HEINÄKUUN ALUN KUKKIJOITA.

09 heinäkuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha marhanlilja Lilium Martagon-ryhmä 'Claude Shride'
Marhanlilja | Lilium Martagon-ryhmä 'Claude Shride'

Merkitään muistiin muutama heinäkuun alussa kukkiva kasvi. 

Marhanliljoja olen yrittänyt ostaa parina viime vuotena lisää, olen näemmä ostanut ja istuttanut kaksi kertaa 'Claude Shride'jä. Niitä kukkii kahdessa paikassa, mutta ei haittaa. Ovat ylväitä ja vievät vain vähän tilaa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha marhanlilja Lilium Martagon-ryhmä 'Pink Morning'
Marhanlilja | Lilium Martagon-group 'Pink Morning'

Vähemmän ylväästi varjoisassa, luumunpuun alla kukkii marhanlilja 'Pink Morning'. Muistelen sipuleita (vai onko oikea nimitys mukula?) olleen viisi, joista kolme on pienesti kukassa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha hurmeluppio Sanguisorba menziesii
Hurmeluppio | Sanguisorba menziesii
Luppiot - nuo yhdet lempparini! Ensimmäisenä kukkaan luppioista ehti hurmeluppio, joka on ihanan pörheä. Olen keräillyt useita erilaisia luppioita ja osa niistä on somia pieniä ja osa yllättää valtavalla koolla. Hurmioluppio on näiden väliltä. 

Olen tänä vuonna siirtänyt kahden ison luppion paikkaa, kun koko on tullut yllätyksenä. Siirsin kasvit helteiden jälkimainingeissa, tyhmää, mutta oli into ja uudet paikat tiedossa, niin en pystynyt enää odottelemaan. Toisen piti olla pieni, sievä penkin reunus, vaan kasvoi valtavaksi. Siirsin metrin verran samassa penkissä taaemmaksi. Toinen taas peitti alleen viime kesänä istutetun pensasmustikan. En kyllä tajua, miten olen voinut istuttaa mustikan perennan alle? Vai onko luppio ottanut jonkun kasvupyrähdyksen tänä vuonna? Luppiot eivät ainakaan ole kärsineet talvesta yhtään. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha kärsämö Achillea 'Saucy Seduction'
Kärsämö | Achillea 'Saucy Seduction'
Kärsämö on runsastanut, mikä on oikein kiva. Muistelen tämän värin olleen haaleampi, mutta ehkä muistan väärin. Tai sitten muistelen sitä toista sävyä, jonka jätin ostamatta, kun valitsin tämän värin. Ehkä vähän ärtsy, varsinkin tämän kukkapenkin ajateltuun värimaailmaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mustaselja Sambucus nigra 'Black Lace'
Mustaselja | Sambucus nigra 'Black Lace'
Kirjataan Oravankesäpesän historiankirjaan, että mustaselja kukkii tänä vuonna ensimmäisen kerran. On juuri niin ihana kuin olen kuvitellutkin sen olevan. Lehtien väri on upean tumma ja haaleanpunaiset kukat - täydellistä. Varsinkin kun kukat ovat tuollaisen vanhan roosan sävyiset eivätkä taita siniseen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha perhoangervo Gillenia trifoliata
Perhoangervo | Gillenia trifoliata
Ruukutuspöydän takaa paljastui perhoangervo. Joko se kukkii upeimmin kuin ikinä ennen tai siten vain ensi kertaa huomaan sen, kun pöytä ei ole enää edessä. Ihanat keveät kukat, kaunotar.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha napolinlaukka Allium neopolitanum
Napolinlaukka | Allium neopolitanum

Napolinlaukkoja kasvaa parissakin paikassa. Viime syksynä tajusin kaivaa niitä sentään polun viereen. Aiemmin olen istuttanut niitä aidan vierelle, josta ne eivät näy mihinkään enää tässä vaiheessa kesää. Jotenkin minun on vaikea tajuta ettei laukat kuki keväällä kuten tulppaanit ja narsissit, vaan paljon myöhemmin. Kaivoin kasan napolinlaukkoja ylös, kun siirsin luppiota. Pitäisi keksiä laukoille uusi paikka. Ehkä ne pääsevät pensasmustikoiden lähistölle, mökkipolun varrelle. Siinä on tilaa kuunliljojen lähdettyä.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Tässä oli monta ihanaa kaunotarta. En ole vielä nähnyt ainoan marhanliljani kukkivan, liekö kokonaan hävinnyt. Mustaseljaa olen käynyt lähes päivittäin ihailemassa, omassani ei näy vielä kukkaa, mutta lehdistö on tosi kaunis. Ja perhoangervokukkii tänä vuonna niin valtavan upeasti, se on niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaseljan lehdet ovat pelkästäänkin ihailun arvoiset. Toivottavasti marhanliljasi viettää vain välivuotta tai puhkeaa vielä kukkaan.

   Poista
 2. Tuo 'Claude Shride' on kyllä todella hienon värinen, varmasti yksi hienoimmista. Hurmeluppio on ihan uusi tuttavuus, nätti. Mustaseljakin on kaunis. Tumman lehdistön ja roosan kukinnon kontrasti on upea.
  Itselleen uusia laukkoja on minusta hirmuisen vaikea istuttaa kun ei yhtään tiedä, mihin aikaan ne omassa puutarhassa kukkivat ja minkä korkuisina. Monta laukkaa on pitänyt vaihtaa uuteen kohtaan kun ovat hävinneet muiden kasvien sekaan. Onneksi suurin osa niistä tekee sentään matalat lehdet ja nostavat kukinnot korkeaan varteen toisin kuin lehtolaukka, joka tuli minulle salamatkustajana. Nyt pitäisi keksiä sille sopiva paikka. Mihin lykkäisi kasvin, joka kukkii nätisti, mutta samalla esittelee kauniiden kukkien seassa todella rumia lehdenhuituloitaan? Kaikenlaisia ongelmia sitä vaan onkin :D
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Claude Shride' on kyllä komea ja väri on upea. Muitakin marhanliljoja pitäisi löytää, ne vievät niin vähän tilaa, että niille löytyy aina paikkoja. Laukat ovat kyllä konstikkaita. Omani kuolivat viime talvena noita napolinlaukkoja lukuunottamatta, pitää syksyllä olla tarkkana mitä ostaa ja minne ne kaivaa ettei mene yhtä pieleen kuin näiden napolilaisten kanssa. :) Suloista sunnuntaita ja uutta viikkoa!

   Poista
 3. Mustaselja on ihana, tykkään minäkin kovasti sen kukkien väristä yhdistettynä tummiin lehtiin. Minun 'Claude Shride' jäi tosi matalaksi, nyt mietin siirränkö vai katsonko onko tulevaisuudessa korkeampi, istutin sen viime vuonna.
  Luppiot ovat hauskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaselja on kyllä ihastuttava! Se on niin ihanan, että olisin toivonut myös purppuraheisiangervoni toistavan samaa väritystä, mutta kukat ovatkin valkoiset ja lehdet enemmän ruskeaantaittavat, harmillista.

   Poista
 4. Ihania keskikesän kukkijoita! Claude Shride kukkii sinulla upeasti, täällä sillä on vähän vaisumpi vuosi, mutta se voi johtua myyristä. Sinun ihanien kuviesi innoittamana ostin syksyllä kaksi sipulia Pink Morningia, mutta ne ovat todellisia kääpiöitä ja itse asiassa en ole varma, nousiko toinen niistä ollenkaan. Toinen teki kymmensenttisen varren :-D Onneksi tiedän, että liljat saattavat jättää istuttamisen jälkeen kokonaisen vuoden väliin nousematta ollenkaan, ja jos eloa on, niin kokoakin pitäisi tulla vuosi vuodelta lisää. Jonakin vuonna noita ihastuttavia kukkia sitten tulee!
  Mustaselja ja luppio ovat aivan ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun mainitset Pink Morning -kuvat tajuan, että viime vuonna ne kukkivat eri paikassa, jossa ei kyllä nyt näy mitään. Toisaalta siinä kohtaa on tänä vuonna ollut vähän enemmän trafiikkia muutosten myötä, joten alut ovat saattaneet tulla tallotuksi. O-ou. Ilmeisesti olen istuttanut myös Pink Morningia kahdesti. :) No, ei siitäkään haittaa ole.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground