BLOGGAUS SUUNNITTELUN VAIKEUDESTA.

02 elokuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Miso exotic kissa tikkailla potager raparperi

Olen pitkään surkutellut ettei puutarhassani ole enää paljoakaan maata mihin istuttaa. Tänä vuonna olen tajunnut, että kyllä sitä on. Sitä pelkkää multatilaa on tälläkin hetkellä niin paljon etten raaski ostaa tarpeeksi kasveja, joilla saisi peitettyä mullan. Ja muokkausta ja siistimistä odottavia alueita on muutamakin. Tietenkään tilaa ei ole älyttömästi, jos vertaa pihoihin, joissa lääniä on koko puutarhaani verraten kymmenen kertaa enemmän, mutta kukitettavaa riittää ja rahaa saa palamaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Miso exotic kissa tikkailla

Huomasitko edellisestä kuvasta tämän tikkailla tähystelijän?

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager ruukkupuutarha daalia
Olen myös huomannut, että innostun vain harvoista kasveista ja välillä on vaikeaa hankkia ostoslistalla olevia ns. taviksia, jos tarjolla on jotain erikoista, harvinaista tai nimessä on jotain Japaniin liittyvää. Miksi kaikki erityisen hienot kasvit ovatkin aina vaikeasti Suomen oloissa pärjääviä, kellarissa talvetettavia tai muuten hankalia? 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lasipullo vanhat metallitikkaat
Ongelma tuntuu olevan myös löytää oikean valo-olosuhteen kasveja oikeaan paikkaan. Olen tajunnut, että puutarhani on melko varjoisa hedelmäpuiden takia. Potagerkin on vähän turhan vähän aurinkoa saava. Ihastun aina paahteessa tai vähintään auringossa viihtyviin. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager ruukkutarha aurinkovarjo
Haasteellista on myös ottaa huomioon kasvien korkeudet. Pitkiä huituloita tuntuu olevan paljon, sellaisia alta polven korkuisia huomattavasti vähemmän (keijunkukat ovat kivoja, mutta niitä on palstallani erilaisia riittämiin). Tai ei ainakaan löydy oikeassa värissä. Saati sitten, että saisi osumaan kukinnan oikeaan aikaan naapurikasvin kanssa, jotka olisivat täydellinen match. Olen laiska siirtämään kasveja ja oikeastaan inhoan tehdä turhaa työtä, niin haluaisin kerralla osua oikeaan kasvien suhteen. Siirtämisessä on kuitenkin aina riski menettää kasvi. Pitänee opiskella puutarhuriksi, jotta osaisi paremmin yhdistellä kasveja.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha viiniköynnös viinirypäle
Olen yrittänyt miettiä mökin edustapenkin kasvien väritystä ja kokoja huolellisesti. Siksipä siinä onkin useammalle kasville tilaa, kun sopivia ei ole löytynyt. Siinä kasvaa purppuraheisiangervo 'Tiny Wine', peruukkipensas 'Lilla' ja liljakanukka 'Satomi Compact'. Ne ovat kaikki vielä aika pieniä ja sellaiseksi jäävätkin. Niiden seuraksi pitäisi löytää väreihin sopivia perennoja, jotka eivät peitä pensaita ja liljakanukkaa. Siirsin jo yhtä luppiota ja kaivoin pionin pois.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha harmaamalvikki Lavatera thuringiaca
Siksipä tässä ei ole kuvia mökin edustapenkistä, koska liian paljon on pelkkää multaa. Sama homma mökkipolun kukkapenkkien kanssa. Niissä on isoja aukkoja kuunliljojen lähdön jälkeen ja myös viime talven. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha alppipiikkiputki Eryngium alpinum
Magnoliamaassa on pari aukkokohtaa. Toiseen haluaisin siirtää japaninkellovaiveron, joka on sellaisen polvenkorkuisen perennan kokoinen ja jonka olen istuttanut aidan viereen ajatuksella, että siitä tulee korkeahko pensas. Ei taida tulla. Japaninkellovaivero on näitä herkkiksiä, mutta on kuitenkin viihtynyt paikallaan jo useamman vuoden. En tiedä uskallanko ottaa riskiä sen siirtämisen kanssa. Näistä kahdesta aukkopaikasta huolimatta olen melko tyytyväinen magnoliamaahan. Siitä on tullut ihanan villi ja runsas. Ihan tuurilla.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha vuoritatar Bistorta affinis
Sellaista samanlaista runsautta ja hallittua villiyttä haluaisin myös muualle. Mökkipolun aidan puoleinen kukkamaa on ongelmallinen sinne istuttamieni nuorien pensaiden takia. Minun jotenkin vaikea yhdistää vielä kovin matalien pensaiden kaveriksi mitään. Osa perennoista on suurempia kuin pensaan alut, mutta ovatko kuinka kauan? Jos istutan muhkean luppion pensaan taakse, jääkö se sinne pimentoon muutaman vuoden päästä. Entä kärsiikö nuori pensas perennoista, jotka valtaavat tilaa, ainakin toistaiseksi. Tässä taas tarvittaisiin niitä matalia kasveja.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Miso exotic kissa
Ymmärrän, että ratkaisu olis palkata ammattilainen auttamaan, mutta kun ei ole ylimääräistä rahaa, on pakko itse ratkoa ongelmat. Siispä jatkan kasvien ostoa suunnitelmien mukaan, houkutusten johdattelemina, suunnitelmissa joten kuten pysyen ja hitaasti harkiten, kunnes vastaan tulee taas joku pakko saada -kasvi. Kohtalotovereita?
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Täällä viittaa innokkaasti yksi kohtalotoveri. Ja siihen päälle se mahdollisuus, että hankittu kasvi kasvaakin omassa puutarhassa huomattavasti korkeammaksi ja tuuheammaksi tai sitten jää kovin kituliaaksi. Olen tänä vuonna huomannut saman, matalia perennoja on vähän, onneksi maksaruohoissa löytyy jotain, ovat pelastaneet pari aurinkoista paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, etten ole ainoa! Sekin vielä ettei ikinä tiedä millaiseksi kasvi muototutuu omassa puutarhassa! Lisää haastetta suunnitteluun.

   Poista
 2. Puutarhasuunnittelu on haastavaa. Opiskelin muinoin hetken puutarha-alaa ja lisäksi olen viittä vaille valmis insinööri, mutten edelleenkään ole haka missään suunnittelussa. :D Kasvien lopullista kokoa on tosi vaikea hahmottaa istutusvaiheessa, varsinkin kun sama kasvi saattaa yhtäällä kasvaa sangen kookkaaksi ja jäädä toisaalla hyvinkin pieneksi. Minäkin ihastun herkästi kasveihin, jotka vaatisivat erilaiset olosuhteet kuin puutarhassani on. Esimerkiksi mökille olen ostanut hetken mielihalusta monia märkyydestä kärsiviä kasveja, vaikka siellä on suurimmaksi osaksi erittäin kosteat olosuhteet. Tarkat etukäteissuunnitelmat ja niissä pysyttely olisi varmasti järkevää, mutta puutarhamyymälöissä sellaiset asiat unohtuvat herkästi kaikkien ihanien kasvien houkutellessa. Tsemppiä suunnittelupuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se. Istutin vastikään sulkavaleangervon, joka oli pieni (max 10 cm) ja söpö, mutta josta lapun mukaan melkein metrin korkuinen eikä mitään tietoa kuinka laajall levittäytyy. :) Ne pienet somat pensaan taimet hämäävät joka kerta ja onnistun istuttamaan kaikki liian tiiviisti.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground