PELARGONIT TALVETUKSEEN.

24 lokakuuta 2015


Ensimmäisen pakkasyön jälkeen kurvasin töihin mennessä mökin kautta katsomaan pelakuuparkojani. Mökin eteläisemmällä puolella olleiden lehdet olivat jäiset, toisella puolella olleiden ei. Huonolta näytti. Töiden jälkeen menin suoraan takaisin mökille ja aloitin kukkien kotiin kannon. Kolme reissua ja kaikki 32 pelargoniaa oli kotonani. Yksi per neliö. :) Plus yksi pieni kotona ennestään ollut pistokas. Eli yhteensä 33 kappaletta. Yksikään pelargoni ei kuollut pakkasen takia, muutama sai vähän enemmän vaurioita. 


Suurimman osan pelargoneista säilön talveksi taloyhtiön kellarissa olevaan häkkikomeroon. Varastotilassani on pieni ikkuna, jossa on läpinäkymätön teippaus edessä. Valoa kasveille on luvassa hyvin vähän. Tila on viileähkö. Olen suunnitellut kastelevani niitä kerran kuukaudessa talven ajan.

Tein kellarivarastoon tilaa kukkaportaalle, jonka toin kesäpesältä kotiin. Lisäksi varastossa oli valmiina säilössä pieni pöytä, jonka tyhjensin kamasta pelargoneille. Ennen varastoon viemistä kävin jokaisen kasvin läpi, leikkasin pois kaikki valmiiksi ruskeat lehdet, kukat ja nuput. Lisäksi listasin kaikki pelargonit.


Olen seurannut puutarha.netin pelargoni-ketjua ja sieltä olen lukenut, että tämän vuoden pistokkaat, samoin kuin kääpiö-, miniatyyri- ja erikoislehtiset pelakuut kannattaa säilöä talveksi valoisaan. Suomen talvessa niille pitäisi tarjota lisävaloa kasvilampun muodossa.

 
Jätin sisälle asuntoon sekä kaikki uudet pistokkaat että vielä niin kauniisti kukkivat tulppaanipelargonit ja siemenestä kasvattamani 'Inspire Pink' -pelakuun, joka myös kukkii. Kaikista muista tämän vuoden pistokkaista leikkasin heti alkuunsa nuput pois. Pelargonit kun ilmeisesti käyttävät viimeiset voimansa lisääntymiseen eli kukkimiseen, mikä heikentää niiden talvehtimista.

Kodin sisällä jäänet pelakuut sijoitin ikkunoille, saapa nähdä miten viihtyvät. Parina edellisenä talvena olen säilönyt pelakuita edellisen kodin olohuonessa. Viime talvesta selvisi hengissä noin kolmasosa, edellisestä selviytyneitä oli enemmän. Nyt koti on vaihtunut 90-luvun kerrostalosta 40-luvun puutaloon, jospa pelakuut arvostaisivat mummomaisempaa ympäristöä. Saapa myös nähdä kuinka kylmä ja vetoinen tämä kotini on, vähän vaikuttaa siltä, että villasukkia tarvitaan.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


2 kommenttia:

  1. Minullakin on tarkoitus pelakuut ihan kotona talvettaa...ekan kerra, kun tässä uudessa kodissa ei ole oikeestaan mitään muuta paikkaa. Häkkikellari on väestösuojassa, mutta siellä ei ole yhtään ikkunaa...eikä tuohon ulkovarastoon parane niitä laitta paleltumaan. ..:) Toivottavasti nyt muutama edes säilyy, kun ovat jo neljä vuotta vanhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvetukseen käy ilmeisesti myös pimeä paikka, jos vain on viileää. Mitä lämpimämpää sitä enenmmän tarvitaan valoa. Olen vähän harkinnut kunnon kukkavalon hankintaa, mutta on aika kallis ja se valo ei ole ihan kaikkein kaunein...

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground