TULPPAANITYKITYS osa 2.

27 toukokuuta 2023

Tulppaaneita iltauringossa.

Olen hiljakseen uudistanut mökin edessä olevaa kukkapenkkiä. Muutama vuosi sitten kaivoin siitä valamonruusun pois ja olen istuttanut tilalle perennoja pari pensasta, sellaisia joiden pitäisi pysyä maltillisen kokoisena. Viime syksynä vihdoin panostin kukkapenkin kevätkukintaan, kun sipulisekoaminen saksalaisessa ruokakaupassa tapahtui.

Tulppaaneita iltauringossa.

Siellä ruokakaupassa, rajoitetun valikoiman äärellä, päädyin lennosta suunnitelmaan, joka sisälsi oransseja ja violetteja tulppaaneja ja muutamia erilaisia narsisseja.

Kukkapenkkiin päätyi:
 • Tulppaani Tulipa ’Creme Upstar’
 • Tulppaani Tulipa ’Sun Lover’
 • Tulppaani Tulipa ’Queen of Night’ (Single Late)
 • Tulppaani Tulipa Triump ’Ronaldo’
 • Tulppaani Tulipa ’Purple Crystal’
 • Tulppaani Tulipa ’Orange Dream’
 • Narsissi Narcissus ’Sweet Desire’
 • Narsissi Narcissus ’Tahiti’
 • Narsissi Narcissus ’Orangery’
 • Narsissi Narcissus ’Replete’

'Tahiti'-narsissia ei ikinä maasta noussut, mutta ilmestyi saman verran sellaisia kirkkaankeltaisia perusnarsisseja. Suunnittelen niiden kaivamista pois ja siirtäväni ne mökkipolun varrelle, siellä niitä samanlaisia on ennestäänkin.

Tulppaaneita iltauringossa.
Olin autuaasti unohtanut talven aikana mitä maahan laitoin, mutta onneksi kuvalunttilappu paljasti istutukset. 'Sun Lover'-tulppaani kuitenkin järjesti pienen yllätyksen, se avasi nuppunsa kirkkaankeltaisena, kun odotin vaaleaa oranssia. Se kuitenkin kukinnan edetessä pehmeni oranssiksi ja lopulta kirkkaanpunaiseksi. Yllä olevassa kuvassa ovat edustettuina juuri nämä kaksi ääripäätä. 

Tulppaaneita iltauringossa.
'Orange Dream'-tulppaania oli sekoituksessani kahden kilon verran, jota niitä on kukkapenkissä eniten. Kuvassa vasemmalla, keskellä 'Ronaldo' tai 'Queen of Night'. Pitää syksyllä muistaa istuttaa sipuleita myös penkin keskiosaan ja heisiangervon "taakse".

Tulppaaneita iltauringossa.

Kirkkaanpunaiset, vanhat tulppaanit.
Kirkkaanpunaiset tulppaanit porskuttavat vuodesta toiseen. Olisi kiinnostavaa tietää milloin nämä on istutettu ja kenen toimesta. Vähintään 13 vuotta sitten, mutta veikkaan, että paljon aikaisemmin.

Mosaiikkivirus tulppaanissa.
Loppuun kuva tulppaanierikoisuudesta. Tämä lienee sairas yksilö, johon on iskenyt mosaiikkivirus. Näin pohdin itsekseni ja sain asiaan vahvistusta Instagramista puutarhavelholta, kun julkaisin kuvan myös siellä. Tulppaani on aika villin värinen. Vaarana on, että se sairastuttaa muutkin, mutta sitä en tiedä kuinka suuri vaara se oikeasti on ja pitäisikö tulppaani heti nyppäistä sipuleineen ylös vai mitä.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


14 kommenttia:

 1. Ihanan värikylläistä 💚 Joskus kun aloittelin puutarhausta, valitsin samoja värejä kukkapenkkiini. Nyt tajuan, että mitä enemmän värejä, sen kauniimpaa 🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! Jotkut värit ja kasvit vaan sopivat loistavasti yhteen.

   Poista
 2. Ihana kukkatykitys!
  Virustulppaani on todella hieno. Itse en ole raaskinut viruksen vaivaamia tulppaaneja poistaa, ja niitä on vain kaksi, ollut jo vuosia, eivätkä ole muita sairastuttaneet. Mutta tämä on vain minun kokemukseni. Aivan siinä vierivieressä ei muita tulppaaneja olekaan, lähimmät ovat ehkä puolen metrin päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä tietää, taidanpa jättää virustulppaanin paikoilleen ja seurata tilannetta. Tuossa on muita tulppaaneja ihan vieressä, mutta katsotaan nyt kuinka tarttuvaista tulppaanien virus on.

   Poista
 3. Todellakin voi puhua tykityksestä, sillä tulppaanien paljous näyttää ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt istutusetäisyys on ollut aika passeli, vähän tyhjiä kohtia on, mutta niissä kohdissa taitaa olla syksyllä kasvaa joku vähän isompi perenna.

   Poista
 4. Todella hyvännäköinen yhdistelmä syntyi rajoitetummallakin valikoimalla. Oikein kaunis kukinta. Virustulppaanikin on erikoisuudessaan hurmaava.

  VastaaPoista
 5. Minulle on pari kertaa tullut virustulppaaneja, en ole poistanut vaan olen nauttinut niiden kauneudesta. Ei ole levinnyt vaan tulppaani on hävinnyt yhden kukintakauden jälkeen. Upea sekoitus, erittäin onnistunut. Oranssi ja liila sopii hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy seurata tuota virustulppaania, levittääkö se tautia muihin ja näkyykö sitä enää ensi vuonna. Taidan sen joka tapauksessa jättää noille sijoilleen.

   Poista
 6. Vau mikä tulppaanien väritykitys!
  Ja virustulppaani on upean värinen!

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground