MISON ENSI VISIITTI TÄLLE VUODELLE.

28 toukokuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha kolmilehti
Kolmilehti | Trillium erectum
Viime viikonloppu oli ihana - lupaus kesästä. Oli miellyttävän lämmintä, ei kuitenkaan liian kuumaa, aurinko paistoi. Lauantaina sain mökille kesän ensimmäiset vieraat - kaksi ystävääni. Istuimme puutarhassa pitkään iltaan. Sunnuntaina olikin sitten tehokkaampi puuhastelupäivä puutarhassa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha kolmilehti käsi
Kolmilehti | Trillium erectum

Kolmilehden kukka on täydellisen värinen - rakastan tuota väriä. Upea, upottavan tummanpunainen. Kolmilehti on sijoitettuna vähän hassuun paikkaan, mutta en tiedä uskallanko alkaa sitä siirtelemäänkään. Jos suunnitelmat etenevät suunnitelmani mukaan, tämä kohta puutarhasta tulee muuttumaan. Ajatuksia ja kasvilistoja on, toteutus voi kyllä kestää. Sunnuntaina selviää toimiiko tärkein osa suunnitelmaani. Ruukutus-tiskipöytä saa uuden sijainnin.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha isokolmilehti
Isokolmilehti | Trillium grandiflorum
Valkoinen isokolmilehti kukkii rehevästi Risu no enissä. Kävin alkuviikosta Turun kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa ja näin siellä useita erilaisia kolmilehtiä kukassa. Keräilijään iski heti vimma saada ne kaikki ja tietty heti. Harmillisesti taimia ei ollut myynnissä, mutta en siltikään lähtenyt tyhjin käsin pois. Ostin pikkuruisen japaninatsalean taimen ja vielä pienemmän tummapärskäjuuren taimen. Ne maksoivat yhteensä 6 euroa. Japaninatsalea liittyy edellä mainittuun suunnitelmaan, tosin keksin sen vasta pari päivää ostoksen teon jälkeen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha rusokärhö Cleamatis fusijamana
Rusokärhö | Cleamatis fusijamana

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha pikkusydän
Pikkusydän | Dicentra formosa 


Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha magnolia Susan
Magnolia | Magnolia 'Susan'
Magnolia 'Susan' kukkii upeasti. Siitä on kasvanut vankka pensas. Ensimmäisen kerran se tuntuu vähän liian isolta, sen takana on palstani vesihana ja hanan aukaisu tapahtuu magnolian kyljestä, tänä vuonna pensas tuntuu vähän olevan edessä. Pitänee harkita varovaista leikkausta. Muistelen jostain lukeneeni, että magnoliaa leikataan juhannuksen tienoolla tai ennen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha koristekirsikka Accolade Kevätsuudelma
Koristekirsikka 'Kevätsuudelma' | Prunus Sargentii-Ryhmä 'Accolade'
Vielä yksi kuva koristekirsikka 'Kevätsuudelmasta'. Miten sievä se onkin! Ihanaa, että näitä selviytyjiäkin löytyy, vaikka menetyksiä onkin tullut talven jäljiltä.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha kotkansiipisaniainen
Kotkansiipisaniainen | Matteuccia struthiopteris

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha peruna istukasperuna Timo Mulberry Beauty emalivati
Istutin viikonloppuna vihdoin perunat. Lajikkeet ovat tänä vuonna 'Mulberry Beauty' ja 'Timo'. Timo valikoitu kokeiluun poikaystäväni takia - hän on Timo. 'Mulberry Beautyt' laitoin kahteen laatikkoon ja 'Timot' viiteen ämpäriin.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha nursery köynnöstuki
Viikonloppuna tuli sellainen yhtäkkinen idea, jota oli heti testattava. Laitoin mökin vanhat, liian matalaksi jääneen portaan köynnöstuen eteen, jossa ei kasva mitään järkevää. Se on sama paikka, missä viime kesänä kasvihuonekaappi oli tilapäissäilytyksessä. Keräsin portaan päälle suurimman osan siemenkasvatuksista ja jakotaimista ja laitoin suojaksi vanhan ikkunan. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha nursery köynnöstuki
En tiedä onko järkevä systeemi, mutta muuten rytökohta vähän siistiytyi, sekä ikkuna että porras pääsivät käyttöön. Ikkunan ongelma on se, ettei sade pääse kastelemaan purkkeja. Tuohon kohtaan on muita suunnitelmia, joten joka tapauksessa tämä on tilapäinen kokeilu. Tällaiselle "nursery"-paikalle olisi palstalla tarvetta, pitää vähän mietiskellä mihin sellaisen voisi laittaa.

Oravankesäpesä Miso exotic kissa Marimekko Kiurujen yö -tapetti siirtolapuutarhamökki

Viikonloppuna oli myös aika Mison ensi vierailun mökillä talven jälkeen. Rohkeasta, suorastaan uhkarohkeasta pikkukissasta oli tullut talven aikana arkajalka. Lauantaina ensimmäiset hetket mökissä meni siihen, että Miso naukui kovaäänisesti heti kun katosin näköpiiristä, mutta rauhoittui heti kun näki ja kuuli puheeni. Mökissä kaikki paikat piti heti tutkia läpikotaisin. Ruoka maistui, muutamassa kohdassa Miso kävi makoilemassa, mutta en kertaakaan nähnyt kissaa unessa. Raukka varmaan oli niin jännittynyt uudesta paikasta ettei tohtinut mennä kunnolla unten maille.

Oravankesäpesä Miso exotic kissa siirtolapuutarha

Ulkoilu ei juuri Misoa kiinnostanut. Muutaman kerran kannoin kissan puutarhaan, mutta naapureiden puutarhapuuhista tulevat äänet selvästi pelottivat ja sylissäni ollessa Miso selvästä tärisi. Sunnuntaina sain houkuteltua Mison pidemmäksi hetkeksi kanssani ulos. Istuimme tovin penkillä ennen kuin halusi takaisin sisään. Pitkä talvi on tehnyt tehtävänsä ja mökkeily ja puutarhakissailu on aloitettava vähitellen totutellen. Ensimmäiseksi hankin uudet valjaat. Valjaat taisivat olla vähän epämukavat, ne oli säädetty suuremmilleen ja tuntuivat vähän turhan tiukoilta.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Kolmilehdessä on tosiaan upea, samettinen väri. 'Susan' on todella kaunis. Ensimmäistä kertaa muuten kuulen, että joku pääsee leikkaamaan magnoliaansa. Yleensä iloitaan siitä, että se viihtyy ja kasvaa isommaksi eikä valiteta, että se valtaa liikaa tilaa :D
  Hyvää hyötykäyttöä portaille ja vanhalle ikkunalle. Vaikka lasi estää sadeveden pääsyn taimiruukkuihin, niin estää se myös ainakin vähän tuulta kuivattamasta ruukkuja.
  Voi Miso-ressukkaa kun oli kaikkea uutta ja jännää. Eiköhän jännitys pian helpota, kun Miso huomaa, miten kivaa mökillä ja puutarhassa on. Iloisia mökkihetkiä teille kummallekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnolia sijaitsee palstan nurkassa ja sijainti ei ehkä ole se paras mahdollinen kookkaaksi kasvavalle pensaalle. Varsinkin kun magnolian takana on vesihana, jota pitää aukoa ja sulkea tämän tästä. Eikä millään viitsi kiertää muutamaa metriä JA avata porttia. :D

   Miso on nyt jo ollut muutaman kerran lisää puutarhassa ja on ollut huomattavsti reippaampi. Tulee hyvä puutarhakissa vielä. Ihanaa kesäkuuta!

   Poista
 2. Kolmilehdet ovat niitä, joista en ole ehtinyt kerätä yhtäkään. Kaunis on toi tumma kolmilehti. Ja ihanasti kukkii magnoliasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tumma kolmilehti on todella kaunis, ilahdun joka kevät, kun huomaan sen aloittelevan kukintaa.

   Poista
 3. Kaunis kolmilehti. Omani kukki ensimmäistä kertaa enkä yhtään tiennyt minkävärinen kukka on, tummanpunainen näyttää olevan. Susanin ostin keväällä mutta se on vielä istuttamatta, pitää pohtia mikä olisi paras paikka talvehtimisen kannalta.
  Misolla oli jännittävä päivä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmilehti on kyllä kaunis! Ruissalossa näin hauskan kirjavalehtisen, tummanpunakukkaisen, sellainen pitäisi jostain saada. Ehkä Vakka-Taimesta voisi löytyä.

   Mison arkuus yllätti, mutta on sittemmin jo reipastunut. Uskon, että Misosta tulee vielä hyvä puutarhakissa. <3

   Poista
 4. Pian Miso varmaan tottuu puutarhaelämään ja lähtee mielellään tutkimaan puutarhan tuoksuja. Meillä molemmat kissat ovat nyt tosi paljon pihalla, siellä riittää virikkeitä aika tavalla enemmän kuin sisällä:)
  Meillä ensimmäinen kolmilehti kukkii ihan pian, luullakseni valkoinen. Punaisessa ei näy nuppua ja viime vuonna ostettu uusi on vielä ihan kadoksissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miso on nyt käynyt pari kertaa lisää mökillä ja on ollut paljon reippaampi ulkoilemaan. On niin paljon tutkittavaa, lintuja ja pörriäisiä saalistettavana. :) Hyvä puutarhakissa kasvamassa!

   Poista
 5. Minustakin kolmilehden sävy on upea. On hauskaa, kun keksii uudelle ostokselle paikan uudessa suunnitelmassa.
  Hyvä, että magnolia viihtyy niin hyvin, että sitä joutuu jopa leikkaamaan.
  Toivottavasti Miso tottuu pian mökkeilyyn, luulisi sen olevan kissalle oikein mieleistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauskaa, kun voi alkaa suunnitella uutta aluetta jonkun kasvin ympärille. Toivottavasti se ei kuitenkaan liikaa rajaa suunnittelua. Magnolian kasvutahti on yllättänyt. Aliarvioin aina kasvien vaatiman tilan ja kun tilaa ei muutenkaan ole, niin istutan kaiken tiiviisti. :) Ihanaa, että pensas on viihtynyt.

   Poista
 6. Kolmilehtesi tumma sävy on upea. Omani ostin Vakka-Taimesta 2016. Se näyttää kirkkaamman punaiselta. Kasvi kaipaa parempaa paikkaa, mutta epäilyttää sen selviytyminen siirrosta.
  Voi Misoa. Toivottavasti kesä tuo rohkeutta ja uteliaisuutta ulkona olemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kolmilehteni olen ostanut Turun kasvitieteellisestä puutarhasta ja Mustilan puutarhasta. Näin viime viikolla Ruissalossa hauskan kirjavalehtisen, tummakukkaisen kolmilehden, se pitäisi löytää jostain. Ehkä juuri Vakka-taimi olisi oikea paikka etsiä.

   Miso on käynyt nyt jo pari kertaa uudestaan palstalla ja on ollut huomattavasti reippaampi ja innokkaampi tutkimaan puutarhaa. Kyllä siitä vielä kunnon puutarhakissa tulee!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground