MÖKKI JA PALSTA TOUKOKUUSSA 2023.

18 toukokuuta 2023

siirtolapuutarhamökki mökkipolku köynnöskaari

Viime viikonloppuna oli vihdoin aikaa, säät kohdillaan ja puutarha kauneimmillaan. Perjantaina toin Mison ensi kertaa mökkivisiitille. Arkajalka viihtyi enimmäkseen mökin suojissa. Lauantaina tulimme yöksi ja Miso uskalsi jo vähän tutkia ulkoympäristöä, mutta pakeni mökkiin heti, kun kuuli ihmisten ääniä. Sunnuntaina ja maanantaina Miso jo vähän rohkeammin ulkoili ja uskon, että muutaman kerran jälkeen puutarhapantteri on entisellään.

siirtolapuutarha jalokiurunkannus Corydalis nobilis
Jalokiurunkannus | Corydalis nobilis

Lauantain ja sunnuntain välinen yö oli ensimmäinen mökkiyö tälle vuodelle. Sunnuntaina en millään halunnut palata kotiin, joten kipaisin hakemaan työläppärin ja tein etäpäivän mökiltä. Maanantaina oli pakko palata kotiin, kun sää viileni ja tiistaina ropisi vettä. Kevyessä lautamajassa on nopeasti viileää ja kosteaa eikä kovin viihtyisää. Sisällä on kyllä sähköpatteri, mutta lämmittäminen tuntuu tällä hetkellä tyhmältä. Ehkä tämä kylmäkausi menee nyt ohi ja pääsen takaisin mökille pikapikaa. 

siirtolapuutarha koristekirsikka Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade' Kevätsuudelma
Koristekirsikka | Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade' 
Toukokuu on ehkä kaunein aika puutarhassa, valo on uskomattoman kaunis ja kaikkien kasvien kukintaa tervehtii ilolla ja onnella, kaikki on vielä niin uutta ja ihanaa. Koristekirsikka 'Accolade' kukkii ensi kerran koko pienen puun täydellä ja voi miten ihana se onkaan! Välillä miettii näiden kalliimpien kasvien ostelun järkevyyttä, mutta se ilo ja riemu, mikä niistä tulee on melkein korvaamatonta.

siirtolapuutarha koristekirsikka Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade' Kevätsuudelma
Koristekirsikka | Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade' 

siirtolapuutarha tuoli ja lyhty

siirtolapuutarha luumupuu kukassa
Koristekirsikan jälkeen aloitti luumupuu kukinnan ja heti perään päärynäpuu. Päärynä onkin täynnä kukkia, luumu näyttää vähän vetävän tauko viimevuotisen tykityksen jälkeen.

siirtolapuutarha vanha polkupyörä

siirtolapuutarha särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Särkynytsydän | Lamprocapnos spectabilis


siirtolapuutarha potager ruukkupuutarha vesiaihe
Äitienpäivänä vanhempani ja poikaystäväni äiti tulivat vierailulle. Vanhempieni mukana osa daalioistani tuli talvisäilytyksestä palstalle. Toisen osan kuskasimme poikaystävän kanssa samalla maitokärrykyydillä kuin mökin astianpesukonekin. Sunnuntai-illan ruukutin daalioita ja neljä juurakkoa lykkäsin maahan. 

siirtolapuutarha potager ruukkupuutarha
Perjantaina laitoin perunat laastipaljuihin samalla kun poikaystävä tyhjensi kompostia. Vesiaiheen kaivuusta tuli kasa maata, joka on enimmäkseen savea. Olen yrittänyt saada kasaa pienemmäksi sekoittamalla savea hiekan ja kompostin kanssa. Puolet potuista laitoin lavoihin, jännä nähdä vaikutaako maa-aines kasvuun. 

siirtolapuutarha virvanarsissi Narcissus bulbocodium' Oxford Gold'
Virvanarsissi Narcissus bulbocodium' Oxford Gold'
Olen näköjään istuttanut virvanarsisseja kirsikkapuun alle. 'Oxford Gold' -lajike kyllä häviää mukulalaleinikkien sekaan, se on prikulleen samanvärinen ja -korkuinen.

siirtolapuutarha narsissi

siirtolapuutarha tulppaaneja vesiaihe
Vesiaiheen maisemointi ei ole edistynyt kuin yhden altaan laidalle ostetun perennan verran. Sunnuntaina testasimme, että pumppu toimii. Allas pitää tyhjentää vedestä, puhdistaa roskista ja sinne kertyneestä levästä. Olen vähän hukassa mitä haluan altaan ympärille ja jos teen suunnitelmaan, löydänkö kasveja mistään. Kaipaisin myös vinkkejä miten tuon muovin saa piilotettua.

siirtolapuutarha musta eksoottinen lyhytkarvakissa
Puutarhakissa Miso.

siirtolapuutarha lummetulppaani Tulipa kaufmanniana
Lummetulppaani | Tulipa kaufmanniana
Jostain (ehkä Lidlistä) tarttui syksyllä heräteostoksena pussi lummetulppaanien sipuleita. Kaivoin ne viiniköynnöksen alle ja ovat aika kiva rykelmä. 

siirtolapuutarha tulppaaneja köynnöskaari

siirtolapuutarha tulppaaneja
Tulppaanit ovat tänä vuonna todella upeat, vaikka itse sanonkin. Olen kuvannut niitä edestä ja takaa, kirkkaalla auringonpaisteella keskellä päivää ja ilta-auringon hehkussa. Taidan tehdä niistä oman bloggauksen, sillä tällä postauksella on jo nyt vähän liikaa pituutta.

siirtolapuutarha kirjopikarililja Fritillaria meleagris
Kirjopikarililja | Fritillaria meleagris 

siirtolapuutarha mökkipolku puutarhaportti köynnöskaari

Miten ihana aika onkaan nyt käsillä! Muistetaan nauttia nyt! 


{2022} {2021} {2020} {2019} {2018{2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Ai, miten kaunista! En yhtään ihmettele, ettet malttanut lähteä sunnuntaina kotiin. Alkuviikko oli niin lämmintä ja kesäistä. Ihanat tulppaanit ja kaikki muutkin. Misolle terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miso kiittää terkuista! Harmillisesti viileni ja ol pakko tulla takaisin kotiin. Toivottavasti pian taas pääsisi mökille ja puutarhaan vuorokauden ympäri oleskelemaan.

   Poista
 2. Ihania kuvia! Sinulla on valtavasti tulppaaneja. Tuollaisina isoina rykelminä ne ovat kauneimmillaan.
  Accolade kukkii hienommin ja runsaammin, kuin koskaan. Sinun Accoladesi on hyvän mallinen. Omani haarautuu hyvin matalalta ( ehkä 30 sentin korkeudelta) kahdeksi sivulle sojottavaksi ja aika korkeaksi kasvaneeksi oksaksi. Sain sen lahjaksi, joten en ostaessa päässyt valitsemaan muunlaista. Nyt puu pärjää hyvin, mutta myöhempinä vuosina jompi kumpi haaroista saattaa revetä pahasti.
  Ihana Miso! Pian se varmaan tottuu kesäkodissa oleiluun ja rohkaistuu tutkimaan ympäristöä. Minulla on parhaillaan kaksi 18-vuotiasta maatiaiskissaveljestä hoidossa. Toinen on jo selvästi nivelrikkoinen ja nukkuu paljon. Toinen varsinainen adhd-tyyppi, joka todennäköisesti taputtelee minua aamuviideltä naamalle.
  Muovialtaan reunoja on hankala saada kunnolla piiloon. Meillä oli vuosia sitten munuaisen muotoinen, jonka reunoille laitoin kiviä. Niillä sai sen aika hyvin naamioiduksi ja kesän myötä kasvien rehotus hoiti loput. Vieressä kasvoi iso koivu, minkä vuoksi allasta sai siivota useamman kerran kesässä. Vesi roskaantui ja pohjaan painuneet roskat laittoivat veden haisemaan. Niin kiva kuin vesiaihe onkin, kyllästyin sen kanssa läträämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin Accoladen netistä ja kerrankin kävi tuuri, että tuli ihan kaunis kasvi. Parin muun nettiostoksen kanssa ei ole niin hyvin käynyt. On aina parempi, jos pääsee itse valitsemaan mieluisan taimen.
   Miso on jo nyt reipastunut ja viihtyy puutarhassa paljon rennommin, edelleen se kyllä säikkyy ihmisten ääniä.
   Kiviä olen yrittänyt haalia ja miettinyt sopivia kasveja reunoille. Ehkä vähitellen saan altaan maastoutumaan. Nyt vielä se paistaa kauaksi.

   Poista
 3. Kyllähän tuollaisessa Keukenhofissa viettäisi vaikka kaiken aikansa sen hetken kun kukintaa kestää. Olet selvästi satsannut monena syksynä kukkasipuleihin. 'Accolade' on niin kaunis. Ihana, että se talvehti noin hyvin.
  Minä varmaan yrittäisin naamioida altaan muovireunusta jotenkin kivillä. Ehkä liuskekiviä maanpinnan myötäisesti niin, että ne ylettyvät altaan reunojen yli ja peittävät siten muovia. Vähän siinä pienenee vesipinta-ala eikä passaa ihan reunalla käydä kurkkimassa, ettei molskahda uimasille :D Ja tietysti kasvillisuuskin naamioi vauhtiin päästyään reunuksia. Varmasti saat jossain vaiheessa oikein kuningasidean ja altaasta tulee puutarhasi helmi.
  Puutarhakissa Misolle silitykset. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt sentään Keukenhoffiin voi verrata... :DD Vaikea sanoa, mitkä ovat aiemmin istutettuja mitkä viimesyksyisiä. Kaksi edellistä talvea verotti runsaalla kädellä sipuleita elleivät sitten ole pitäneet välivuotta ja nyt heränneet uuteen kukoistukseen.

   Olen yrittänyt haalia kiviä, joilla altaan voisi luontevasti peittää, mutta koko altaan reunalle en kiviä halua. Se vaan korostaa lisää altaan muotoa, kun kivet ovat asetellusti muodossa. Liuskekivet olisivatkin kivoja, näin jonkun kuvan, jossa niillä oli peitettu muovisen altaan reunat. Ne vain ovat valitettavan kalliita ja hankala saada autottomana palstalle.
   Aurinkoista viikonjatkoa!

   Poista
 4. Oi miten ihana tunnelma kesäpesällä onkaan. Kyllä tuolla kelpaa tehdä töitä, jos vain malttaa;)
  Jään innolla odottamaan tulppaanipostausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! Onneksi vessaan joutuu menemään ulkokautta, niin saa töidenkin lomassa vähän piipahdettua puutarhassa. :D

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground