PUUTARHANÄKYMIÄ-HAASTE.

21 helmikuuta 2021Sain Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riinalta Puutarhanäkymiä-haasteen, jonka on alulle laittanut Päivi Kottikärryn kääntöpiiri -blogista. Haasteessa pyydetään julkaisemaan blogissa kiinnostavia ja tärkeitä näkymiä.

Oravankesäpesän näkymistä ei voi puhua ilman yllä olevan kuvan näkymää. Se on ensimmäinen, jonka palstalle tulija kohtaa astuttuaan puutarhan portista sisään. Se on myös ehdottomasti palstani kuvatuin näkymä, sillä se on kuukauden kuvat -postaussarjan avaava kuva sekä @oravankesapesa-Instagram-tilin teema.

Näkymä suoran polun kanssa on puutarhan perustusaikakaudelle ja siirtolapuutarhan suunnittelijalle, Elisabeth Kochille, hyvin tyypillinen. Pidän siitä kovasti, mutta on myönnettävä että parina viimeisenä vuotena olen alkanut miettiä, että olisiko mutkittelevampi polku kuitenkin kivempi. Sellainen, joka ei paljasta kaikkea kerralla. Toisaalta haluaisin myös kunnioittaa edes joiltakin osin alueen historiaa. Muutoksessa olisi hirveä homma, mutta olisiko se vaivan väärti. Se jää pohdittavaksi, tämän kesän homma se ei ainakaan ole.


Sama näkymä mökkipolun toiseen suuntaan, portille, on lähes yhtä kuvattu. Tätä näkymää katselen iltaisin, ja muinakin aikoina, istuessani mökin edessä olevalla penkillä. Alati muuttuva kukinta, auringonlasku keltaisen mökin taakse, aurinkokennovaloihin syttyvä lempeä tuike ja hämärtyvä ilta - siinä mökkisielunmaisemani. Siihen kuuluu kiinteästi lasillinen vinho verdeä ja kehräävä kissa. Jälkimmäinen nykyään vain kauniissa muistoissa.


Potager - yksi ehdottomista lempinäkymistäni. Ryhdikkään laatikot, mutta rehevät ja rönsyilevät istutukset saavat sydämeni sykähtelemään erityisen paljon. Lavoissa ja ruukuissa on sekä hyötykasveja että kukkia. 

Tämä näkymä tulee muuttumaan tänä vuonna ja toivottavasti vain parempaan suuntaan. Isot lavankaulukset ovat lahoja, korvaan ne uusilla ja muutenkin muokkaan aluetta osin uusiksi. Uudet lavat ovat olleet jo viime keväästä asti jemmassa hetekan alla, joten kunhan lumet lähtee, alkaa lapion heiluttelu.


Näkymä magnoliamaahan ja mökin seinustalle. Tila on kapea siivu mökin kupeessa. Seinustalla on pelargonikokoelmani ja pieni kasvihuonekaappi. Tästä on myös kulku huussille, joten näkymää tulee katseltua useita kertoja päivässä. Naapurilla on myös hyvä näkymä mökkinsä ovelta tähän.

Magnoliamaa on yksi ensimmäisistä isoista muutoksista puutarhassa. Olen ylpeä aloittelijan tuurilla ja silkalla suunnittelemattomuudella aika kivasti onnistuneesta alueesta. Tänä vuonna kasveja pitänee ehkä vähän järjestellä uusiksi, osa on päässyt leviämään liiaksikin.


Näkymä mökin toiselle puolelle, aamiaispöydän ja kuupuutarhan suuntaan. Tämä näkymä on tästä kohtaa kohtuullisen kivannäkönen, lähemmin tarkastelua se ei kestä. Kuupuutarha on kesken ja kesken on palstan perän syreeni-kärhö-villiviinisotkun selvittely. Tästä toivon tulevan kauniin ja viihtyisemmän.Risu no en -näkymä. Tämä tulee vastaan, kun astuu portista sisään ja katsahtaa vasemmalle. Risu no en näkyy myös tieltä ohikulkijoille. Japanilaistyyppinen alue sai tämän ilmeen viime kesänä ja se toivottavasti vain paranee tänä vuonna. Rakastan tätä jo nyt, ehkä koska pienellä alalla on suuri määrä lempikasvejani. Japaninvaahteroita, katsura, bambuja, neidohiuspuu ja niin edelleen. Alueen rajaus pitänee miettiä tänä vuonna, se jäi pohdinnan asteelle viime kesänä. Alue saattaa myös saada muutamia kasvilisäyksiä tulevana kesänä.


Ei puutarhanäkymä, mutta aamiaspöydässä istumis -näkymä. Tykkään tästä näkymästä erityisen paljon. Rakastan asetella tavaroita esille, punasavi ja musta hyllykkö ovat lyömätön yhdistelmä, johon sinkkiset asiat mielestäni kivasti sopivat mukaan. Ja kasvit, tietenkin.

Kiitos Riina ja Päivi haasteesta. Kuvia etsiessä tuli aivan käsittämätätön ikävä kesää.


Tässä vielä haasteen säännöt:
Toivon sinun etsivän oman puutarhasi näkymiä, jotka miellyttävät sinua - perustelujen tai ajatustesi kuuleminen kiinnostaa, mutta voit myös laittaa pelkän kuvan. Mitä sinä toivot puutarhanäkymältä Haluatko salaperäisinä huoneita vai avaruutta? Vai kenties molempia?

Onko sinulle tärkeää saada kokeilla erilaisia tyylejä, kasveja tai asioita, vai kulkeeko puutarhassasi jokin yhdistävä punainen lanka esim. värien tai tyylisuunnan muodossa?

Puutarhanäkymiä -haasteessa etsintäkuulutan penkomaan kuva-arkistoja ja julkaisemaan kiinnostavia ja sinulle tärkeitä näkymiä.

Toivoisin rohkeaa osallistumista, sillä tiedän, että teillä on paljon annettavaa tähän aiheeseen. Uskon, että erilaiset ja sinulle mieluisat näkymät omassa pihapiirissäsi ja puutarhassasi voivat inspiroida monia muitakin. Voit myös kertoa jonkun puutarhavierailun näkymästä, joka on sinua ihastuttanut ja kenties ohjaa sinua oman puutarhasi suunnittelussa. Ei todellakaan haittaa, jos olet julkaissut kuviasi jo aikaisemmin, sillä niistä voi olla tällä teemalla paljon iloa monelle.

Haasteen säännöt:

Kuvia voi olla yksi tai useita, perustelujen kanssa tai ilman.
Haasta mukaan 1–4 blogiystävääsi
Kerro, että haaste lähti liikkeelle Kottikärryn kääntöpiiri -blogista ja liitä linkki postauksestasi tämän postauksen kommenttikenttään, jotta se on helppo löytää.
Voit ilomielin ottaa haasteesta kopin ihan omatoimisesti

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Oih, mikä ilo, kun huomasin sinun vastanneen haasteeseeni! Sinun siirtolapuutarhapalstasi on niin viehättävä ja yleensäkin siirtolapuutarhapalstoilla on ihan oma erityinen tunnelmansa. Ensimmäiset näkymät kumpaankin suuntaan muistan heti ensimmäiseltä lukukerralta, kun vierailin blogissasi. On totta, että tuo portilta mökkiin kulkeva käytävä on sekä perinteinen palstoille että hyvin kaunis. Köynnöskaaresi kruunaavat kokonaisuuden.
  Tämä esittely oli kiva, sillä sain tästä vielä paremmin kuvan palstasi kokonaisuudesta: mikä runsaus ja rehevyys! Risu no en on edelleen yhtä ihana kiinnostavine kasveineen.
  Näkymähän se aamiaispöytäkin on ja suloinen sellainen.
  Kiitos, että osallistuit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi kauniista sanoistasi! <3 Näkymä portilta mökille on aina yhtä sykähdyttävä, ilahdun joka kerta siitä kun tulen mökille. Voi olla etten tee sille mitään muutosta, vaikka mutkitteleva polku olisikin ihana. Kiitos kivasta haasteesta! Oli ihana katsella kesäisiä kuvia tätä varten.

   Poista
 2. Hykerryttävän ihania kuvia ja ihana katsoa kun on nähnyt ne livenä. Kiitos vielä kun sain vierailla palstallasi. Minusta tuo suora käytävä on kutsuva, toisaalta sitä ei voi kävellä kerralla koska ympärillä on niin paljon nähtävää. Minä säilyttäisin ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! <3 Pidän suoran käytävän näkymästä ja siitä, että se kuuluu siirtolapuutarhan historiaan. Voi olla etten tee sille mitään, vaikka haaveilenkin mutkittelevasta polusta. Kiva, kun kävit!

   Poista
 3. Vau mikä upea paikka sulla onkaan!! Olen todella iloinen, että löysin tänne juuri kevään korvalla inspiroitumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! <3 Ihana kuulla ja tervetuloa käymään blogissani uudestaankin.

   Poista
 4. Ihania puutarhanäkymiä heti portilta! Suora käytävä sopii tuonne hyvin, ja niinkuin Katja sanoi, vitä ei varmasti voi kävellä noin vain läpi, vaan pitää pysähtyä katsomaan matkan varrelle kaikkea kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pioni! <3 Katja on hyvinkin oikeassa, matkalle mahtuu monta kasvia, joiden kasvua pitää tarkastella tai ihailla matkalla. ;)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground