MÖKKI JA PALSTA ELOKUUSSA 2022.

16 elokuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki puutarha mökkipolku köynnöskaari

Tätä kirjoittaessani alkaa kuudes peräkkäinen viikkoni siirtolapuutarhassa, kolme yötä olin välissä vanhempieni luona käymässä, mutta kotona olen käynyt vain pesemässä ja vaihtamassa vaatteita, hakemassa postia ja kastelemassa kukkia. Kuvittelin mökkeilyn keväällä hieman toisenlaiseksi. Ei varsinaisesti olisi pitänyt tulla yllätyksenä näin 10 siirtolapuutarhakesän jälkeen, mutta pääsi kyllä yllättämään siirtolapuutarhurin. Kuvittelin keväällä istuvani iltaisin mökin edustan penkillä, kirjaa lukien ja viiniä siemaillen. Kuvaisin paljon ja päivittäisin ahkerasti blogia. Kävisin siirtolapuutarhassa iltakävelyillä.

Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki puutarha syyshortensia Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Totuus on ollut toisenlaista. On ollut päiviä ja iltoja, kun on ollut niin kuumaa ettei mitään ole jaksanut tehdä. Mökin perustoimintoihin menee yllättävän paljon aikaa, tiskaus ei ole niin yksinkertaista, kun harmaavedet pitää kantaa kompostiin. Mison kakat pitää kiikuttaa lämpökompostoriin ja mieluiten nopeasti. ;) Joka aamuinen ja iltainen istuinpehmusteiden ja pöytäliinojen levitys ja keräys, välillä myös päivällä, kun sade yllättää. Tämä puuha toki on omaa turhamaisuuttani. Näyttää vain paljon kauniimmalta, kun tuoleissa on pehmusteet (peittävät liat, joita joku laiskuri ei ole jaksanut hinkata pois) ja niille on kivempi istahtaa.

Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki puutarha syyshortensia Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'

Puutarha on tänä kesänä vaatinut kastelua useita kertoja viikossa. Toki on omaa vikaa, kun ruukkuja on runsaasti, mutta rakastan ruukkuryhmiä, niiden suunnittelua ja asettelua. Olen myös istuttanut maahan kasveja, yllättävän monta pensasta ja puuta palstan kokoon nähden. Kaikki tänä vuonna istutetut, myös perennat, ovat saaneet vettä sekä hanasta että keräämistäni sadevesiastioista. Tänä kesänä olen myös kunnostautunut kesäkukkien kastelulannoituksen kanssa. Tasapaino säilyy, kun tällä kertaa hyötykasvit ovat jääneet tyystin ilman ja se on näkynyt sadossa. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarhamökki puutarha mökkipolku köynnöskaari
Valkosipulit ovat surkeimmat ikinä. Porkkanoita kasvaa neljä, jotka ajattelin jättää talveksi maahan ja katsoa tekisivätkö ne ensi vuonna kukkia. Perunoista 'Timot' kasvoivat heikosti, kaksi saavia kaadoin jo multineen maahan eikä pottuja ollut nimeksikään. Ne vaivaiset, jotka löysin näyttivät hieman epäilyttäviltä ja päätyivät suorilta kompostiin. 'Mulberry Beautyt' kasvavat lavoissa ja ainakin aurinkoisemmalla paikalla ovat kasvaneet komeiksi ja kukkivatkin. Potut olivat valtavia, ei mitään söpöjä, pieniä uusia perunoita. Kumina on jäänyt kolmen sentin korkuiseksi kuten myös kehäkukat. Tomaatteja olen saanut kaksi, ne olivat halkeilleet ja joutivat suoraan kompostiin. Lisää on kyllä tulossa, kunhan punastuvat.
 
Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha ruukkupuutarha Kekkilä jalallinen viljelylaatikko
Suurin aikasyöppö on kuitenkin ollut työpäivät. Kahden vapaan kesän jälkeen olin jo unohtanut miten paljon päivästä häviää työnantajalle. Olen saanut tehdä enimmäkseen töitä etänä, jolloin ei aikaa ole kulunut työmatkoihin. Lähipäivinä työmatkaan mökiltä menee päivässä yhteensä noin tunti ja 20 minuuttia. Ja jos matkalla vielä käy kaupassa tai asioilla, onkin ilta jo pitkällä, ennen kun pääsee puutarhaan. Harvemmin olen jaksanut työpäivän jälkeen avata omaa tietokonetta, kun olen ensin naputellut 8 tuntia työkonetta.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha ruukkupuutarha sinisade wisteria oliivipuu Olea europaea
Kun sitten työpäivä on ollut ohi ja olen päässyt mökille, en ole hirveästi raaskinut käydä missään, koska Miso odottaa ulos pääsyä. Monta iltaa olen seissyt kännykkä kädessä ja tuijotellut toisella silmällä ruutua ja toisella Misoa. En edes uskalla ajatella kuinka paljon aikaa on tuhraantunut Mison vahtimiseen tai etsimiseen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha oliivipuu oliivi
Puutarhassa olen kitkenyt sieltä täältä, aina Misoa vahtiesessa, riippuen missä kissa on milloinkin vaaninut. Suuremman puhdistustyön olen aloittanut pohjoissivun pionimaassa. Olen kaivanut pioneja ylös, jotta olen saanut rauhassa kaivaa vuohenkellot ja -putket ylös. Tänä vuonna olen myös alkanut kerätä mukulaleinikin mukuloita. Siinäpä järjetön homma! Mukulaleinikki kasvaa ryppäinä, jotka hajoavat helposti pieniksi, yksittäisiksi mukuloiksi. Niitä olen sitten noukkinut yksitellen. Toivon että vaivannäköni näkyy edes hieman ensi keväänä.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha auringonkukkakimppu Marimekko
Pionimaan pionit - ne seitsemän samanlaista - kohtaavat varmasti karsintaa. Heikoimmat purkitan ruukkuihin ja komeimman jätän, ehkä jopa kaksi. Väärien valkoisten kaveriksi päätynee väärä vaaleanpunainen ja Turun reissulta FLÖRistä ostamani pioni 'Tom Cat'. Jätin sen kaksi vuotta sitten ostamatta ja se on harmittanut siitä asti. Nyt korjasin tilanteen, vaikkei meiltä kolleja löydykään. Olen ehkä vähän salaa alkanut kerätä kissoihin liittyviä kasveja. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha auringonkukkakimppu MarimekkoTiikerililjan ostin keväällä, koska tiikerin vuosi, mutta sipuli/mukula ehti nahistua eikä siitä ole näkynyt vilaustakaan multiin peittelyn jälkeen. Sittemmin olen lukenut, että liljat (käsittääkseni Lilium-suku) ovat pahin kasvi kissoille. Ne aiheuttavat pieninäkin määrinä vakavia maksavaurioita (vai oliko munuais). Pelästyin tästä hieman. Miso ei syö kasveja, mutta ilmeisesti siitepölyn putoaminen turkille ja siitä nuoleminen voi olla kohtalokasta. Nyt punnitsen uskallanko istuttaa enää lisää liljoja puutarhaan. Varjo- ja marhanliljat ovat ihania ja toivoisin niitä lisää puutarhaan. Yhdeksän kesän aikana ei ollut Siirin kanssa mitään ongelmia, tokikaan en tiennyt olla asiasta huolissaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha ruukkupuutarha daalia Dahlia 'Bishop of Leicester' puutikkaat
Daalia | Dahlia 'Bishop of Leicester' 
Kunnostamani pionimaa ei varsinaisesti ole ihanteellinen pioneille, se on omenapuiden varjossa ja sinne pitäisikin löytää varjoisammassa viihtyviä kasveja. Sielläkin tulee olemaan hyvin tilaa uusille kasveille, ehkä jollekin ihanalle pensaalle myös. Se jää ensi vuoteen, jos vain saisin loputkin penkistä siivottua. Nyt näyttää sääennusteet siltä etten jaksa eväänikään liikauttaa seuraavien päivien aikana.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha ruukkupuutarha daalia Dahlia 'Bishop of Leicester'
Daalia | Dahlia 'Bishop of Leicester' 
Kasvihankinnoista puheen olleen, minulta on edelleen kukkasipulit tilaamatta ja mietin onko jo liian myöhäistä ja kaikki herkut menneet jo. Tein jo hyvä tovi sitten listan mitä haluan ja klikkailin sipuleita ostoskoriin. Kassalla loppusumma näytti aivan liian suurta summaa ja jäi tilaus toteuttamatta. Pitäisi karsia reilulla kädellä, mutta miten ihmeessä siihen kykenee, kysyn vaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavaviljely kasvulava viljelylaatikko ruukkupuutarha daalia Dahlia
Pidän palstani kasveista kirjaa tietokoneella, merkitsen uudet kasvit listaan ja sijoitan ne puutarhan pohjakarttaan. Sitä ennen olen kirjoittanut istutuspäivän, sekä suomen- että latinankieliset nimet, hinnan ja ostospaikan ylös vihkoon ja piirtänyt summittaisen paikkamerkinnän. Otan myös taimilapusta kännykällä kuvan ja toisen kuvan, jossa näkyy taimen sijainti palstalla. Erittäin hyvä systeemi, jos vain toimii näin. Tänä vuonna olen vain ottanut kuvat. Koska luulin pitkään, että vihkoni oli kotona, kunnen löysin sen epämääräisestä pinosta - mökistä. Sitten en vain ole saanut aikaiseksi, koska en halua aloittaa kirjauksia kesken kauden ja haluan istutusten etenevän kronologisesti. Ehkä joku sadepäivä ryhdyn kirjaamaan kasveja vihkoon keväästä alkaen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavaviljely kasvulava viljelylaatikko ruukkupuutarha kosmoskukka Cosmos
Kännykässä siirrän tai siis yritän muistaa siirtää kuvat kännykän Kesäpesään istutetut -kansioon, josta on hyvä lunttailla kasvien nimiä blogia ja Instagramia päivitäessä. Yksi tällainen kuva pelasti, kun pengoin 'Bishop of Leicester' -daalian nimeä tätä bloggausta varten. Olin kyllä listannut vihkoon kaikki viime vuonna istuttamani, paitsi tämä yhden. Onneksi kuvista löytyi vastaus ja nimi daalialle. On muuten erityisen hieno sävy piispassa. Pitää myös lisätä ruukkuun nimilappu. Daaliolla pitäisi kaikilla olla nimilaput, eipä ollut.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha potager lavaviljely kasvulava viljelylaatikko ruukkupuutarha
Toivon, että olisin aloittanut tämän edellä kuvatun systeemin aikaisemmin ja ollut huomattavasti systemaattisempi ja tarkempi kirjauksissa. Koska rakastan luonnoskirjoja ja muistivihkoja, olisi ihanaa ja mielenkiintoista nähdä millaisia muistiinpanoja ja miten kukakin niitä tekee. Omassa systeemissä on parantamisen varaa ja olisikin kiva kuulla miten sitä voisi kehittää paremmaksi. Kiinnostaako ketään muuta aihe?

Oravankesäpesä siirtolapuutarha puutarha tähtikesäputki Orlaya grandiflora
 Tähtikesäputki | Orlaya grandiflora
Loppuun vielä kesän lemppari esikasvatetuista - tähtikesäputki. Ehdottomasti jatkoon, vaikka en aiokaan esikasvattaa ikinä enää mitään. Heh, keväällä olen varmaan taas jo eri mieltä ja siemenpussit sen kuin rapisee ja multa pöllyää.

Oravankesäpesä siirtolapuutarhaportti köynnöstuki puutarhapolku

Tulipa pitkä sepustus. Onnittelut, jos selvisit lukemalla tänne asti. Joskus iskee flow kirjoittamisen suhteen ja tällä kertaa edes kastelut ja roskien viennit eivät katkaisseet sitä. Ihanaa elokuuta ystävät!

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä! Totta on, että aika vain menee. Työhön kuluu iso osa päivästä, eikä sen jälkeen ole heti paukkuja olla tehokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Sepä se. Kuumuus vie myös tehokkaasti tehot ja Mison seuraamiseen menee aikaa. On kuitenkin ihana nähdä pikkukissan nauttivan ulkoilusta, joten muut hommat saa odottaa.

   Poista
 2. Olipa mukava sepustus. Helposti tulee ajatelleeksi, että kaikilla muilla asiat sujuvat virtaviivaisesti suunnitelmien mukaan, ilman kommelluksia. Siksi on kiva lukea, että tällaiset ajatukset ovat vain toiveunta. Ihan kaikilla on jaksonsa, jolloin elämän polku kiemurtelee sinne tänne.
  Puutarhasi on kaunis ja rehevä. Lukija/katsoja ei kyllä näe puutteita. Kaikesta huomaa, että töitä on puutarhan eteen tehty. Olen tänä kesänä miettinyt paljon luopumiseen ja suunnan muutokseen liittyviä asioita. Eipä kai puutarhassakaan joka kesä tarvitse kasvattaa kymmeniä eri tomaattilajikkeita ja istuttaa satamäärin sipuleita. Oman sipulitilaukseni tein vasta viime viikolla. Jäi huomattavasti edellisvuotisia pienemmäksi monestakin syystä, eikä vähiten mojovan loppusumman vuoksi.
  Olen vuosia kirjannut puutarhaan liittyviä asioita erilaisiin listoihin varsin uskollisesti. Sinulla on muutamia hyviä käytäntöjä, joista voisin ottaa mallia. Parhaimmatkin systeemit saattavat välillä pettää. Joskus pelkästään ajan puutteen vuoksi. Sitä kuvittelee muistavansa asiat helposti jälkikäteen. Eipä vaan muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kuvittelee ehtivänsä tehdä kaikkea ja kuitenkin pitää myös olla aikaa, jolloin ei tee varsinaisesti mitään. Ainakin itselläni. Kameralla on helppo rajata vähemmän kauniit ja keskeneräiset paikat pois. Itse kun niitä tuijottelee päivittäin useita kertoja, niin mielessä painaa, että pitäisi tehdä asialle jotain. Harmittaa, kun näkymät eivät oli edes siistejä kauneudesta nyt puhumattakaan.

   Tein tällä viikolla vihdoin sipulitilauksen, verkkokauppaan tallennetussa listasta oli jo muutama artikkeli myyty loppuun, joten loppusumma keveni ihan pakosti ja omia valintoja tekemättä. Sipulivarasto varmasti täydentyy vielä myymäläostoksilla, koska ei niitä voi välttääkään. Kaksi viime talvea ovat verottaneet tulppaaneja rankasti, toivottavasti ensi keväänä pääsisi taas nauttimaan kukkaloistosta.

   Poista
 3. Ihana loppukesän tunnelma vallitsee palstallasi! En ole minäkään tehnyt mitään tilauksia, ei ole ollut sipulit vielä edes mielessä. Muistiinpanoihin pitäisi tosiaan saada joku selkeys. Osan nimilapuista olen valokuvannut kännykällä, osan olen kirjoittanut muistivihkoon ja osan suoraan blogin kasvilistoihin. Ei siis mitään kunnon järjestelmää.
  Joskus kuvittelee muistavansa ihan varmasti, eikä muista kuitenkaan.
  Piispa on tosiaan komea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! <3 Tein tällä viikolla vihdoin sipulitilauksen ja se varmasti vielä täydentyy, kun osun kaupoissa sipulipussien äärelle. Toivon parin huono-onnisen vuoden jälkeen loistokasta kukintaa ensi keväänä.

   Olen todennut, että vaikka kuinka kuvittelee muistavansa, on silti syytä istutukset ja siirrot kirjata muistiin. Osan muistaa ja osasta ei ole koskaan kuullutkaan - vuoden päästä tai parin kuukauden. :)

   Poista
 4. Ihanaa elokuuta palstalle. Voi, että miten ihannoin kaltaisia säntillisiä ihmisiä. Minun muistiinpanoni koostuvat yhteen kansioon tai sen väliin kerätyistä kasvien nimilappusista ja -pahveista. Sitten ehkä on merkitty viereen istututuspaikka kuten esim. yläpiha.
  Jopa minä lämpimän rakastaja olen nyt sitä mieltä, että hitusen on liian kuumaa. Ilma seisoo ja hautuu eikä tarvitse kuin kävellä puutarhassa ja hiki virtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! <3 Minulla on myös kaikki lappuset jemmassa, tämän vuoden istutukset ovat erillisessä laatikossa. Niiden säilytykseen pitäisi saada joku tolkku ja järjestys. En vain vielä ole keksinyt hyvää systeemiä.

   Vähän viileämpää saisi olla, iltaisin on kyllä ihanan lämmintä, mutta sitten on jo niin pimeää ettei näe tehdä mitään eikä voi antaa mustan kissan olla ulkona. Harmittavaa!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground