PUUTARHAÄHKY.

24 elokuuta 2017

Tuoksuherne Lathyrus odoratus 'Black Knight'
Mulla on puutarhaähky. Just nyt ei huvita puuhailla puutarhassa, ei vaikka on loma ja voisin olla puutarhassa vuorokaudet ympäriinsä. Olen kuitenkin viettänyt aikaa palstalla, ihan vain oleskellen. Tuijotellen erinäisiä kohtia puutarhassa ja miettinyt, että pitäisi tehdä sitä ja tätä, mutta kun ei huvita.

Punaväriminttu Monarda

Täpläleimu Phlox maculata 'Natasha'
Siirtolapuutarhassa on määritetty yhteisen viihtyvyyden nimissä asioita, joista jokaisen palstalaisen tulee pitää huolta. Yksi sellainen homma on pitää palstan edustan hiekkakäytävä rikattomana. Jokainen toteuttaa tätä omalta osaltaan eri tavoin. Palstanaapurini ovat aika eri maailmoista, toisella puolella on säntillinen pikkutarkka rouva, jonka puutarha on aina siisti ja rikaton. Toisella puolella on uusi naapuri, joka ei ole tainnut vielä kertaakaan kitkeä hiekkakäytävää omalta osaltaan ja on muutenkin aika suurpiirteinen rikkaruohojen kanssa. Itse olen jotain tältä väliltä.Hiekkakäytävän siisteyden ylläpito on ehkä yksi inhokkini palstapuuhista. Varsinkin kuivaan aikaan rikat lähtevät huonosti ja juuria jää maahan. Olen kuitenkin sinnikkäästi kitkenyt ja mielestäni myös tuloksia näkyy - rikkoja on mielestäni alkuvuosia vähemmän. Silti hommaan ryhtyminen on vaikeaa. Joka kerta palstalle tullessa vertaan hiekkakäytävn viherrystä naapureihin. Jos vihertää vain vähän, on vielä aikaa siirtää työtä.Olen kesän aikana raivannut kahta aluetta palstalla. Toiselta alueelta poistin vadelmia, mahoniaa ja pikkutalviota. Tilalle on tarkoitus istuttaa kuupuutarha. Toinen urakka oli orapihlaja-aidan poistaminen japanilaistyylisen nurkkauksen laajennuksen tieltä. Alkukesän innostus on taittunut ja nyt lähinnä fiilistelen, mitä voisin raivatuille alueille istuttaa. Ehkä mietiskelen talven yli, kun en varmaksi tiedä. Sillä jos jotain vihaan niin turhaa työtä. Parempi tehdä kerralla kuntoon.

Nuokkuluppio Sanguisorba obtusaJalokärhö Clematis 'Warszawska Nike'
Koska loma, koska oma puutarha ja koska ulkoilua rakastava kissa, aion seuraavaksi raahautua kissoineni palstalle. Saan siellä ajan kulumaan ihan vain hengailemalla. Ja aina sitä jotain pientä tulee tehtyä. Nypittyä pelargoneja, sitä hommaa rakastan! Kiskottua rikka sieltä ja toinen tuolta. Kasteltua tomaatit. Kerättyä pudonneita omenia. 
Kuinka silti rakastankaan omaa puutarhaani ja kuinka kiitollinen siitä olenkaan! Palaan aiheeseen ihan omassa postauksessa.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Sehän on ihan selvää, että aina ei jaksa. Ehkä se on siksi niin vaikea käsittää ja hyväksyä, kun puutarhan pitäisi olla ilon lähde, rakas harrastus. On vaikea sulattaa sitä, ettei se aina olekaan niin innoittava. Joskus sitä ei jaksa ollenkaan. Näissä asioissa on työstettävää itse kullakin.
  Kevät on sellaista valon ja energian lisääntymisen aikaa, että pakko kai sen päälle on mahalaskukin tulla. Mulle tulee yleensä keskikesän väsymys, ja tähän aikaan (tai jo pian juhannuksen jälkeen :-D) ahdistus syksyn tulosta, pimentymisestä ja sitten vielä talvi päälle. Yök. Kunpa voisi siirtyä puutarhailemaan eteläiselle pallonpuoliskolle! Sen pienen lepohetken jälkeen siis.
  Mukavaa puutarhahengailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Mut aina yllättää syksy. Pitäisi lannoittaa, kitkeä rikkoja, kantaa pelakuita ja muita kotiin talvehtimaan, istuttaa sipuleita, pestä ruukkuja ja muita astioita ennen kuin vedet suljetaan, kerätä (ja haudata liikoja) omenia ja luumuja, laittaa mökki talvikuntoon... Huh. Ja mä olen vielä elokuun alussa, enkä ole millään valmistautunut syksyn tuloon. Mutta ensi viikolla sitten uudelle loman jälkeisellä innolla! Mukavaa syyskuun jatkoa!

   Poista
 2. Silloin kun ei huvita niin ei onneksi tarvitse, puutarha kyllä odottaa inspiraation hetkeä. Minua ahdistaa syksyn tulo kun ei kesän aurinkoa saanut tankattua tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, mutta inspiraation puute valitettavasti nopeasti näkyy polvenkorkuisina rikkoina joka puolella...

   Poista
 3. Täällä on ollut vähän saman suuntaisia fiiliksiä. Minulla ei sinänsä ole ollut ihan ähkyä. Mutta äsytystä kylläkin. Ärsytystä siitä, ettei ole ehtinyt, jaksanut ja siitä, että hommaa riittää. Siksi minäkin olen haahuillut ja yrittänyt edes nautiskella hetkisen. Kun minulla on tuo ärsysvaihe on meneillään, näen vain tekemättömät työt ja yksi päivä oikeastaan ajattelin, että ihan hävettää moni kohta puutarhassa. Mies oikein suutahti minulle ja sanoi no, muutetaan sitten kerrostaloon. En ikimaailmassa haluaisi silti luopua puutarhasta, vaikka työtä riittää ja välillä ärsyttää.
  Ehkä onkin välill vaan hyvä haahuilla, vaikka tekemättömiä töitä olisi liuta. Joku päivä uudella tarmolla jaksaa taas paremmin.
  Ihanaa lomaa ja haahuilua! 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se lepo ja tekemättömyys tekee hyvää, mutta ei liian pitkään, sillä rikkaruohot eivät näytä pitävän minkäänlaista taukoa kasvussa. :) Sain pidennetyn kesän, kun olin matkoilla ja nyt se syksyn tulo tuli kerta rysäyksellä, enkä ole lainkaan ehtinyt valmistautumaan. Hirveästi hommia oli tehtävä ennen kuin suljetaan alueen vedet ja tulee ensi pakkaset ja lunta. Mutta ensi viikolla sitten pieninä määrinä. Ainoastaan pelakuut on saatava sisälle ja sipulit istutettua, muut voi odottaa kevääseen (ainakin melkein kaikki muut). Ihanaa syyskuun jatkoa!

   Poista
 4. Kyllä täälläkin on välillä sellainen ähky, että oksat pois! :) Kuitenkin se oma puutarha on silti tärkeä. Välillä voi vaan ihan olla ja haahuilla tekemättä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Ei sen puutarhan ole tarkoitus olla pelkästään työleiri, vaan kyllä siitä olisi osattava nauttia ilman stressiä.

   Poista
 5. Edellisissä kommenteissa on sanottu miltei kaikki, mihin minäkin voin yhtyä. Muut hommat syövät sitä aikaa, jonka haluaisi viettää puutarhassa ja jotain siellä tehdäkin. Kun aikaa on liian vähän, näkee vain ne ongelmapaikat ja tekemättömät työt - kuten Riina totesi. Syksy pukkaa päälle, vaikka tuntuu, ettei kesä ole vielä kunnolla alkanutkaan. Toiveissani olisi toinen kesä heti tähän perään, ilman talvea siinä välissä, kiitos!
  Joo, hiekkakäytävien siivoaminen on yksi puutarhan tylsimmistä töistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Kun on parisen viikkoa reissun päällä, niin kotiinpaluu tai mökille paluu oli sitäkin kovempi. Onkin syksy ja syksypuuhat pitäisi olla jo pitkällä työnalla ja minä vasta vietän mielessäni elokuun alkua... :)

   Poista
 6. Nuokkuluppio<3 Täytyy kyllä täälläkin todeta, että just nyt ei innostaisi rikkaruohot yhtään. Kukkasipuleiden istutus ja Mustilasta tuodut taimet odottavat istuttamista. Samoilla linjoilla Betweenin kanssa, toinen kesä tähän perään nyt ilman talvea:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuokkuluppio on ihana! <3 Nyt saisi olla kuukauden päivät lämmintä, että ehtisin mukaan syksyn puutarhapuuhasteluihin, muuten iskee paha stressi.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground