TOUKOKUUN ALKU.

06 toukokuuta 2024

Jouluruusu 'Double Ellen Red' kukassa.
Jouluruusu | Helleborus orientalis 'Double Ellen Red' 

Kevät saapui ja saapuikin rytinällä! Puutarhassa kaikki kasvaa kohinalla, paitsi harmikseni pari aarretta. Maltan vielä odotella josko kuitenkin lähtisivät kasvuun, koska tosiaan vasta hetki sitten oli vielä lunta maassa ja lämpimiä päiviä vain muutamia. 

Lämpöaallon seurauksena tapahtui varma kevään aloitus – siirtolapuutarhan vedet avattiin. Se tarkoittaa mökin siivousta. Tänä vuonna sisällä ei ollut jälkeäkään hiiristä, olemme ainakin toistaiseksi saaneet kaikki hiirenmentävät reiät tilkittyä. Siivouskaan ei siis tänä vuonna tarvinnut olla niin perusteellinen, imuroin, pyyhin pölyjä ja pesin lattiat. Sekä jynssäsin huussin. Kannoin huonekaluja ulos siivouksen ajaksi ja osa niistä lähti kodin varastoon säilöön. Puhtaille lattialle levittelin puhtaat matot, juuri sopivasti vapuksi.

Valkoinen jouluruusu kukassa.
Jouluruusu | Helleborus

Toin mökille kellarisssa talvehtineet puut ja sinisateen. Ja kaksi uutta pikkupuuta. Ja muutamia joululta säästyneitä jouluruusuja ja koululta ostettuja perennojen taimia. Heh. Olen sitten kiikutellut niitä ulos-sisällä-ulos. Puut ja jouluruusut saivat olla hetken totuteltuaan, olla jo yöt ulkona, mutta sunnuntaina kannoin ne varmuudeksi mökkiin sisälle, jos tällä viikolla viilenee nollan tuntumaan.

Aprikoosinvärinen hyasintti kukassa.
Hyasintti | Hyacinthus orientalis
Viikonloppuna laitoin perunat ämpäreihin. Sain vihdoinkin lempipottuani 'Van Goghia', kun vanhempani kävivät hakemassa ison pussillisen niitä Hankkijalta. Otin itselleni 15 siemenperunaa, jokaiseen laastipaljuun tulee kolme pottua.

Pensasangervo 'Double Play Big Bang' silmut hehkuvat ilta-auringossa
Pensasangervo | Spiraea x 'Tracy' 'Double Play Big Bang'
Viikonloppuna poikaystävä tyhjensi vesiaiheen, hinkkasi sen puhtaaksi levästä ja laski uudet vedet. Suihkulähdekin toimii talven jäljiltä. 

Lummetulppaani kukassa.
Lummetulppaani | Tulipa kaufmanniana
Olen kantanut tavaroita paikoilleen, etenkin ruukkuja. Sunnuntaina pätkin kaadetun omenapuun oksia ruukkujen pohjille salaojaksi ja täytteeksi. Kaikki on valmista daalioita varten. Ihan vielä ei ole niiden aika.

Punaimikkä 'Redstart' ja posliinihyasintti kukassa.
Punaimikkä | Pulmonaria rubra 'Redstart

Alppipajussa pajunkissoja.
Alppipaju | Salix Helvetica
Olen valmistellut lavankauluksia leikkokukille tai siis lähinnä kaivanut laatikoihin talveksi sijoitettuja ruukkuja pois. Siperiankärsämöt ovat lähteneet kiitettävästi kasvuun, vaikuttaa siltä, että jos ne kaikki (tai edes suurin osa) pysyvät hengissä olen hieman pulassa niiden kanssa. Lavassa talvehtineet yrtit laitoin Kekkilän jalalliseen viljelylaatikkoon. Parina viime vuonna siinä ollut kesäkukkia, mutta päätin säästää kesäkukkarahat tänä vuonna. Ihan kuin ne mihinkään säästyisivät, ohjautuvat ihan itsestään johonkin muuhun kasviin kuitenkin.

Posliinihyasintteja kukassa.
Posliinihyasintti | Puschkinia scilloides

Tete-narsisseja kukassa.
Tetenarsissi | Narcissus Tête-à-Tête

Sunnuntaina näin jo ensimmäiset rusokirsikat kukassa, en ollut valmistautunut henkisesti lainkaan sellaiseen, vastahan ensimmäiset krookukset avautui. Tästä se kausi taas lähtee! 

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


14 kommenttia:

 1. Ihastuttavia kuvia kevätkukkijoista. Sen verran on kolea kevät, että moni perenna taitaa herätä aika hitaasti. Aarteesi saattavat hyvinkin ilmestyä mullasta viiveellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Viime päivien lämmön myötä moni on herännyt, mutta muutama antaa vielä odottaa itseään. Toivottavasti nekin nousevat vielä talviunilta.

   Poista
 2. Uskomaton määrä kukintaa verrattuna tänne pohjoiseen. Ihastuttavia kuvia oot ottanu :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin näin jotain kuvia eteläisen Suomen kukkivista rusokirsikoista, meillä sitä vaihetta saa vielä odottaa. Sait taas kuviisi vangittua sekä kauneutta että tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! <3 Täällä alkaa kirsikoiden kukinta olla nyt jo ohi.

   Poista
 4. Ihanaa kevätkukintaa! Täällä ollaan vasta ihan kauden alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teillä kaikki ihana on vielä edessä tai juuri nyt siellä. :)

   Poista
 5. Voi miten ihania kuvia! <3 Täällä on nyt taas sen verran viileää, että kaikki kasvu tuntuu pysähtyneen tai ainakin huomattavasti hidastuneen. Onneksi aurinko sentään paistaa kauniisti. Ja toisaalta kiva, että kevät viipyilee hetken, ennen kuin kaikki roihahtaa kunnolla kasvuun ja ollaankin jo kesässä. Kevätpäivissä on kuitenkin ihan omanlaista taikaa. Tunnelmallista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä kaikki on nyt räjähtänyt kukkaan tai ainakin kasvuun, kun lämpöaalto saapui. Ihanaa, että on vihdoin lämmintä, mutta harmillisen nopeasti kukinnat menee ohi. Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 6. Ihana jouluruusu ekassa kuvassa ja muutenkin suloista ja runsasta kukintaa. Kesäkukkarahojen säästäminen... :D Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tullut yhtään säästöä, kun minttu, mäkimeirami ja viinisuolaheinä eivät ole lähteneet kasvuun. :D Pitää hankkia uusia yrtin taimia. Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 7. Huh, onpa kirsikoilla kiire. Tuo tumma jouluruusu on mahtava! Kevät on kiireistä aikaa, pitää siivota niin talossa kuin puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Koti on jäänyt nyt täysin hunningolle, kun siirryin mökille asumaan. Puutarhan perässä ei enää millään pysy, kaikki roihahti niin nopeaan kasvuun kun lämpö saapui, varsinkin rikkaruohot.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground