ja kaivoin magnolian ympäriltä yhden ison ämpärillisen vuohenkelloa ylös. Olen todennut, että varmin tapa päästä eroon vuohenkellosta on yrittää saada sen maanalaiset porkkanat kokonaan pois. Samalla kaivoin sammalleimut vuohenkellon seasta ja laitoin leimuja ruukkuihin. Seuraan tilannetta magnolian ympärillä ja sammaleimujen ruukuissa, jotta samanlaista ongelmaa ei vuohenkellosta enää tulisi.

Narsissit 'Thalia' kukassa siirtolapuutarhassa.
Suurin osa magnoliamaasta on täyttynyt tiiviisti kasvavista perennoista, mutta vuohenputkea luikertelee joihinkin väleihin. Sunnuntaina oli jotkin planeetat kohdillaan, sillä ilolla kaivoin pitkiä vuohenputken juuria ylös kerralla ja vuohenkellon porkkanat lähtivät helposti kokonaisina. Oli melko vaikeaa lopettaa kitkennät ja lähteä kotiin nukkumaan, kun flow oli niin kohdillaan. Sain kuitenkin koko kukkapenkin siistittyä, jaettua neidonkurjenpolven ja morsiusleinikin siirrettyä.

Pihasyreenit kukassa siirtolapuutarhassa.
Harkitsin mökille yöksi jäämistä, mutta kurkistus sääennusteisiin vesitti suunnitelmat. On liian koleaa öisin ja lähipäiville oli myös tiedossa sadetta. Millään en malttaisi olla kotona enää yhtään yötä, mutta tulevan sähkölaskun suuruus hirvittää muutenkin ja siksi välttelen mökin lämmittämistä patterilla. Maksan sähkönkäytöstä mittarilukeman mukaan, mutta minulla ei ole hajuakaan millainen sähkösopimus siirtolapuutarhallamme tällä hetkellä on voimassa.

Pallaksenpioni kukassa siirtolapuutarhassa.
Pallaksenpioni | Paeonia mollis
Kuin varkain on syreenit puhjenneet kukkaan kuten myös aikainen pallaksenpioni. En muista montaa kertaa nähneeni pionia ja tulppaaneja samaan aikaan kukassa tai sitten muistini tekee tepposet.

Siirtolapuutarhamökki.

Punavalkoinen tulpaani 'Carnaval de Nice' ja särkynytsydän siirtolapuutarhassa.
Tulppaani + särkynytsydän | Tulipa 'Carnaval de Nice' + Lamprocapnos spectabilis
Vielä viimeiset kuvat tulppaaneista. Istutin monen vuoden tauon jälkeen pussillisen 'Carnaval de Niceä' magnoliamaahan. Niistä suuri osa päätyi jonkun, epäilen rottaa, mahaan. Onneksi sentään joitain säästyi minun ihailtavaksi.

Pinkki-oranssi tulpaani 'Amazing Parrot siirtolapuutarhassa.
Tulppaani | Tulipa 'Amazing Parrot'
'Amazing Parrotista' nappasin kuvan, kun eräänä iltana mietin, että oliko niitä lainkaan kukassa ja kyllähän niitä oli –  todistetusti. Tuo väri on niin herkullinen ja jotenkin niin epätodellinen.

Oranssit tulpaanit 'Orange Dream' siirtolapuutarhassa.
Tulppaani | Tulipa 'Orange Dream'

Oranssi tulpaani 'Sun Lover' siirtolapuutarhassa.
Tulppaani | Tulipa 'Sun Lover'
On kyllä ollut erinomainen tulppaanikevät, olen todella tyytyväinen valintoihini ja siihen, että jaksoin kykkiä lokakuussa puutarhassa kaivamassa näitä maahan.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Tulppaanisi ja niiden yhdistelmät ovat aivan mahtavia! Epätodellinen oli se sana, joka Amazing Parrotista tuli minullekin mieleen. Siis ihan huippuvärinen. Pakko saada!
  Huh, toivottavasti sait nyt hyvin vuohenkelloa kitkettyä. Ihanaa, että Vesalla oli sinulle tiskin alla oma lumikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amazing Parrot on kyllä hämmentävä, miten luonto (ihmisen avittamana) on saanut sellaista aikaan? Vesa kyllä pelasti päivän, luulin jo hetken, että jäin nuolemaan näppejäni lumikin suhteen. :)

   Poista
 2. Upeita tulppaaneja. Amazing on todellakin amazing. Onneksi sain lumikin, kerrotun löysin vuosi sitten Virosta, tuntuvat olevan sielläkin kiven alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesa kertoi joka vuosi jakavansa omastaan, kun menekkiä olisi niille runsaammin kuin taimia on tarjolla. Nyt vain pitää toivoa, että se viihtyy valitsemallani paikallla.

   Poista
 3. Taas toinen toistaan ihanampia tulppaaneja!

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground