PIENEN PUUTARHAN VESIAIHE.

26 syyskuuta 2019



Olen jo pidempään salaa haaveillut puutarhan vesiaiheesta. Keväällä vierailut japanilaisissa puutarhoissa eivät suinkaan vähentäneet unelmia, mutta realismi tuli väliin. Pieni palstani ei taivu karppilammikoksi astinkivien ja tekosaarten kanssa, mutta pienellä kekseliäisyydellä sai sentään jotain aikaiseksi.


Taisi olla Pinterest, joka tarjoili kuvan vanhasta ammeesta, johon oli tehty vesiaihe puutarhaan. Satuin kokeilemaan onneani ja tein onnekkaan Tori.fi haun. Parin kilometrin päästä kotoa löytyi myynnissä oleva amme. Otin myyjään yhteyttä ja vielä samana iltana hain ammeen.

Myyjä kertoi ostaneensa sinkkiammeen rouvalta, joka oli kertonut kylvettäneensä lapsiaan ammeessa 40-luvulla. Hauska tarina. Myyjä ihastui ajatukseen, että palju päätyy siirtolapuutarhaan. Kerroin tekeväni siitä joko vesiaiheen tai jos se vuotaa, niin sitten kukkaistutuksen.


Halusin vesiaiheeseen suihkulähteen. Sain etsiä tovin ennen kuin löysin pienen aurinkokennolla toimivat Saksan Amazonista. Sähkökäyttöinen ei tullut kysymykseen ja moni Suomessa myynnissä oleva tuntui olevan valtavankokoinen pieneen ammeeseeni.

Astian pohjalle levitin kerroksen hiekkaa ja kaksi isoa kiveä, joiden väliin asetin suihkulähteen suuttimen. Pitkin kesää hain optimaallista paikkaa aurinkokennolle, suihkulähde on hyvin herkkä ja se vaatii moitteettomasti toimiakseen täyden auringonpaisteen.


Kävin ostamassa akvaarioliikkeestä ammeeseen kasveja. Myyjä suositteli vesisalaattia Pistiaa, joka näkyy kuvissa. Ostin sitä kolme taimea ja se ehti lisääntyä mukavasti kesän aikana. Lisäksi ostin jättimiekan, {amazoninvesimiekka} Echinodorus bleherin, ja lumme, Nymphoides Zenkoi Red, {?} myyjän suosituksesta. Kaupan päälle sain mukaani huonokuntoisen vesipähkinän, Trapa natans, joka ilokseni toipui ja alkoi vähitellen kasvaa. Jättimiekka hieman kärsi matkalla akvaariosta ammeeseen ja kuivatti suurimman osan lehdistä, mutta hiekkaan istutettuna alkoi kasvattaa uutta versioa. Lumme sen sijaan ei viihtynyt ja lopulta se päätyi kompostiin.

Tukholman reissulla lomaillessa ostin koristeeksi lasipalloja, joita löytyi kolmea eri kokoa. Ne löytyivät Different Things -liikkeestä. Paria lisäkokoa olisi ollut tarjolla myös Rosendalsin puutarhassa, mutta en ollut varma mitä kokoa olin jo ostanut, joten jätin ostamatta.

Nyt syksyn tullen toin kaikki kasvit kotiin ja laitoin ne vanhaan narupurkkiin. Saa nähdä mitä tykkäävät. Ovathan ne akvaariokasveja, mutta miten vaativia ovat hoidon suhteen - se jää nähtäväksi {tai selvitettäväksi}.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

  1. Ihana minivesiaihe! Aika mahtavaa, että pystyt kasvattamaan jopa vesikasveja minipuutarhassasi. Lumme vaatii kai vähintään metrin vedensyvyyden. Toivottavasti kasvit selviävät talvesta uuteen kesään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun oikein tunkee, niin kaikkeahan saa näköjään mahdutettua. :) Pistiat ovat muuttuneet aika kellertäviksi, saapa nähdä kuolevatko pimeän aikana, ikkunat on varattu muille kasveille. Ostin lumpeen akvaarioliikkeestä, oli aika minikokoinen, joten luulisin ettei ihan metriä tarvitse. Ei kai akvaariot välttämättä ole niin syviä...

      Poista
  2. Ihana idea ja ihana on myös ammeen tarina!
    Aina ei tarvitse tehdä jotain mahtipontista, että haaveet toteutuvat. Pienempi vesiaihe on mukavampi myös hoitaa. Taidan miettiä jotain tällaista ensi kesäksi keitaalleemme. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Niinpä ja jos vesiaihe alkaa tympiä, voin ottaa ammeen istutuskäyttöön. :)

      Poista
  3. IHANA...todella kiva tuo vanha amme ja auringolla toimiva suihku!

    VastaaPoista
  4. Onpa ihana pieni vesiaihe! Kasvit, pallot ja suihkulähde kyllä kruunaavat sen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olin tosi ilahtunut, kun löysin Tukhomasta nuo lasipallot ammeeseen. <3

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground