MÖKKI JA PALSTA LOKAKUUSSA 2019.

14 lokakuuta 2019Lokakuu on ollut poikkeuksellinen. Olen tähän mennessä käynyt palstalla vain kaksi kertaa, se on vähän, mutta se on toki kaksi kertaa enemmän kuin ei kertaakaan ja se on hyvä juttu. Syyn käymättömyyteen löydät Oravanpesä-blogista.


Syksy on tosissaan tullut ja syystyöt ovat hyvällä mallilla - kiitos vanhempieni, jotka ovat näinä kahtena lokakuun käynnillä auttaneet. Ehdin itse kaivaa osan daalian juurista ylös, tyhjentää ja pestä ruukkuja sekä viedä tavaroita mökkiin talvisäilöön, mutta paljon jäi vielä vanhempieni harteillekin.Viime joulun kukka-asetelmasta jäi jäljelle pieni havu. Keväällä toin sen kotoa puutarhalle ja istutin yksin isompaan ruukkuun. Kesän aikana havu, onko sypressi, tuija vai mikä, on kasvanut enkä tietenkään raaskinut heittää sitä kompostiin, vaan istutin sen talvisäilöön lavankaulukseen. Saapa nähdä selviääkö talvesta ja keväästä.Salaatti ja kaalit ovat vielä säkeissään. Seuraavalla käyntikerralla ne voisi myös laittaa kompostiin.

Huomioin, että palstaltani puuttuu selvästi ihana punertava syysväritys. Ainoastaan japaninverivaahtera 'Atropurpureum' toistaa lempiväriäni, mutta lisää on saatava. Mikähän olisi hyvä vaihtoehto pieneen pihaan?   


Lyydianmaksaruoho | Sedum lydium
Lyydianmaksaruoho helottaa vihreänä, sen vierällä on itselle pieni muistutus vuosien päähän.

Japaninkellovaivero | Pieris japonica 'White Rim'
Pieni japaninkellovaivero tulee uudella tavalla esiin, kun aiemmin kesällä kaivoin turhan isoksi kasvaneen ruusuherukan pois. Ruusuherukka sai uuden paikan ja japaninkellovaivero tilaa itselleen. Nyt jännitän miten tämän vähän talviherkkä kasvi selviää, kun ei ole toisen helmoissa suojassa. Toivottavasti se myös viimein kukkisi, sen lehdet ovat kauniit - pieni vaaleanpunaisen häivähdys on ihana, mutta ne kukat vasta söpöjä ovatkin. Olen ihastellut niitä Japanin matkoillani.Tuoksuherneet kukkivat yhä. Nämäkin voisi kohta joutaa kompostiin, vaikka nyt kauniita ovatkin.


Syksyn suururakka, sipuleiden istutus, on siitä tietystä syystä tekemättä. Vähän hirvittää. Toivon, että talvi tulee tänä vuonna myöhässä Helsinkiin.

{2018}{2017{2016} {2015} {2014} {2013} {2012}Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Huh, kävipä sinulle ikävä onnettomuus. Hyvä kuitenkin, että pääsit nopeasti hoitoon ja hyvä sekin, ettei käynyt pahemmin. Ei sinulle eikä Muruselle. Ota sairasloma samalla lepolomana, niitä ei kovin usein tule vapaaehtoisesti otettua.
  Eiköhän pääkaupunkiseudulla sipuleita ehdi vielä marraskuussakin istuttaa. Ja jollei se ole mahdollista, yksi syksy sinne tai tänne. Toivotan pikaista paranemista ja leppoisia päivin vanhempien herkkujen äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pienestää kompastumisesta tulikin iso juttu ja meni kaikki suunnitelmat hetkeksi uusiksi. Onneksi Muruselle ei käynyt kuinkaan. Olen lepäillyt paljon, koska vanhempieni luona ei samalla tavalla ole puuhasteltavaa kuin kotona, se varmaan on tehnyt ihan hyvää. Toivon, että vielä marraskuussakin ehtisi istutuspuuhin ellei jo aiemmin.

   Poista
 2. Tuollaisen havun olen istuttanut muistaakseni keväällä 2014 kukkapenkkiin ja siellä se vieläkin kasvaa ja on jo melko iso.Tosin sen kasvupaikka ei ole paras mahdollinen, suoraan pohjoisesta sen niskaan tuulee.
  Eräs naapurini kesäkodin lähellä istutti sipuleita maahan muutama vuosi sitten joulun aikaan. Maa oli jo roudassa, mutta hän teki kankea käyttäen maahan sipuleille reikiä. Keväällä sipulit kukkivat ihan entiseen malliin.
  Uskon Helsingissä olevan normitalvena maa melko sulana vielä joulukuussa.
  Paranemista ja tsemppiä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Toivon ettei sentään rautakangella tarvitsi sipuli-istutuksia tehdä, sillä niitä on niin paljon odottamassa. Aiempina vuosina routaa on saanut odotella, toivottavasti myös nytkin. Havun kanssa jännittää se, että muistanko suojata sen keväällä ja onko se ehtinyt juurtua tarpeeksi ennen talvea.

   Poista
 3. Totta on, että aikataulut saattavat elämässä muuttua hyvinkin rajusti pienessä hetkessä. Toivotaan suotuisaa toipumista polvelle ja lepoa muutenkin! Ehkä aikaisemmat sipulikukat nousevat keväällä kauniilla palstallasi, vaikka tämän syksyn istutukset jäisivätkin tekemättä. Jos on ylimääräistä aikaa, niin tervetuloa vierailulle kottikärryn kääntöpiirille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kalenteri tyhjeni tehokkaasti ja vauhtikin on hiljenyt roimasti, kun kyynärsauvoilla mennessä ei voi hosua. Pitääkin tulla vastavierailulle.

   Poista
 4. mustikkapensaassa on hieno syysväri, eikä se kasva kovin suureksi

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden pensasmustikan hankinta ja istutuslavankaulukseen on suunnittelilla heti keväällä. Hyvä, kun muistutit syysväristä, olen vain ajatellut marjoja.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground