ORAVANKESÄPESÄ 12 VUOTTA!

15 heinäkuuta 2023

Pelargoneja mökin ikkunan alla.

Tänään tulee kuluneeksi 12 vuotta, kun tein kaupat siirtolapuutarhan vuokraoikeudesta, mökistä ja sen irtaimistosta. Onnea mulle ja mun mökille! :)

Ruukutuspöydällä verililjapuu ja kalamondiivi.

Lueskelin viime vuonna puutarhapäiväkirjaan tekemiäni muistiinpanoja. Olin listannut asioita, joista lähes kaikki allekirjoitan edelleen.

Mustaluumu ja perennoja.

Parasta luksusta:

 • Astianpesukone. Saapui viime vuonna ja se on edelleen parhautta. Säästää aikaa, kun ei tarvitse jatkuvasti lämmitellä tiskivesiä.
 • Leivänpaahdin. Paahdin saapui vasta viime vuonna mökille. Rakastan paahdettua leipää ja nyt sitä saa myös mökkiaamupalalla. Parhautta!
 • Etätyöt. Viime vuonna ensi kertaa asuin mökillä ja tein mökin kuistilta käsin töitä. Sama tänä vuonna. Välillä kännykän netti vähän pätkii, mutta muuten työt hoituu myös mökkikonttorilta.
 • Aamupalat ja lounaat puutarhassa. Ja kaikki muutkin ruokailut ellei sada vettä.

Valkospipulit viljelylavassa potagerissa.

Vaikea ennustaa/tietää:

 • Miten mökin lämpötila käyttäytyy. Tarvitaanko lämmitystä ja miten paljon vaatteita ja peittoja laitetaan päälle? Kevytrakenteisen mökin sisälämpötila vaihtelee suuresti. Aamulla voi olla 16 astetta ja neljän aikaa iltapäivällä jo 32 astetta, vaikka ikkunat ovat auki ja on läpiveto. Olen varautunut kevytpeitteellä (kuumiin öihin), villafilteillä (viileisiin öihin), kolmella eri lahkeen pituudella, kolmella eri hihan pituudella ja sähköpatterilla.

Verijapaninvaahtera 'Atropurpureum'.

Kaduttaa/tekisin toisin:

 • Huussi toiselle puolelle mökkiä. Nyt joutuu kiertämään mökin, toisella reitillä on myös kaksi avattavaa ja suljettavaa porttia. Huussi on myös ns. naapureihin päin eli muutkin tietävät, koska iski vessahätä. Kun huussia suunniteltiin oli mökin päädyssä kaksi varastoa. Toinen oli ollut jo edellisten omistajien aikana puutarhavälineiden varasto ja toinen ylimääräisen rojun säilö. Päätös oli silloin helppo, kun vain kantoi turhat kamat toisesta varastosta ulos. Nyt tekisin toisin, kun olen viettänyt enemmän aikaa mökillä.
 • Vadelmien jättäminen"terassin puolelle". Vadelmia oli palstan ostaessani kolme kertaa enemmän. Toisen vattumaan tilalla on nyt magnoliamaan perennat. Poistin huonommin marjovat ja säästin paremman makuisia marjoja tekevät pensaat. Nyt säästetyt ovat mökin terassialueen vieressä eivät varsinaisesti ole kauniita katsella. Siten olisi voinut olla järkevää jättää vadelmat toiselle puolelle mökkiä, josta vain kuljetaan huussiin.
 • Ei ole ollut suunnitelmaa puutarhaan. Puutarha on lähes satavuotias eli siellä on paljon kasveja istutettu ennen minua. Olen ostellut kasveja ja rakentanut erilaisia tiloja vähän kerrallaan ja aina hetken yksittäisen ajatuksen mukaan. Mitään koko puutarhaa kattavaa suunnitelmaa ei missään vaiheessa ole ollut. Puutarhasta on tullut tilkkutäkki, jossa on vähän kaikkea. Sitä on edesauttanut myös se, että pidän monista asioista, en vain yhdestä väristä tai tyylisuunnasta. Ja se, että olen sielultani keräilijä, myös kasvikeräilijä.

Sulkapiiska 'Little Spire'
Sulkapiiska | Perovskia atriplicifolia 'Little Spire'

Miso:

 • 1 hiiri/myyrä pyydystetty (9.8.22). Vuonna 2022 napattuja hiiriä/myyriä oli enmmän, mutta vain yhdeltä lähti henki. Vuonna 2023 yksi hiiri napattu kiinni, mutta pääsi karkuun seuraavana päivänä vietettyäään yön mökissä. Yksi kiinni otettu pikkulintu.
 • Ei ole yrittänyt kertaakaan mennä aidan yli. (*KOP *KOP *KOP) Eikä tänäkään vuonna.
 • Nauttii kiipeilystä, viihtyy korkealla. Kyllä, edelleen.
 • Kiinnostaa ohikulkevat ihmiset, mutta myös pelottaa. Tarkkailee kyllä, lähelle ei tarvitse tulla ja äänekkäät, varsinkin lapset, saavat Mison juoksemaan mökkiin turvaan.
 • Hirmuinen ruokahalu. Eipä ole enää. :) Kaikki ruoka ei enää katoa kupista, vaan aina jää jotain kompostiin laitettevaa.

Sinipiikkiputki 'Blue Hobbit' kärsämö.
Sinipiikkiputki + kärsämö | Eryngium planum 'Blue Hobbit' + Achillea millefoliliumSeuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Onnea! Vanhassa puutarhassa on aina oma historiansa. Uuden ja tyhjän puutarhan kanssa kestää todella kauan taas ennen kuin puut ja muut kasvavat kunnolla. Molemmissa puolensa. Vaikka meidän tontin osa istutuksista ovat varmasti vasta 1960-luvulta, on ne otettava huomioon tai käytettävä järeitä keinoja niiden muuttamiseksi. Muutoksia tulee kyllä, mutta ei kaikkea kerralla. En varmaan ikinä esim saa kotkansiipisaniaista pois tontilta. Yritän pitää osan uusista kasvustoista kurissa ja vähän aina vanhojen leviämistä estää.
  Minusta on toisaalta aina kivaa, kun keräilijä voi tehdä ihan omanlaisensa puutarhan. Minussakin on vähän keräilijää, varsinkin kasveissa. Ei tästä ikinä tule kahden lajin puutarhaa, jos minä täällä häärään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On ihanaa, että puutarhassa on vanhoja omenapuita ja vanhoja perinneperennoja, jotka luotettavasti kukkivat joka vuosi. Onpahan ainakin jotain. mitä kukkii, kun näistä uusista ei aina tiedä viihtyvätkö tai pärjäävätkö edes täällä. Keräilijä saa tuntea aina suurta iloa, kun löytää jotain uutta kokoelmiinsa, se on hyvä extra uusien kasvien lisäksi. :)

   Poista
 2. Onnea! Kerran olen käynyt paratiisissa ja voin sanoa äänen, että puutarhastasi ei näytä ettei sitä ole suunniteltu. Tykkään sen runsaudesta, siitä, että toisen ihanuuden takaa löytyykin toinen, kolmas ja neljäskin ihanuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Luulen, että joku on suunnitellut joskus aikoinaan puutarhan kunnolla. Naapurit mainitsevat sen olleen mallipuutarha ja siirtolapuutarhoissa on aikonaan ollut malli-istutuksia itse Elisabet Kochin suunnittelemina. Ehkä tämä on ollut sellainen, jota olen päässyt "pilaamaan". :D

   Poista
 3. Lämpimät onnittelut! En ole käynyt puutarhassasi, mutta kuvien perusteella olet tehnyt siitä hienon paratiisin, jossa näkyy niin kädenjälkesi kuin puutarhan historiakin.
  Keräilijä ei taida saada koskaan messutalopuutarhamaista viivasuoraa tyylikkyyttä. Eikä ole tarviskaan, jos nauttii enemmän toinen toistaan ihanampien kasvien istuttamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Messutaloistutuksissa on oma viehättvyytensä, ne ovat skappeja ja siistejä, ainakin istutushetken. Mutta ovat myös vähän tylsiä ja itse tykkään skarpista runsaudesta, jossa on paljon kasveja, rehevyyttä, villiä meinikiä, mutta ei täysin hoitamattomia alueita.

   Poista
 4. Paljon onnea, hieno saavutus! Harrastelijapuutarhurilla on myös hieno vapaus mennä puutarhassa ensin johonkin suuntaan, ja juuri kun on saamaisillaan "valmiiksi" - sillä eihän puutarhasta koskaan tule täysin valmis, voi lähteä johonkin toiseen, vaikka aivan vastakkaiseen suuntaan, esim. mitä tulee kasvirunsauteen. Olen itse huomannut, että ensin on tullut kokeiltua kaikkea mahdollista, ja nyt tulee taas palattua enemmän perusasioiden ääreen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttuli! Juuri niin! Ikinä ei tule valmista, kun aina löytyy jotain uutta ja ihanaa ja keksii hyviä ideoita. :) Se on tuttuja ja se on myös puutarhailun parhautta.

   Poista
 5. Onnea!
  Jos sinun puutarhasi on tilkkutäkki, se on kyllä upea sellainen!

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground