Tänään tulee 11 vuotta siitä, kun tein kaupat tästä siirtolapuutarhamökistä, palstan vuokraoikeudesta ja kaikesta irtaimistosta. Vieläkin jaksan hämmästellä, että miten siinä nyt näin kävi, että ihan oikeasti minulla on tällainen pieni paratiisi ihan kodin nurkalla. Puutarha ja mökki ovat muuttuneet yhdessätoista vuodessa, mutta varmaan vielä enemmän on muuttunut itse siirtolapuutarhuri.
Kun ostin palstan, tiesin jotain kasveista, tunnistin osan palstalla kasvaneista. Osan arvioin aivan pieleen, kuten karhunjuurta väitin tilliksi. Haha. Mitään suunnitelmaa minulla ei ollut puutarhan varalla. Ehkä ajattelin, että se on jo valmis, kun sillä oli silloin jo lähes 90-vuotta takana ja palsta kasveja täynnä. En miettinyt valo-olosuhteita, maaperää tai oikeastaan mitään muutakaan. Aluksi vain katsoin mitä palstalla kasvaa ja sitten aloin raivata ja hillitä pahimpia valloittajia - vadelmaa, kultapiiskua ja -palloa. Keräsin satoa ja leikkasin nurmikkoa.
Ensimmäisenä kesänä kaivoin nurmikolta juhannusruusun ja heitin kompostiin. Tilalle laitoin lavankauluslaatikon. Se on nykyisen potagerin paikalla. Sen jälkeen useamman vuoden ostin kasveja ja istutin ne jonnekin. Vasta viime vuosina olen alkanut edes vähän suunnitella mitä haluan ja minne. Monesti kuitenkin puutarhan muutokset lähtevät liikkeelle jostain pienestä, joka sitten vyöryy lumipallon kaltaisesti eteenpäin ja homma laajenee. Nykyään on myös toiveita ja haaveita ja mietin miten saisin ne täytettyä.
Siirtolapuutarhaelämään kuuluu myös olennaisena osana mökki. Mökki on puutarhan lailla vaatinut huomiota. Ensimmäisenä keväänä isäni remontoi mökin sisältä, se oli ostettaessa nuhruinen ja kulahtanut paikka, jossa en halunnut viettää aikaa. Sen jälkeen katolle on laitettu uudet huovat, sillä katto vuosi parista kohtaa. Vuonna 2019 mökin mukavuustaso nousi huimasti - sain varaston tilalle kuivakäymälän. Kaksi vuotta sitten mökki nostettiin tukeville jaloille ja viime vuonna mökistä vaihdettiin laudat ja se maalattiin uudestaan. Tänä vuonna on maalattu mökin ovi - tosin vasta puoliksi. Jäin miettimään maalataanko sisäpuolta ja jos, niin millä värillä.
Edelliset kaksi kesää ovat osoittaneet, että pystyn ja varsinkin haluan asua kesäisin mökillä pidempiä aikoja. Tämä vuosi osoitti myös, että etätöiden teko onnistuu mökkiolosuhteista. Pidemmät pätkät siirtolapuutarhassa ovat laittaneet miettimään arjen sujuvuutta vähän riisutummissa olosuhteissa. Ruokailuista ulkona en luovu, no paitsi sateella. (ulkona ruokailu sateella - tähänkin kovasti pähkäilen ratkaisua) Varsinkin aamiainen ulkona tuntuu todelliselta luksukselta.
Tänä vuonna olen yrittänyt ratkoa vaatesäilytysongelmaa, sillä aivan ensimmäisenä mökistä sai lähtöpassit lastulevyinen vaatekaappihirvitys. Vaikka mukana ei olekaan valtavaa garderoobia, on vaatteita eri säihin kertynyt. Pelkästään yöhousuja on kolmea eri lahkeenpituutta. Kaupan päälle tulee myös poikaystävän vaatteet, niitä on onneksi vähemmän, koska hän majailee vähemmän mökissä kuin minä.
Toinen tänä vuonna tehty muutos mökin sisällä oli työpisteen järjestäminen. Työpisteen ergonominen istuin vielä antaa odottaa itseään. Pöytä on matala ja sen alla on laatikko, joten tuolinkin tulee olla aika matala, joka on osoittautunut haastavaksi.
Tänä vuonna olen myös panostanut mökin "terassin" eli laatoitetun edustan viihtyvyyteen ja käytännöllisyyteen aivan eri tavalla kuin aiemmin. Poikaystävä rakensi syksyllä uuden tiskipöydän vanhan osista. Tiskipöydän viereen kannettiin ruukutuspöytä, jossa on myös pesupaikka. Aivan huikea helpotus mm. tiskaamiseen, ruoanlaittoon ja hampaiden pesuun. Terassialueen kasvillisuuskin on siistiytynyt ja sekin lisää viihtyvyyttä ihmeen paljon.
Palstan vesisysteemeissä tuntuu joka vuosi olevan oma ongelmansa. Milloin se on letkujen liitospalan pettäminen (enää liitosta ei ole, on vain yksi letku), milloin muovisen kiinnikkeen hajoaminen, milloin metalliputken vuoto. Tänä vuonna vuotaa ruukutuspöydän tiskialtaan hana. Ja se vuotaa jopa päähanan sulkemisen jälkeen niin paljon, että kahden litran kastelukannun saa piri pintaan ja vähän ylikin. Todella raivostuttavaa. Olen vesinatsi, enkä kestä lainkaan vedellä lotraamista, joten harmittaa tämä tällainen. Toki kerään vuotavan veden talteen ja käytän kasteluun. Vuoto haittaa yllättävän paljon elämää tai lähinnä päähanan erikseen avaus, joka kerta kun tarvitsee vettä. Olen tottunut avamaan päähanan, kun saavun palstalle ja sulkemaan sen lähtiessä, tämä järjestely ei siis toimi nyt.
Eniten kuitenkin siirtolapuutarhassa ja siirtolapuutarhaelämässä häiritsee grillaavat naapurit, he yleensä tekevät sitä kun itsellä on nälkä eikä mitään järkevää ruokaa lähimainkaan (paitsi naapuri-Alepassa). Pahempaa on vain lettuja paistava naapuri. ;D
Seuraa Oravankesäpesää: Bloglovin' | Blogipolku | Instagram | Pinterest
Kamalan pahat naapurit :D
VastaaPoistaOnnittelut hienosta hankinnasta, on mahtava paratiisi ja vieläkin muistelen lämmöllä vierailuani. Ja miten ihana kun Miso vilahtelee kuvissa. En tykkää minäkään veden lotraamisesta, ei sitä ole maailmassa yhtään liikaa.
Onnea 11-vuotiselle taipaleellenne!
VastaaPoistaKiitos! <3
PoistaOnnea! Paljon siellä on tapahtunut vuosien aikana. Ihanaa, että mökillä pystyy nykyisin jo yöpymään ja sieltä tekemään töitäkin.
VastaaPoistaKiitos ! <3 Puutarhassa on tapahtunut vielä paljon enemmän, mutta ne eivät mahdu yhteen postaukseen. :) Etätöiden tekeminen on ollut ihan huippua mökiltä.
PoistaLämpimät onnittelut 11-vuotiaalle!
VastaaPoistaOlen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa ja sen myötä nähnyt tapahtuneita muutoksia. Paljon olet saanut aikaan, ihania kasveja istuttanut ja esitellyt meille kivoja ratkaisuja upeissa kuvakulmissa. Miso on piste i:n päälle.
Tuo saviruukuilla täytetty musta hyllykkö on minusta niin hieno. Se taisi esiintyä jo jossain aiemmassa postauksessasi. Saviruukkujen punertava väri nousee hyvin esiin.
Kiitos kauniista sanoistasi Between! <3 Välillä tuntuu ettei mitään tapahdu, ideoita on paljon, mutta ikinä ei ehdit toteuttaa kaikkea. Siksi on hyvä koota välillä postaukseen muutoksia ja tehtyjä asioita, jotta itsekin tajuaa, että kyllähän sitä saa paljon aikaiseksi. Eikä edes ole tarvetta koko ajan tehdä jotain, vaan välillä voi nauttia puutarhasta.
PoistaOnnea 11-vuotisesta mökki- ja bloggaustaipaleesta! Viisaammat ovat sanoneet, että puutarha opettaa ja aivan tottahan se on. Mökkisi pihapiiri on varmasti muuttunut paljon tässä ajassa ja sinäkin olet siinä sivussa oppinut kaikenlaista puutarhasta ja kasveista. Sinulla on myös aivan oma, japanilaisvivahteinen tyylisi laittaa ja somistaa puutarhaa, mikä viehättää ainakin minua.
VastaaPoistaKiitos Minna! Varmasti aivan totta, että puutarha opettaa. Jollei muuta niin kärsivällisyyttä. :) Paljon olen oppinut myös muilta bloggaajilta, ilman teitä tämä harrastus olisi paljon tylsempää ja yksinäisempää.
PoistaOi, onnea 11-vuotiaalle Oravankesäpesälle! Siirtolapuutarhaelämää on ollut todella ihanaa ja kiinnostavaa seurata kauniiden kuvien ja tarinoiden avulla, kiitos siitä.
VastaaPoistaKiitos Eeva! <3
Poista