MÖKKI JA PALSTA TOUKOKUUSSA 2022.

16 toukokuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko kasvatuslaatikko punasaviruukku perunalaatikko puutrahapolku käytävä siirtolapuutarhamökki

Onpa aika taas vierähtänyt, ollaan jo toukokuun puolessa välissä ja puutarha on vasta nyt päässyt vauhtiin - hitaaseen sellaiseen, mutta kukkivia löytyy päivä päivältä enemmän. Pahin selkäkipu on talttunut, onneksi. Puutarhassa olen käynyt lähinnä kääntymässä. Viikonloppunakin piti käydä ensin lauantaina Arabian Katufestivaaleilla ja sitten sunnuntaina Roihuvuoren kirsikankukkajuhlissa. Molemmat kivoja juttuja, mutta silti kaihersi ajatus, että menee hyvä puutarhapäivä hukkaan. Molempina päivinä ehdin kuitenkin iltapäiväksi ja illaksi palstalle.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha koristekirsikka Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade' 'Kevätsuudelma' sakura
koristekirsikka 'Kevätsuudelma' | Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade' 

Tärkein kuuluminen heti kärkeen: koristekirsikka 'Kevätsuudelma' on ensimmäistä kertaa kukassa. Se on juuri niin ihana kuin kuvittelinkin. Ilosanomaa piti myös hehkutella naapureille. Olen niin fiiliksissä vaaleanpunaisesta kirsikankukinnasta omalla palstallani. 

Ostin uuden japaninkirsikan viime kesänä menehtyneen 'Royal Burgundin' tilalle. Tein tilauksen FLÖRin verkkokaupassa ja vanhempani kävivät sen noutamassa. Pikkupuu odottaa daalian juurakoiden kanssa kyytiä Helsinkiin. Olen saanut puusta kuvia - se nimittäin kukkii parhaillaan ja samalla siinä on upeat burgundin väriset lehdet. (tähän sellainen solkenaan itkevä hymiö) Kukinta on varmasti ohi, kun puu saapuu tänne, mutta ensi kevättä sitten odotellessa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko kasvatuslaatikko köynnöstuki köynnösritilä kottikärryt
Järjestelin mökkiä ja puutarhaa. Kanniskelin tavaroita ympäriinsä, keskitin kaikki hiekka-kivi-murske-asiat yhteen paikkaan. Samoin olen kerännyt punasaviruukut yhteen paikkaan, sinkkiruukut toisaalle ja ämpärit samaan kasaan. Olen myös kerännyt kassiin tavaraa, joka lähtee kierrätykseen sekä roskiin että jakoon muille. 

Samalla innolla laitoin mökin alkuperäiseen kalustukseen kuuluvan pirttikaluston, kaksi tuolia ja yhden meksikolaisen ruukun myyntiin. Minulla on suunnitelma mökin sisustukseen ja edellämainitut eivät mahdu siihen. Vähän hirvittää myydä pirttikalustoa, se jotenkin kuuluu mökkiin, vaikka en siitä ole koskaan erityisemmin pitänyt. Olen tainnut silti vähän kiintyä kalustoon. Pirttikalusto on kooltaan pienehkö, mutta se vie silti paljon tilaa pienessä mökissä. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha persikkapuu Prunus persica 'Melred'
Persikka | Prunus persica 'Melred'
Toinen tärkeä tiedote: Persikkapuu kukkii myös tänä vuonna. Silmuista pilkistää ainakin kahdesta pinkkiä! Olen niin innoissani myös tästä! Persikka talvehti avomaalla pakkaspeitteeseen kiedottuna pitkän, runsaslumisen ja aika kylmänkin talven. Lupaavaa!

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha ruukkupuutarha leijonapatsas punasaviruukku puutarhahapolku käytävä siirtolapuutarhamökki

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha sinkkiiruukku perunalaatikko
Siinä edellä mainittu sinkkiruukkukärry. Suuri osa näistä on pelastettu metallinkeräyksestä kuten myös sinkkiämpäreistä. Pohjasta rikkinäiset eivät haittaa, sillä silloin vedet eivät jää ämpäriin/ruukkuun makaamaan, vaan valuvat ulos.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko kasvatuslaatikko punasaviruukku perunalaatikko puutarhapolku käytävä siirtolapuutarhamökki
Takana siintävässä magnoliassa on myös isot nuput. Ne varmasti aukeavat lähipäivinä jos vain lämpöä riittää.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko puutarhapolku köynnöstuki rusokärhö Cleamatis fusijamana
Rusokärhö | Cleamatis fusijamana
Rusokärhöön oli tullut nuput ehkä noin yhdessä yössä. Onneksi vahingossa hoksasin tilanteen, jotta osaan pitää köynnöstä silmällä ettei kukinta mene ohi. En muistanut, että se on näin aikainen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha puutarhapolku betonilaatta
Vadelmamaan kupeessa on kevättähtimeri. Ihanasti ovat levittäytyneet, varsinkin nuo vaaleanpunaiset. On siellä joukossa myös skillaa ja posliinihyasinttia.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha puutarhapolku köynnöstuki omenapuu
Sama polku toisesta suunnasta. "Joku" on laittanut humalalle tuollaisen kissojen kaulustötterön estämään levittäytymistä. Pitäisi leikata siistimmäksi, mutta kun vaan muistaisi ja viitsisi. On ihan älyttömän ruma, mutta silti en ole saanut aikaiseksi. Hävetttää ihan oma laiskuus.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha laukka Allium puuastia
Kaivoin syksyllä kukkapenkkiin kuopan omenahautaa varten. Samalla poimin laukkojen sipuleita talteen. Laitoin ne hyvään jemmaan varastoon, josta löysin ne keväällä. Yllätykseksi osassa oli versot ja osa tiiviisti homeessa. Laitoin kasvussa olevat yksilöt ruukkuun, josta vain ensin nyhdin viimevuotiset kesäistutukset kompostiin. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko kasvatuslaatikko punasaviruukku ruukutuspöytä

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko kasvatuslaatikko raparperi Rheum rhabarbarum
Raparperi on herännyt potagerissa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavankaulus istutuslaatikko kasvatuslaatikko punasaviruukku
Siemenperunoissani on jo valtavat idut, ne pitäisi istuttaa. Mietin, että onko vielä liian kylmää vai ottaako riski. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha katsura Cercidiphyllum japonicum
 Katsura | Cercidiphyllum japonicum
Ensi kertaa kiinnitin huomiota katsuran kevätväritykseen - upean punertava.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha portti köynnöskaari

Siinä perinteiset sinne ja tänne hyppelehtivät kuulumiset. Kukkakuvia säästin omaan postaukseen, kun tästäkin uhkasi tulla kilometrin pituinen.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Et sinä laiska ole van jokaisessa puutarhassa on niitä kohtia jotka pitäisi korjata mutta aina ne vaan sujuvasti ohittaa ja tekee muita hommia. Ihana kevätsuudelma! Se on totta, pirttikalusto vie paljon tilaa, meilläkin keikkuu yksi kalusto navetan vintillä, pitäisi saada aikaiseksi sen myynti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! Tuo humalan tötterö on vielä sellaisessa paikassa, että harvoin siihen katse osuu, niin se on poissa silmistä ja siten poissa mielestä.

   Poista
 2. Paljonhan sinä olet saanut tehtyä. Keväisin on aina projektia projektin perään ja tämän kevään hitauden vuoksi niitä tuntuu olevan tuplasti enemmän. Tai sitten vaan kasaantuivat, kun ei kylmyyden ja lumen vuoksi päässyt mitään tekemään.
  Kevätsuudelman kukinta on ihanaa. Omakin kukkii parhaillaan. Muutaman vuoden päästä voit avata eväskorin Roihuvuoren sijaan oman kirsikan alla.
  Hienoa, että persikkapuu on elossa ja kukkii kohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti juuri tuo yhdistelmä, että keväisin on paljon tehtävää ja tänä keväänä aloitusta on joutunut odottelemaan niin pitkään, että kaikki on sitten samaan aikaan työn alla. Itselläni vielä tähän kuuluu mökin siivous ja järjestely samaan aikaan kun puutarhahommat alkavat. Onneksi sekä mökissä että puutarhassa on vähän neliöitä, niin työmäärä ei ole aivan valtava. Kevätsuudelma on kyllä aivan ihastuttava. <3

   Poista
 3. Ihania uutisia persikan suhteen ja tuo kevätsuudelma on niin kaunis. Olen tuskaillut tänä keväänä omaa hitauttani, mutta oma osansa on varmasti myös kylmyydellä.
  Minun silmääni siellä näyttää moni asia olevan varsin hyvässä vaiheessa. Iloa kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kaikki tuntuu tänä vuonna olevan niin paljon myöhässä, toivottavasti moni vielä uupuva kasvi vain odottelee lämpimämpiä säitä. Ei ole ihme, että viileys vaikuttaa myös puutarhuriin. Aurinkoista sunnuntaita ja uutta viikkoa!

   Poista
 4. Jotkut hommat puutarhassa jäävät odottamaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa, kun ne eivät vain samalla tavalla kiinnosta kuin joku muu homma. Ihanaa, että siellä kukkii jo kunnolla. Kevätsuudelman kukinta on juhlan paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokaan ei olisi mikään aikaa vievä juttu, mutta on yleensä poissa silmistä, niin on myös poissa mielestä. Kevätsuudelma on juuri niin ihana kuin sen ajattelin olevankin.

   Poista
 5. Ihania kukkapuu-uutisia!
  Minä ajattelin istuttaa tänään siemenperunat, meneväthän ne kokonaan mullan alle etteivät siis pääse paleltumaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! <3 Ajattelin itsekin tänä viikonloppuna laittaa perunat multaan. :)

   Poista
 6. Ihania kukkivia puita. Kauniin näköistä, kun polun varrella kukkii noin runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos keijunkukkanen! Polunvarsi on tänä vuonna vähäkukkainen verrattuna aiempiin vuosiin, mutta onneksi sentään jotain kukkaa löytyy eivätkä kaikki ole kärsineet talvesta.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground