ROMMIRUUKKU.

09 lokakuuta 2019


Luumupuuni tuottaa joka vuosi runsaan sadon ja joka vuosi ihmettelen mihin kaiken sadon laitan. Suuri osa menee suoraan kompostiin, sillä luumuissa on muumiotautia. Osan popsin suoraan puusta ja tein yhden piirakan. Yhden hengen taloudessa ei piirakoitakaan voi määrättömästä tehdä saati syödä. Hilloa olen kerran tehnyt ja tänä vuonna heitin ne syömättöminä pois - taisivat olla vuodelta 2012. Ystäväni haki viimeiset hedelmät.

Aiempina vuosina olen tehnyt luumulikööriä, mutta tällä hetkellä on useampi vuosikerta juomatta, joten jätin liköörihommat väliin. Kahtena viime kesänä puuta on karsittu, jotta sato vähenisi. Hassua tehdä näin, mutta pakollista.  


Tänä vuonna päätin upottaa osan luumuista rommiin ja tehdä vuoden tauon jälkeen rommiruukkua. Tein ensimmäisen satsin kaksi vuotta sitten ja unohdin ruukun kaapin peräällä, josta sen viime syksynä löysin. Maistelin luumuja kermavaahdon kera joulun alla ja miten taivaalliselta ne maistuivatkaan.

Rommiruukkua varten tarvitaan {tummaa} rommia, sokeria ja marjoja ja/tai hedelmiä. Rommiruukku kaiketi kuuluisi koota puutarhan eri antimista, lähtien mansikoista ja päätyen omeniin. Laittaa marjat ja hedelmät kerroksittain purkkiin, sitten lisätä sokeria ja rommia päälle.


Ehkä joskus vielä kokeilen muitakin puutarhan satoa rommiruukussa, mutta tänä vuonna käytin pelkästään luumuja. Halkaisin luumut ja poistin niistä kivet. Halkaistut luumut laitoin purkkiin, lisäsin sokeria noin suhteessa litra luumuja, 3-4 dl sokeria. Päälle rommia niin paljon, että luumut peittyvät.


Ensimmäinen luumukerros sokereineen lisätty. Lisäsin luumuja vielä kahteen kertaan, jotta purkki täyttyi. Luumut olivat ehtineet tiivistyä purkissa, joten toisella kerralla ei tarvinnut hirveästi rommia edes lisätä.


Tässä rommiruukku kolme viikkoa ensimmäisestä luumukerroksesta. Näkyy hyvin, että sokeri on hieman jo sulanut. Jatkossa purkkia pitää välillä varovasti käännellä. Asunnossani on vanhainaikainen kylmäkaappi, jonne siirrän rommiruukut odottamaan herkutteluhetkiä. Tein kokeeksi myös toisen satsin, johon käytin vaalean rommin jämät.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Olen tehnyt sekä aronioista että kirsikoista likööriä, mutta rommia en. Kokeilun arvoinen idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Olen nauttinut luumut kermavaahdon kanssa, mutta varmasti jätski ja pavlovakin voisi toimia kaverina.

   Poista
 2. Loistavaa, juuri eilen kirosin, kun luumuja tulee lyhyessä ajassa paljon, tykkään niistä kovasti, mutta eihän niitä ehdi siinä lyhyessä ajassa syödä kaikkia ja se harmittaa. Hilloa mullakaan ei kulu, mutta tuota rommiherkkua voisi kuluakin ;-) Ja olisipa aika hienoa, kun joskus harvoin kutsun ystäviä syömään, niin voisi tarjota tuollaista itse tehtyä herkkua jälkkäriksi. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. Juu, se on se luumujen ongelma, jonka kanssa myös tuskailen. Suosittelen ehdottomasti! On herkkua ja kaikki omasta puutarhasta tuleva maistuu niin paljon paremmalta.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground