MÖKKI JA PALSTA HEINÄKUUSSA 2022.

26 heinäkuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki mökkipolku köynnöskaari

Heinäkuu on kulunut mökkeillen ja puutarhasta nauttien, sen mitä työpäivän jälkeen on jäänyt aikaa. Siitä iso osa menee joko seistessä Mison lähettyvillä tai Misoa etsiessä. Kertaakaan kissa ei ole vielä (huom. vielä) yrittänyt ylittää aitaa tai porttia. Palstan sisäpuolella riittää vielä tutkimista ja saalistettavaa. Miso sen sijaan on keksinyt kiivetä omenapuihin - tietenkin - kissat rakastavat korkeita paikkoja. Siirin aikaan omenapuissa oli verkkoesteet ja harkitsen niiden uudelleen käyttöönottoa.

Operaatio: kuunliljojen kaivuu on edennyt muutaman metrin. Vasemmalla puolella on vielä varmaan kymmenisen metriä jäljellä. Oikealla näkyy metrin tupas, jossa on kasvanut punahattuja kuunliljojen seassa. Tänä vuonna punahattuja ei valitettavasti näy. Harkitsen olla kaivamatta kuunliljoja vielä pois, jos olisi punahattujen siementaimia jemmassa maassa. Olen yrittänyt etsiä sellaista perinteistä punahattua, lienee lajikkeeltaan 'Magnus', mutta turhaan. Kaikki puutarhamyymälät ovat tällä hetkellä täynnä komeita erikoisuuksia.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha keraaminen koriste
Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki

Oravankesäpesä siirtolapuutarha syyshortensia Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Syysleimut ja -hortensia ovat kukassa. Syysleimuista viime vuonna siirtämäni, palstan vanhat, kuolivat. Harmittaa. Vaaleanpunainen ja valkoinen on sentään vanhoista vielä hengissä. Sain alkukesästä naapureilta jotain ärhäkän väristä, joka vasta aloittelee. Syreenileimu on myös vielä tiukasti nupulla.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha
Olen parin viime vuoden aikana laittanut uusiksi tätä mökin edessä olevaa kukkapenkkiä. Siinä kasvoi valtava valamonruusu, jonka jäljiltä on runsaasti tilaa. Olen istutellut harkiten kasveja, yrittäen pitää jonkinlaisen punaisen langan mielessä. Se on vaikeaa, kun mielessä on tiettyjä kasveja, ei niitä ikinä löydä silloin kun etsii, mutta löytää kaikkea muuta, joille ei todellakaan ole suunniteltua paikkaa. 

Tuohon penkkiin olen suunnitellut liljakanukan. Kolme vuotta sitten jätin penkkiin tilaa ostamalleni liljakanukalle. Se talvehti kaksi talvea kellarissa, mutta nyt kolmas eli viime talvi oli sille liikaa. Olisin tänä kesäni istuttanut sen maahan. Löysin kuin löysinkin tilalle uuden. Ostin Zetasista vaaleanpunaisen 'Satomi Compact' -liljakanukan, joka oli vielä parempi kuin tavallinen valkoinen ja vielä pienikokoiseksi jäävä. Ainut ongelma on, että se on näitä herkkiksiä, joiden talvehtiminen on epävarmaa. Otin riskin ja istutin sen maahan kellarissa talvettamisen sijaan. Kellarissa on jo nyt ahdasta. Pitää viritelle sille verkko ympärille, pakkaspeitto ja talvisuojaturvetta. Ja pitää peukalot pystyssä, sormet ristissä ja tehdä kaikki taiat. Pieni puu oli ostaessani kukassa ja se oli pökerryttävän kaunis. Toivon niin näkeväni sen uudestaankin kukassa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager ruukkupuutarha daalia
Potagerin daaliat ovat hyvässä kasvussa ja niissä on jo nuppuja. Lempparit olen yrittänyt istuttaa kauneimpiin ruukkuihin.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager ruukkupuutarha daalia

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljellaatikko kosmoskukka
Tämä vuosi ei ole kosmoskukkien. Kosmokset ovat jääneet naurettavan mataliksi, lisäksi kukat ovat pieniä. Kylvin useampaa sorttia, vaikuttaa että vain yksi lajike kukkii. Osa siemenistä oli vanhoja, liekkö se vaikuttanut itävyyteen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager viljelylaatikko
Herneet ovat sentään hyvässä kasvussa. Niiden vieressä on rivi kehäkukkaa, joka on edelleen parin sentin taimivaiheessa. Sama toisessa laatikossa perunoiden vieressä olevien kehäkukkien kanssa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager tarhamaltsa Atriplex hortensis
Tarhamaltsan ja tarhasuolaheinän ostin Louhisaaren kartanosta Askaisista. Tarhamaltsan ostin pelkästään upean värin vuoksi. Minulla kesti vähän turhan kauan istuttaa ne, kun en osannut päättää paikkaa. Monivuotiset ovat hankalia viljelykierron suhteen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mökki koinobori

Oravankesäpesä siirtolapuutarha musta exotic kissa
Misosta on tullut puutarhakissa. Sitä ei meinaa millään saada iltaisin sisälle. Enkä ihmettele, en itsekään haluaisi mennä sisälle ennen kuin on pimeää, jos sittenkään.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha ruukkupuutarha sinisade Wisteria floribunda 'Rosea' oliivipuu Olea
Pulleassa punasaviruukussa on vaaleanpunaisen sinisade. Haave, jonka kuvittelin jäävän vain haaveeksi. Toki kasvi ei ole vielä kukkinut, eikä ole varmaa, että onko se vielä ensi keväänä hengissä, mutta nyt on edes se mahdollisuus. Olen haaveillut vaaleanpunaisesta sinisateesta keväästä 2019 alkaen, kun sellaisen näin japanilaisessa Ashigakan kukkapuistossa. Siellä oli yhdistelmä vaaleanpunainen liljakanukka ja vaaleanpunainen sinisade vierekkäin. Oravanpesä-blogista löytyy todistusaineistoa tästä pökerryttävän ihastuttavasta yhdistelmästä. Sinisateen aion talvettaa kellarissa sinisen kaverina (ja parin japaninvaahteran). Pitäisi jo alkaa tehdä tilaa kaikille, syksy on lähempänä kuin haluan ajatellakaan. Ja minä siis rakastan syksyä.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha ruukkupuutarha pelargoni luonnonlajipelargoni Pelargonium
Pelargonikokoelma majailee kahta lukuunottamatta perunalaatikoissa mökin eteläseinustalla kuten aina ennenkin. Poikkeuksena Pelargonium tomentosum ja pseudoglutinosum, P. tomentosumin tiedän viihtyvän varjoisemmassa ja pikkutaimi onkin rehevöitynyt mukavasti. P. pseudoglutinum taas vaatii normaalia pelakuuta enemmän vettä ja sitä on helpompi pitää silmällä puutarhan ruukutuspöydällä. Se käpristää lehdet veden puutteessa, enkä halua menettää sitä vain sen takia etten ole muistanut kastella. Nyt se osuu silmiin aina, kun käyn hakemassa vettä. Samalla voi lorauttaa sille juotavaa. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha ruukkupuutarha yrttiruukku
Vaaleanpunaisen sinisateen tulo laittoi yrttiruukut uuteen järjestykseen. Nyt ne sijaitsevat pienen kuormalavan päällä mehipuu seuranaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha hurmesilkkiheinä Imperacta cylindrica 'Red Baron'
Olen ostanut aika monta hurmesilkkiheinää. Nyt luovutin ja istutin sen mökkipolun varrelle Risu no enin sijaan. Josko tämä paikka olisi sille mieleen. Ainakin ilta-aurinko saa sen upeasti hehkumaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mökkipolku portti musta kissa exotic
Bloglovin temppuilee taas, todella ärsyttävää. Se oli hetken toiminnassa ja sitten taas rikki. Yritän nyt Bloggerin kautta saada blogeja hitaasti ja varmasti luettua aina kun Mison etsimiseltä ehdin.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Ei ihme, että Miso innostui puutarhasta, siellähän on loistavaa piileskellä ja seikkailla.
  On varmasti kiva viettää iltaa omalla kauniilla palstalla töiden jälkeen.
  Tuo hurmesilkkiheinä on kiinnostanut minua pitkään, näyttää ihanalta auringon siivilöityessä sen läpi. Pitäisi vain keksiä sille sellainen paikka, missä se tulee edukseen ja viihtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töiden teko mökiltä on ollut loistava idea, tuntuu melkein kuin olisi lomalla, kun asuu mökillä ja pääsee puutarhaan avaamalla oven. Hurmesilkkiheinä on upea, tahtoisin kovasti sen viihtyvän. Toivottavasti uusi paikka olisi sille mieleen.

   Poista
 2. Miso on varmasti tyytyväinen mökkikesään. Vähän aikaa sitten täällä päin taimistoilla ei oikein myyty punahatuista kuin magnusta tai joskus White Swania. Nyt tosiaan erikoisuudet ovat valloittaneet myymälät, ja varmasti teillä päin varsinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme molemmat varsin tyytyväisiä mökkikesään. Löysin 'Magnusta' myynnissä Turun FLÖRistä, mutta en sitten ostanutkaan, kun mielestäni löysin ison tupaan punahatun siementaimia. Saattavat olla myös vuohenkellon alkuja, ovat hämäävän samannäköisiä.

   Poista
 3. Voi Misoa, siitä on tullut täysiverinen siirtolapuutarhakissa <3 Sama huomio vaalean vihreää kanssa, Magnusta oli alkukesästä myynnissä mutta nyt ei ole näkynyt. Minulla talvi oli kova osalle syysleimuista, pari puskaa melkein menetin, nousi vain pienet alut vaikka olivat jo monta vuotta vanhat kasvustot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on sujunut Mison matka siirtolapuutarhakissaksi, vaikka alku tänä vuonna näyttikin huonolta. öysin 'Magnusta', mutta en ostanut. Kuvittelen löytäneeni siementaimia omasta takaa, mutta saattavat olla vuohenkellonkin alkuja. Selviää ehkä ensi vuonna. Ei auta kuin toivoa parasta.

   Poista
 4. Ihailen tarmoasi yrittää talvettaa erikoisuuksia. Toivottavasti vaaleanpunainen sinisade joku päivä palkitsee yrityksesi. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Toivon kovasti, että näkisin vaaleanpunaisen sinisateen kukassa vielä joskus. Onhan se vähän hölmöä paapoa kasveja ja heittää sitten kompostiin, kun ei ole onnistunut. Mutta joku niissä erikoisuuksissa kiehtoo liiaksi, että voisi luovuttaa.

   Poista
 5. Vai on Misosta tullut puutarhakissa! En kyllä yhtään ihmettele, kun puutarhassa on niin paljon ihania ja kiinnostavia kasveja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pörriäisiä, lintuja, myyriä/hiiriä ja naapurissa rotta (yöks). :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground