MÖKKI JA PALSTA HEINÄKUUSSA 2023.

18 heinäkuuta 2023

Siirtolapuutarhamökki polun päässä.

Kesä puolessavälissä ja takana kuusi viikkoa yhtäjaksoisesti mökillä. Mökkeily on ollut ihanaa, välillä vähän rasittavaa, juuri sitä mitä koko pitkän talven odottaa. Etätyöt mökin konttorista vaihtuivat kesälomaan, joka ei tunnu lomalta, sillä en palaa enää loman jälkeen töihin. Sijaisuusjaksoni harmillisesti päättyi ja nyt on etsittävä taas uusi työ. Onpahan aikaa puutarhalle.

Harmaamalvikki kukassa.
Harmaamalvikki | Lavatera thuringiaca

Tomaatit kasvihuonekaapissa.
Olen ehtinyt jo kerätä pientä satoa, muutamia 'Tiny Tim' -tomaatteja, mansikoita, viikonloppuna kaivoin ämpäristä ensimmäiset potut. Eilen poimin ensimmäiset vadelmat. 

Japaninvaahtera ruukussa potagerissa.

Herne 'Blauwschokker'in violetti herneenpalko.
Herne 'Blauwschokker'

Herne 'Blauwschokker' on hieno. Sen kasvuvoima yllätti siirtolapuutarhurin, laittamani köynnöstuet jäivät auttamatta liian mataliksi, mutta herne otti omatoimisesti tukea kirsikkapuusta ja köynnöskuusamasta. Blauwschokkerin kukat ovat kauniin vaaleanpunaiset, melkein kuin tuoksuherneillä ja palot niin hienonväriset. Herneet ovat vihreät ja harmillisesti ei niin kovin maukkaat. Ehdin jo ajatella, että tästä tulee jokavuotinen herneeni, mutta maku, se tärkein, ei ole hyvä. Äh.

Kääpiösamettikukka viljelylavassa.
Kääpiösamettikukka | Tagetes tenuifolia


Kirsikkapuussa kirsikoita.
Kirsikka 'Latvian matala'
Kirsikoita on puu notkollaan, mutta en tiedä mihin niitä laittaisi. Hilloa ei tule syötyä, eikä mehuja juotua. Likööriä voisi yhden satsin tehdä. Viimevuotiselle pullolle kävi komerossa köpelösti, se hajosi. En edes tiedä mihin, mutta löysin yhtenä päivänä pullon kaula rikkoutuneena. Harmitti liköörin vuoksi ja kirpparilta löydetyn vanhan Marlin likööripullon vuoksi.

Päärynäpuu täynnä päärynöitä.
Päärynä 'Aune'
Päärynöitäkin on tulossa runsainmitoin. Luumuja vähän ja omenoita kahdesta puusta enemmän ja yhdestä vähemmän.

Kärsämö 'Terracotta' kukassa.
Kärsämö | Achillea 'Terracotta'
Olen hurahtanut kärsämöihin. Ne vaikuttavat viihtyvän useammassakin paikassa, kukkivat pitkään, käyvät leikko- ja kuivakukiksi. Ostin siis pari tainta lisää ja kylvin siperiankärsämöä. Siemenkylvöt onnistuivat yli odotusten ja nyt olen pulassa pikkutaimien kanssa. Kiikutin jo osan työkavereille, osan olen koulinut isompiin ruukkuihin, osan suoraan maahan tai lavaan. Osa odottaa vielä kennostossa. Multakin loppui ja sitä pitäisi jostain hakea.

Punaluppio 'Pink Tanna' ja kärsämö 'Terracotta' kukassa.
Punaluppio | Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'
Ihana, yllättävä yhdistelmä: punaluppio 'Pink Tanna' ja kärsämö 'Terracotta'. Keltainen ja vaaleanpunainen, huh, ei ihan itselle omin yhdistelmä, mutta voi kuinka se on kiva.

Sipeariankärsämö 'Love Parade' kukassa.
Sipeariankärsämö | Achillea sibirica var. Camtschatica 'Love Parade'
Tämä sipeariankärsämö on aikaisempaa kylvöstä. Tilasin joskus hyvissä ajoin ennen brexitiä siemeniä Chiltern Seedsiltä ja tämä on siltä ajalta.

Näkymä siirtolapuutarhassa.
Operaatio vähemmän nurmikkoa edistyi alkukesästä ja levensin ties monennettako kertaa kukkapenkkiä nurmikolle. Siihen istutetut ja siirretyt kasvit ovat selvinneet kesän kuivuudesta, toki olen niitä kastellut. Ne tuntuvat viihtyvän. Ihan vakuuttunut en ole kasviyhdistelmistä, mutta niitä ehti sitten myöhemmin siirrellä, jos ja kun tulee parempia mieleen.

Kaksi betonista leijonapatsasta siirtolapuutarhassa.
Käytiin poikaystävän kanssa Kierrätyskeskuksella, poikaystävän sanoin katsomassa "löytyykö jotain kivaa". No löytyi, rakastuin palavasti ensi silmäyksellä puutarhaleijonaan. Se oli salamarakastuminen, en ollut edes harkinnut haluavani toista patsasta, ensimmäinenkin oli samanlainen, yllättävä ja nopea päätös. Saimme onneksi järjestettyä pystille autokyydin, se nimittäin painaa jokseenkin paljon, ja niin Leo saapui puutarhaan. Olen jo kärrännyt sen nokkakärryillä potageriin, mutta en ole ihan vakuuttunut sen sijainnista. Makustellaan, makustellaan.

Penkki ja pöytä siirtolapuutarhamökin edessä.

Kolme obelsikia siirtolaputarhssa.

Ostin Vakka-Taimen Vesalta uuden kärhön Ruissalon taimipäiviltä. Se löysi paikkansa kahden Vesalta ostetun kärhön välistä ja sai itselleen obeliskin. Tykkään kolmen obeliskin jonosta ja itseasiassa jonossa on vielä neljäskin, vähän isompi, mutta samanlainen köynnöstuki köynnöshortensialle. Takanurkan nimetön, pienikukkainen, hulluna kasvava kärhö jäi ilman ja se kasvaa nyt valtoimenaan joka paikassa. Sain naapurilta kolme heinäseivästä, ehkä niistä rakentuu sille kärhölle uusi kiipeilyteline.

Näkymä siirtolapuutarhassa.Musta eksoottinen lyhytkarvakissa venyttelee.

Puutarhapantteri viettää kaiken mahdollisen ajan ulkona. Miso osaa nukkuakin ulkona, toisin kuin Siiri. Iltaisin saa välillä jahdata kissaa, jotta sen saa sisälle. Mison mielestä se on kiva hippaleikki ja illat parasta aikaa olla puutarhassa. Enpä kyllä itsekään haluaisi mennä nukkumaan, mutta yritän pitää päivärytmin kohtuullisen järkevänä.

Polku siirtolapuutarhassa.


{2022} {2021} {2020} {2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Ihana kesä! Ikävästi sitä varjostaa ajatus työnhausta, toivottavasti löydät pian uuden mukavan työn.
  Upeat leijonapatsaat, selvästi kaverukset :-)
  Miso <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Täytyy toivoa, että töitä löytyisi pikaisesti.

   Poista
 2. Miso nauttii kesästä ja palstasta. Ja taitaa nauttia puutarhurikin. Leo leijona oli hieno löytö, nyt on kaverukset. Sinulta saatu Love Parade on tehnyt ahkerasti siementaimia, olen antanut sen levitä rauhassa sillä se käy monelaisen perennan kainaloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Leo on kyllä hieno. Niistä ensimmäisistä siemenkylvöistä minulla on jäljellä kolme kitukasvuista tainta, mutta joista kaksi sentään kukkii tänä vuonna. Näiden uusien kanssa voin sitten testailla parempaa paikkaa.

   Poista
 3. Toivottavasti työnhaku ei haittaa liikaa kesästä ja puutarhasta nauttimista. Tsemppiä unelmatyön löytämiseen! Ihania puutarhatunnelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Toivottavasti löydän uuden unelmatyön pikaisesti.

   Poista
 4. Ihanat puutarhatunnelmat ja valtava kirsikkasato kypsymässä! Minulla on tuota samaa hernettä ja se ei tosiaan maistu yhtä hyvälle kuin vaikkapa 'Kelvedon Wonder'. Kun kerää palot keskenkasvuisina, herneet ovat makeampia mutta normaalikokoisina ovat aika karvaita syödä. Mutta valtava kasvuvoima sillä on ja näyttää hienolta kasvimaalla.
  Onnea uuden työn etsintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Toivotaan, että joku kiva työ löytyisi pikaisesti. Koristeena tuota violettia hernetä voisi kasvattaa, mutta syömiseen sitten kyllä jotain muuta. :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground