TULPPAANILOISTOA VUONNA 2024.

28 toukokuuta 2024

Tulppaaneja kukassa.

Tulppaanien kukinta oli tänä vuonna komeaa ja nopeaa. Huhtikuun lopulla aloittivat kääpiötulppaanit ja heti perään kuvasarjan toka vikana olevat lummetulppaani 'Scarlet Baby't. Sitten alkoikin runsaampi kukinta, kun kaikki mökkipolun ja mökin edustapenkkiin istutetut sipulit syttyivät kukkaan. Joukossa on sekä aikaisia että myöhäisiä lajikkeita, joka vähän pidentää kukintaa, mutta helteiden saavuttua viime vuoden tapaan viikkojen kukinnalla ei hellitty.

Vaaleanpuna-aniliineja tulppaaneja kukassa.

Olin yllättynyt miten komeaa kukinta olikaan, vaikka en panostanut syksyllä tulppaaneihin. Istutin vain pari (isoa) pussia Lidlistä, mutta yhtään sipulia en tilannut Alankomaista kuten yleensä tapaan tehdä. Viime vuonna lannoitin tulppaaneja ja katkoin kukkineet kukka-aiheet pois, se näköjään auttoi. Eilen napsin taas kukka-aiheita pois ja jäljelle jäi vain tummia kaunottaria. Niissä on selvästi enemmän myöhäisempiä lajikkeita.

Tulppaaneja kukassa kukkapenkissä.
Keväällä kukkapenkeissä näkyy selviä aukkopaikkoja, mihin pitäisi saada lykättyä sipuleita. Niissä kasvaa isoja perennoja, jotka peittävät maan syksyllä tehokkaasti. Olenkin kirjannut ylös kuvien kera mihin sipuleita pitää lykätä syksyllä. Ensi syksyksi on vähän erilaisia suunnitelmia tulppaanien suhteen, mutta saapa nähdä toteutuvatko ne.

Tulppaani 'Palmyra' kukassa.
Tulppaani | Tulipa 'Palmyra'
Tulppaaneja on puutarhssani montaa sorttia. Portilta tultaessa ja aidan takaakin on ensimmäiseksi nähtävänä oma sekoitukseni. Se on yhdistelmä tummaa, vaaleaa, kuparin sävyä, papukaijaa, rimpsureunaa ja kerrattua kaunotarta. Sen jälkeen kukkaloito jatkuu vaaleanpuna-aniliinisena. Siinä pitäisi olla kahta eri sävyä, vaan tummanpunaiset olivatkin samaa vaaleaa laatua. Suurin osa polun mökinpään sipuleista on Lidlin pusseista. olen ostanut niitä kahden kilon pusseja Darwin-tulppaaneja, jotta joka vuosi ei tarvitsi tehdä istutushommia. Syksyllä voisi joitain yksittäisiä tummempia laittaa sinne tänne väleihin. 

Yksi yksinäinen kaltainen tulppaanikin siellä on. Se muistuttaa Amsterdamin kelluvilta kukkamarkkinoilta ostetuista sipuleista, joista yksikään ei ollut sitä mitä piti. Kaikki muut ovat kelvanneet myyrille tai kuolivat talvivaurioihin.

'Black Hero' -tulppaaneja kukassa.
Tulppaani | Tulipa 'Black Hero'

Neljä 'Peptalk'-tulppaania kukassa.
Tulppaani | Tulipa 'Peptalk'
Kaksi tummanviolettia 'Labrador' tulppaania kukassa.
Tulppaani  | Tulipa gesneriana 'Labrador' 

Punaoransseja tulppaaneja kukassa.
Mökin edustapenkissä on oranssin sävyisiä tulppaaneja omaksi hämmästykseni. Lidlin valikoima saneli värimaailman. :) Joukossa on myös muutamia tummia tulppuja, narsisseja ja pari ikivanhaa 'Angelique'ta.

Kaksi 'Princess Irene' tulppaania kukassa.
Tulppaani | Tulipa 'Princess Irene'

'Rococo'-tulpaani kukkineena.
Papukaijatulppaani | Tulipa gesneriana 'Rococo'

Mosaiikkivirus tulppaanissa.
Rykelmä kirkkaanpunaisia tulppaaneja kukassa.
Siellä täällä on rykelmissä kirkkaanpunaisia tulppaaneja. Luulen niiden olevan Darwinhybridi-ryhmän 'Appeldoorn'-tulppaaneja. Ne ovat vanhoja, olleet palstalla pidempään kuin minä ja tuntuvat vain lisääntyvän. Jännästi ne sopivat oman sekoitukseni joukkoon, vaikka ns, paperilla ei niin uskoisi, mutta puutarhassa toimii.

Keltaoransseja tulppaaneja kukassa.
Kaksi oranssi 'Orange Shades' tulppaania.
Tulppaani | Tulipa 'Orange Shades' 

Tulppaani 'Sunlover' kukassa.
Tulppaani | Tulipa 'Sunlover' 

'Carnaval de Nice' tulppaaneja kukassa.
Tulppaani | Tulipa 'Carnaval de Nice' 
Magnoliapenkissä on 'Carnaval de Nice' tulppaaneja. Nekin ovat olleet pitkään, ovat ihan ensimmäisten joukossa istutettuja. Joitakin kertoja olen tehnyt pientä täydennystä, mutta silti pisteet sitkeydestä. Tässäki penkissä tulppaaneja on harvassa, mikä tässä kohtaa vuotta näyttää hassulta, mutta syksyllä kolot on peitossa ja tilalla tiivis perenna. 'Carnaval de Nice'n kaveriksi pitäisi ituttaa jotain. Joskus haaaveilin valkoisista tulppaaneista, mutta nyt tuntuu sitlä, että tarvitaan väriä!

Rykelmä tummetulppaani 'Scarlet Baby' kukassa.
Lummetulppaani | Tulipa kaufmanniana 'Scarlet Baby'

Metsätulppaani nupulla.
Metsätulppaani | Tulipa sylvestris

Hieman myöhemmin kukkaan tuli metsätulppaanit ja perään viime syksynä istutetut syreenitulppaani 'Tiny Timo't (ei kuvia). Löysinpä vielä yhden aarteen puutarhasta. Neidonhiuspuun vieressä kasvaa yksi yksittäinen Tulipa acuminata. Niitä oli joskus aidan vierustalla, mutta kun alueesta tuli Risu no en, kaivoin kaikki isommat sipulit pois. Näköjään tämä yksi on jäänyt ja matkannut muutaman metrin päähän. Ei haittaa. Ihanaa, että yksi näistä (kalliista) erikoisuuksista on hengissä.

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


3 kommenttia:

 1. Vau, millaista tulppujen ilotulitusta! Kotimainen versio Keukenhofista. Kiitos näistä upeista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti Between kauniista sanoistasi! On kyllä hieman liioittelua kutsua Keukenhofiksi. ;D

   Poista
 2. Vau, kaikki tulpaanit taitavat luonnossa sopia toistensa lomaan!

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground