HUOLTOALUIDEN SIIVOUSTA (ja siperiankärsämön taimia).

25 heinäkuuta 2023

Orvokkeja ruukussa, sinkkinen kastelukannu ja vanha polkupyörä.

Viikonloppuna iski yllättäen tarve siistiä puutarhan tylsimpiä, mutta niin tarpeellisia huoltoalueita, kompostin ympäristöä ja niin sanottua pyöräparkkia, johon ei pariin kesään ole pyöriä mahtunut. 

Olen pussittanut rikkaruohoja multasäkkeihin ja kurkkailin kaikki säkit läpi. Osassa olikin jo sen verran maatunutta tavaraa, että uskalsin tyhjentää ne kompostiin. Useampi säkki tyhjeni ja pussit joutivat muovinkierrätykseen. Järjestelin pyöräparkkia uudestaan, sulloin jäljelle jääneet säkit aidan viereen. Lakaisin laatat ja kas, oli tilaa kahdelle fillarille.

Ruukkupuutarha ja maitotonkka.

Pyöräparkissa oli säilössä lava, jonka alle olen laittanut renkaat. Otin sen käyttöön ja kiskaisin mansikkasäkin sen päälle. Kaveriksi hain ruukullisen koristeapilaa. Mansikkasäkki peittää tomaattilannoitepullon ja vaaleanpunaisen kastelukannun, jolla kastelen viereisen kasvihuonekaapin tomaatteja, chiliä ja suippopaprikaa. 

Ruukkupuutarha ja maitotonkka.
Heti parempi, kun ruukku tai tässä tapauksessa säkki ei ole suoraan maassa. Asettelin vielä yhden maitotonkan kokoelmistasi lavalla, sillä pariton määrä näyttää aina paremmalta kuin parillinen. Takana olevissa kärryissä on multa-katesäilöni. Tällä hetkellä on vain katetta ja yksi avattu tomaatinkasvatussäkki. Olen käyttänyt sen multaa ruukuissa, kun tilaa itse säkkikasvatukselle ei ole ollut.

Kottikärryt.
Kottikärryt ovat olleet pyöräparkissa säilytyksessä, mutta siirsin sinne kaksi Jopoa eikä kottarit enää mahtuneet sekaan, joten ne saivat paikan kompostien kupeesta. Ei ihan paras mahdollinen paikka, mutta saavat olla tuossa kunnes keksin paremman paikan.

Olen kesän ihastellut sujuvaa ja tilavaa käyntiä kompostialueelle. Nyt kottikärryt vähän blokkaavat käytettävyyttä, mutta kyllä tuosta välistä mahtuu pujottautumaan komposteille. 

Kasvihuonekaappi.
Kasvihuonekaappi on seilannut useammassakin paikassa palstalla. Tällä hetkellä se jakaa tilaa Risu no enin ja kompostien välissä. Se ei ole se paras tausta japanilaistyyliselle alueelle, mutta on parempi kuin suora näkyvyys komposteille. Kaapin takana on sitä paitsi säilössä kaikenlaista tarpeellista sälää, jotka se armollisesti kätkee. Kaappia vähän peittävät ja pehmentävät Risu no enin suuntaan pensaskärhö ja ruusuherukka.

Leijonapatsas potagerissa.
Uusi leijona pääsi potagerin vartijaksi. Sovittelin sitä pariinkin kohtaan ja mikään ei tuntunut ihan täydelliseltä paikalta, mutta olkoot nyt tuossa tervehtimässä potageriin tulijaa. Ensi keväänä voisi kokeilla leijonalle paikkaa potagerin paraatipuolella, mutta nyt en jaksa enää ryhtyä ruukkujen siirtelyyn. Tai sitten Leo voisi päätyä mökin oven vierelle vartioon.

Siperiankärsämön siementaimia.

Täysin mihinkään liittymättä lisään tähän postaukseen itselleni muistiksi kuvan siperiankärsämökylvöistäni. Olen sittenkin joskus onnistunut siemenkylvöissä. Ostin keväällä Hyötykasviyhdistykseltä heräteostona pussillisen siperiankärsämö Achillea sibirica var. Camtschatica 'Love Parade' siemeniä. Kylvin ne kesäkuun puolessa välissä kuvassa näkyvään kennostoon. Luulin, että pussissa olisi vain muuta siemen ja päätin ripotella ne kaikki. No, ei olisi ehkä kannattanut. Siemeniä olikin runsaasti ja itävyys erinomaista.

Olen nyt testannut koulimista eri aikaan, sekä ruukkuun että suoraan maahan tai kahteen eri lavaan. Osan olen jo jakanut työkavereille. Kennostossa on vielä runsaasti taimia sillä multa loppui kesken kaiken, enkä saa niitä siirrettyä ruukkuihin. Maahan ja lavaan siirretyille on kyllä käynyt vähän hassusti, joku on herkutellut taimilla, osa on kokonaan hävinnyt ja osa on lähes kokonaan syötyjä. Kaiken kukkuraksi Miso kävi makaamassa maassa olevien taimien päällä. 

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Sinulla on tosiaan sovittelemista pienellä siirtolapuutarhapalstalla saada kaikki mahtumaan toimivasti. Ihan erilaista kuin tällaisella maalaispihalla, vaikkei tämäkään mikään valtava ole. Hienolta näyttää ja niin ihanan täydeltä, mikä on just mun makuun! :-D
  Valtava määrä taimia. Kuulostaa tutulta tuo taimikato. Ehkä ihan hyvä, että niitä on paljon, jotta joku selviää isoksi asti. Hävikkiä tuntuu aina olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olisi helpompaa jos olisi nurmikon ja minimalismin ystävä. :) Mutta kun en ole. Onneksi on vielä aukkopaikkoja, joten kasveja ainakin mahtuu vielä.

   Kummasti taimet ovat hävinneet maasta ja lavoista kahta lukuunottamatta. Ovat tainneet mennä parempiin suihin. Onneksi on vielä taimia varalla!

   Poista
 2. Silloin kun inspiraatio iskee, on parempi toimia heti. Tulee valmista nopeasti. Viimeisien lauseiden perusteella taimia ei ehkä sittenkään ole liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! Inspiraatio kannattaa aina hyödyntää, jos vaan mahdollista. Kummasti on tamia kadonnut, joten on hyvä, että niitä on runsaasti. :)

   Poista
 3. Kiva sana tuo "huoltoalue". Taitaa olla aika yleinen ongelma, että niihin kertyy sitä sun tätä ajanmittaan, ihan jopa kesän aikana. Kun niitä siivoaa, tulee kyllä tosi hyvä mieli. Olen tehnyt meille samanlaisen pyörillä kulkevan alustan. Haketan hurjia määriä ja säilön ne sellaisiin 800 litran säkkeihin. Aiemmin vedin säkkejä maata pitkin, mutta se kuluttaa materiaalin nopeasti rikki pohjasta. Nyt kun on tuo vetoalusta, pysyy säkit ehjinä ja työ on paljon kevyempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on palkitsevaa, kun vähän järjestelee ja siivoilee paikkoja kuntoon. Olemassa olevien materiaalien käyttö on järkevää ja tavaroille on kiva keksiä uasia käyttötarkoituksia.

   Poista
 4. Kauniilta näyttää. On kiva aina saada tuollaisia hommia järjestettyä uudestaan. Eiköhän se leijona paikkansa löydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kompostille pitää olla sujuva kulku, kun siellä käy monta kertaa päivässä ja tykkään, että kaikille tavaroille on omat paikat, josta ne löytää. Helpottaa kaikkea!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground