PUUTARHAVUOSI 2019 -HAASTE.

09 tammikuuta 2020


Sain Puutarhavuosi 2019 -haasteen   Vaalean Vihreää -blogista, kiitos! Haasteen on laittanut alulle Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista.

​1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / Koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä 
Vaihtoehto e. Olin huhti-toukokuussa kaksi viikkoa poissa puutarhasta, aika sisälsi sekä pääsiäisen että vapun loistavat puutarhapuuhailuvapaat. Niin ja tein niityn laatikkoon ja vesiaiheen ammeeseen, koska pieni palsta.


2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

Vaihtoehto c. Suunnilleen joo. En tee kovinkaan tarkkoja suunnitelmia, lähinnä idoita ja summittaisia luonnoksia, koska ikinä ei voi tietää minkä herkun joutuu yllättäen ostamaan ja sijoittamaan "jonnekin" ja sitten lähtee sellainen lumipalloefekti pyörimään että.

3. Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

Kyllähän niitä tuli, ehkä joitakin pyörälastillisia, sillä puutarha on pieni ja kuljetusvälineenä on kädet ja Jopo.


​4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

C. Ainakin neidonhiuspuu tuli menetettyä, muita ei tule juuri nyt mieleen, mutta varmasti on muitakin.


5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Pallohortensia 'Hayes Starburst'ia, sinisateen kukintaa enkä orangeriaa. Viimeisintä en tule koskaan saamaankaan, keskimmäinenkin on vähän epävarmaa ellei ilmastonmuutos tee suotuisempaa ilmastoa ihan hetkessä. Ensimmäinen on saavutettavissa, jos vain jostain löydän taimen.

 
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto
c. Joku muu. Mikä?

C. Huussi. Ei ole liity sinänsä puutarhaan, mutta tämä blogi onkin siirtolapuutarhablogi ja huussin tulo oli toivottu ja miten se vei mökin mukavuudet ihan uudelle tasolle.


7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Kompostialueen siistiminen ja uudelleen järjestely. Se toi alueelle lisää käyttömukavuutta ja silmäniloa. Jos nyt kompostit silmäniloa voivat olla.


8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Toistan itseäni, mutta huussi. Muodonmuutos hyljeksitystä varastosta kauniiksi vessaksi on valtava. Rakastan sinne valitsemaani tapettia ja pieniä tilpehöörejä, jotka ovat suurimmaksi osaksi muistoja Japanin matkalta.


9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

Voiko puutarhaan tehdä virhehankintoja? Vastaan a.


​10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Sinisateet. Joka vuosi pelkään menettäneeni ne, mutta toistaiseksi ne molemmat ovat joka vuosi sinnikkäästi kasvaneet. Viime vuonna toinen aloitti kasvun todella myöhään, olin jo luopunut toivosta, mutta en muistanut/ehtinyt kaivaa kasvia ylöskään. Onneksi!

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Mahdollisesti kuollut pioni, jonka istutin tänä vuonna. Harmittaa, kun se taisi kuolla kuivuuteen. Olisin sen voinut pelastaa, jos olisin tajunnut aiemmin.

 
12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

Varsinaista puutarhabudjettia ei ole, suurin puutarhaan kohdistuva kulu on maavuokra, sähkö-, vesi-, jäte-, vartiointikulut ja yhdistysten jäsenmaksut, jotka maksetaan kerralla heinäkuussa. Viime vuonna Japanin matkani vei kiitettävästi rahoja, se ei ollut varsinainen puutarhamatka, vaikka kävinkin useissa puutarhakohteissa.


​13. Mitä opit? 
Vuohenkello on kasvi helvetistä.


14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

A ja d. Helsingissä on lumetonta ja niin saisi pysyäkin, ihan vaikka vaan leikatun polveni takia. Voidaan hypätä talven ohi ja siirtyä suoraan kevääseen. Suunnitelmien suuruudesta en niin tiedä, mutta jotain muutosta on kyllä mietinnässä.


En nyt keksi ketä haastaisin, mutta jos et ole vielä haastetta saanut, niin ota vastaan tästä.

​Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.
4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


14 kommenttia:

 1. Vuohenkello on kasvi helvetistä :-DDD
  Ihanan paljon pieni karvanaamakin siellä komeilee kuvissa, vaikka muutenkin kuvasti ovat herkkua verkkokalvoille.
  Mulla on Hayes Starburst, mutta se on niin kitulias... kuiva paikka, varmaan. Hortensiat ei täällä oikein viihdy. Voin yrittää ottaa pistokkaita, en kyllä tiedä, saako pallohortensiasta niitä. Toivottavasti kuitenkin löydät jonkun rotevan taimen tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SE ON! :D
   Murunen kyllä kaunistaa kuvan kuin kuvan. <3 Riina esitteli muutama vuosi sitten verkkokalvoilleni Hayes Steaburstin, enkä ole sen jälkeen saanut sitä mielestäni. Sen löytäminen on ollut yllättävän vaikeaa. Ilmeisesti se ei ole myynyt hirveästi {en ymmärrä miksei, se on upea} ja on tullut uusia lajikkeita, joille se on sitten joutunut antamaan tilaa. Etsintä kuitenkin jatkuu. Eihän mulla ole edes paikkaa sille mietittynä! :) Tajusin juuri...

   Poista
 2. Kiva, että osallistuit haasteeseen! Näitä on niin mahtavaa lukea. Ihanat tulppaanit ja herkkis narsissi 3-kohdan jälkeen <3 Huussi puutarhamuistona on täysin hyväksyttävä vastaus siirtolapuutarhablogissa. Osuva kuva kohdan 13 jälkeen! Melkein näen kissan yläpuolella ajatuskuplan "s....tanan vuohenkello prkl..." :D Vuohenkello on vihoviimeinen riesa. Pelkään pahoin, että se puskee vielä joskus itsensä viime kesänä tekemämme pation laattojen raoista, vaikka maat kaivettiin 20-30cm syvälti pois ja laitettiin tilalle mursketta, suodatinkangas, kivituhkaa ja isoja betonilaattoja. Sota sitä vastaan jatkuu vielä toisessa kohdassa... Lisäsin sinut haasteeseen osallistuneiden listalle. Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva vastata! Vuohenkellotaistelu jatkuu, varmaan loputtomiin. Toivottavasti se ainkin toisesta esiintymästä väheni, kun kaivoin "kaikki" juuret viime kesänä ylös. Sen juuret jatkuu varmaan Kiinaan asti, että eiköhän se sieltä vielä puske. Toukokuuta, tulppaanien ja narsissien ja hedelmäpuiden kukintaa odotellessa! Ihanaa tammikuun jatkoa sinulle!

   Poista
 3. Hienot kuvat, nuo kukkivat hedelmäpuut aina lämmittävät ja olet ikuistanut ne hienosti. Voi, miten nauratti tuo toteamus vuohenkellosta (olen taistellut kyseisen kasvin kanssa 30 vuotta) ja totta tosiaan kyseisessä kohdassa kissan ilme on niin paljonpuhuva. Aivan huippuotos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! 30 vuotta! APUA!

   Siirtolapuutarhassa hedelmäpuiden kukinta on taianomaista aikaa, sillä kun sadat omenapuut kukkivat yhtä aikaa kuitenkin aika pienellä alueella, se näky on jotain uskomatonta. <3

   Poista
 4. Ajattelin ehdottaa samaa kuin Saila, että koitan ottaa sinulle pistokkaan pallohortensia 'Hayes Starburst'ista. Voin kokeilla, jos se onnistuu. Ja pidän myös silmät auki, jos näen jossain sellaisen myytävänä. Kyllähän sun se tarttee saada.
  Tämä haaste on hauska, pitää itsekin osallistua siihen pikimmiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Riina! Oispa ihanaa saada sulta tai Sailalta Hayes Starburstin alku! Laitoin kaikki toivoni Tahvosten valikoimaan, mutta ei heilläkään sitä enää ollut kasvatuksessa. Harmillista!

   Poista
 5. Vuohenkello varmasti saa monilta muiltakin saman arvion.
  Mukava oli lukea vastauksiasi.
  Pitäisköhän minunkin jatkossa hankka kaikki kasvit ilman autoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti saa!

   Kyllä, se rajoittaa kummasti valikoimaa jos pitää kulkea pyörällä, kävellen tai julkisilla. Melko moni puutrahamyymälä tuntuu sijaitsevan jossain hornankuusessa, jonne ei pääse millään muulla kuin omalla autolla. :) Kokemusta on.

   Poista
 6. Meillä oli mökillä tuota vuohenkelloa...helvetistä oli..:))

  VastaaPoista
 7. Tuo huussi on taatusti toiveiden täyttymys, siitä tuli aivan ihana! Minäkin haaveilen huussista, vaikka käytännössä emme sellaista tarvitsisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Tykkään siitä ihan hirveästi ja se toimivuus ja mukavuus kivan ulkonäön lisäksi.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground