RISU NO EN JA HAVUPUUT.

29 syyskuuta 2020


En ole ollut havupuiden suuri ystävä (ne terävät neulaset). Niillä on paikkansa kotien pihassa, jolloin talvellakin on puutarhassa jotain vihreää katseltavaa. Lähinnä kesäkäytössä olevalla mökkipalstalla sillä ei niin ole väliä. Olen sitä paitsi antanut itseni ymmärtää, että siirtolapuutarhamme säännöt kieltävät havupuut, mutta niin ei olekaan. Kiellettyjä ovat suomalaiset metsäpuut; kuuset, männyt, katajat ja tuijat. Koristepuut ovat asia erikseen kuten on lehtipuiden kanssakin, koivu tai tammi eivät ole sallittuja, mutta esimerkiksi japaninvaahtera on. Ihan loogista.


Minulle on kaikesat huolimatta kertynyt kolme pientä havua. Korkein on kahden vuoden takaisesta jouluistutuksesta. Sen kaverina oli punainen joulutähti ja muratti. Joulun jälkeen se vietti talven sisällä ja keväällä toin sen mökille. Viime talven puu oli istutettuna lavankaulukseen. Pienin havu, sypressi Chamaecyparis thyoides 'Boulevard' on viime joululta, se on ainut joulukuusimetsäni selviytyjistä. Kolmas on viime syksyn ruukkuistutuksesta jäänyt, se myös talvehti viime talven lavankauluksessa.


Kaikki havupuut viettivät kesän samassa ruukussa potagerissa. Halusi ne talveksi parempaan turvaan ja kaivoin ne maahan ihan portin viereen, Risu no en:iin. Asettelin kaksi kiveä niiden vierelle, murikat ovat olleet kesän vesiaiheessa, joka sekin on jo siirtynyt talviteloille. Kolmen havun asetelmasta tuli kiva, mutta luulen niiden olevan istutettu aivan liian lähekkäin. 

Ne myös vievät paikan portin pielen ruukkuistutukselta, mikä on vähän sääli. Ruukuissa olevat kausikasvit ovat ihana tervehdys portista sisään astuttaessa. No, mietin talven yli mitä teen, havut toki sopivat hyvin japanilaistyyppiseen teemaan. Ehkä ne pitää istuttaa uusille paikoille tai sitten otan ne kesäksi ruukkuihin, jos siis selviävät talvesta. Sitähän ei ikinä tiedä.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Aika etevä olet, kun olet saanut nuo hengissä säilymään..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikka enemmän noita havuja on menehtynyt kuin on hengissä. :)

   Poista
 2. Tuossa ne ovat tosi nätit nyt minikokoisina kivien kanssa! Kasvavat varmasti ajan saatossa isommiksi, jos talvehtivat, mutta ehkä tämä voi olla sinun talven ajan kausikukkaistutuksesi, ensi keväällä sitten uudet ideat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut ovat mielestäni kivat ja hyvinkin japanilaishenkiset kivien kanssa. Hyvä idea tuo talvikaudenkukkaistutus. Pitää keväällä miettiä mitä tehdä niitten kanssa, jos siis ovat hengissä.

   Poista
 3. Oikein kiva havu-kivi-asetelma! Minullekin tuli mieleen, että sopii loistavasti talvikauden kausi-istutukseksi ja päätät sitten myöhemmin jatkaako se tuossa vai antaako tilaa muille kausi-istutuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, saavat olla nyt talvikaudenistutus ja keväällä sitten uusi pohdinta, jos ovat vielä hengissä.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground