MÖKKI JA PALSTA SYYSKUUSSA 2020.

17 syyskuuta 2020Niin sitten saapui syys. Kun elokuun lopulla pakkasin kissan ja kamat ja siirryin kotioloihin, en arvannut että mökkeiltäviä kelejä ei enää olisi siis sellaisia, että viitsisi jäädä mökkiin yöksi. Mahdollista se olisi, mutta ei välttämättä kovinkaan mukavaa. Murunen on sen jälkeen käynyt kahdesti puutarhassa, itse huomattavasti useammin. 

Japaninverivaahtera | Acer palmatum 'Atropurpureum'

Kameleonttilehti | Houttuynia cordata

Vuoriruokobambu | Fargesia murielae

Olen kantanut tavaroita mökkiin talvisäilöön, tuonut pelargonit ja lajitelman muita kasveja kotiin talvehtimaan. Puita on kolme plus pieni bonsai vielä mökillä, ne päätyvät kellariin talveksi, mutta sitä ennen annan niiden pudotella lehdet. Japaninvaahterabonsain kanssa olen vähän ymmälläni. Miten saan sen talvehtimaan. Se on niin pienessä ruukussa, että luultavasti kaipaa tiheää kastelua, joten sen olisi syytä olla näkösällä ja helposti kasteltavassa paikassa. Toisaalta taas kellarin viileys saattaisi tehdä sille hyvää.


Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Vanille fraise'

Olen aloittanut sipulin istutusurakan, kaivoin jo maahan pikkusipuleita ja kolme hyasinttia. Alankomaista on tänään lähtenyt paketti, jossa on isompi satsi sipuleita istuteltavaksi. Kaivelen ne sitten lokakuussa maahan, samoin kuin valkosipulin kynnet. Pitäisi myös tehdä vähän syyssiemenkylvöjä. Onkohan nyt hyvä ajankohta vai vasta myöhemmin?


Punaluppio | Sanguisorba officinalis

Jalohortensia | Hydrangea macrophylla 'Endless Summer'.

Syysvuokko | Anemone hupehensis

Iloisia yllätyksiä. Syysvuokko kukkii. Olen istuttanut sen kolme vuotta sitten ja ehdin tuomita sen jo menetetyksi tapaukseksi. Heitin sen taimilapun kesällä poiskin, kun perkasin arkistoa. Nyt se yllätti kukinnalla. Toinen iloinen yllättäjä on syyskimikki 'Brunette', jonka hoksasin olevan jo kukassa. Se on kukkinut kahtena edellisenäkin vuonna, mutta olen ollut näkemättä kukintaa viime vuonna polven murtuman takia ja edellisenä unohdin tarkkailla sitä.


Varjoasteri | Aster divaricatus

Japaninhiirenporras | Athyrium niponicum 'Pictum'

Valkokirjokanukka | Cornus alba 'Ivory Halo'

Kuupuutarha sai uuden asukin, kun bongasin Hyötykasviyhdistyksen syystorilta valkokirjokanukan matalaksi jäävän 'Ivory Halo' lajikkeen. Ostin sen fiskarsilaiselta, nimettömäksi jääneeltä puutarhalta, jolla oli myynnissä kaikkia herkkuja. En edes uskaltanut kovin tarkasti käydä valikoimaa läpi. Olisi ollut tarjolla muun muassa japaninvaahtera 'Enkan', jota olen useasti ihaillut Saaripalstan Sailan puutarhassa.

Sinne se solahti palstan perimmäiseen nurkkaan - valkokirjokanukka siis. Kerrankin löysin halajamani kasvin nopeasti ja kätevästi. Purppuraheisiangrvo 'Tiny Wine'n kanssa kävi vähän ikävästi. Olen koko kesän etsinyt sitä lähialueen puutarhamyymälöistä - tuloksetta. Viime viikon tiistaina hoksasin sen olevan myynnissä Mustilan puutarhan verkkokaupassa ja vieläpä puoleen hintaan. Klik vaan ja ostoskoriin. 

Seuraavana päivänä paketti lähti ripeästi eteenpäin, kunnes se oli matkalla Matkahuollon noutopisteeseen, lähikauppaani. Ja sillä reissulla se on edelleen. Olen kolmesti soittanut Matkahuollon asiakaspalveluun ja tivannut pakettia. Asiakaspalvelussa henkilöt ovat vain luvanneet paketin kohtalon olevan selvityksessä. Tänään illalla seurantatietoihin oli päivittynyt kirjaus paketin olevan Kampissa ja valmiina matkaan noutopisteeseen. Saapa nähdä saanko huomenna viimein paketin ja missä kunnossa pensasraukka mahtaa olla. Olisivat ennemmin kadottaneet samana päivänä tilaamani kännykän kuin elävän kasvin.

Syyskimikki | Actaea simplex 'Brunette'{2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}
Seuraa Oravankesäpesää: Bloglovin' | Blogipolku | Instagram | Pinterest


6 kommenttia:

 1. Tuo japaninverivaahtera olisi ihana, mutta se ei varmaan täällä selviä. Ostin taas uudet syysvuokon taimet, viime talvi tappoi edelliset - haluaisin niin kovasti niiden menestyvän.
  Pikkusipuleilla olisi jo kiire, mutta en ole vielä ehtinyt laittaa niitä maahan. Onneksi nyt on luvattu poutaa ja puutarhasäitä, on niin monta työtä kesken tuolla ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noin japaninvaahterat ovat vähän herkkiksiä. Olen tappanut niitä useamman ennen näitä kahta, nyt maassa pari talvea selvinneitä. Jos pystyy talvettamaan ruukussa jossain viileässä, niin se on vaihtoehto.

   Poista
 2. Niin kauniita kasviherkkuja!
  Toivottavasti 'Tiny Wine' on selvinnyt mutkikkaasta matkasta ja pääsee sun hellään hoitoon nopeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! <3 'Tiny Wine' oli matkalla 10 päivää, vaikutti hengissä olevalta, vähän oli lehtiä ruskistunut. Iskin sen heti vesisaaviin hetkeksi (oli kiirus elokuviin) ja vettä vielä ruukkuun. Seuraavana päivänä sama homma ja sitten istutin maahan. Toivottavasti se toipuu matkasta.

   Poista
 3. Nuo postin mokat ovat harmittavia. Toivottavasti saat paketin pian ja hyvissä voimissa. Näin tuota kameleonttilehteä myynnissä Mustilan taimipäivillä ja nyt vähän harmittaa etten ostanut yhtä taimea kokeiluun, on niin hauskan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa syyllinen oli Matkahuolto, ei näköjään siihenkään voi luottaa. :( Pensas oli hengissä, mutta vähän kärsinyt. Toivottavasti tokeentuu saatuaan vettä ja päästyään maahan.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground