POTAGER 2.0 making of.

21 syyskuuta 2021

Potager heinäkuussa 2021.



Potager tammikuussa 2020. 


Aiemmassa postauksessa esittelin valmiin potagerin, tässä on katsaus sen rakentamiseen ja työvaiheisiin. 

Potagerin uudistaminen nytkähti käyntiin, kun kaivaessani luumun juurivesaa lavankauluksen reunasta lohkaisikin ison palan viljeylaatikon reunasta. Laatikko oli aivan laho. Ensimmäisen lavankauluksen olen laittanut palstalla heti ensimmäisenä vuotena, kesällä 2011. Vuodet olivat tehneet tehtävänsä ja kaikissa kolmessa laatikossa alin lavankaulus oli aivan hapertunut. 

Toukokuussa 2020 sain ensimmäiset neljä uutta viljelylaatikkoa. Kannoin ne räntäsateessa mökkiin odottelemaan. Ne odottelivat vuoden verran hetekan alla.


Huhtikuussa 2021 tilasin neljä viljelylaatikkoa lisää. Aiemmat olivat mustaksi käsitellyt, uudet puuvalmiita. Keväästä meni useampi viikko öljytessä laatikoiden lautoja. Käsittelin laudan Tikkurilan Patio Verso -öljyllä. Sivelin pinnat öljyllä kahteen kertaan, välissä piti odotella kuivumista ja kuivia kelejä.

Huhtikuun lopulla tyhjensimme poikaystävän kanssa vanhat lavat yksi kerrallaan. Vanhat mullat kipattiin keskelle nurmikkoa pressun päälle (kasa näkyy yläkuvassa alareunassa), jossa kasa oli viikkoja. Siinä sai sanoa hyvästit nurmelle. Laatikoiden mullassa oli niin paljon vuohenkellon juuria, joten päätin laittaa uusiin laatikoihin täysin uudet mullat., vaikka olin suunnitellut käyttäväni osan vanhasta mullasta laatikoiden pohjalla. Vanhat mullat levittelin ympäriinsä palstalle, osa meni nurmikon tasoitukseen, osa kukkapenkkeihin.


Kaivoin laatikoista talteen palstan alkuperäisen raparperin ja entiseltä työkaverilta saadun ilmasipulin. Ne majailivat väliaikaisesti ämpereissä. Ilmasipuli hyvinkin pitkään. Nurmikolta kaivoin talteen kukkasipuleita ja kaunokaisia, jotka istutin omenapuiden ympärille ja osan kukkapenkkiin.


Merkitsin alueen langalla ja vanhoilla syömäpuikoilla, sitten menikin tovi mittaillessa. Mietin pitkään haluanko potagerin olevan symmetrinen. Olisin halunnut. mutta käytännöllisyys kuitenkin voitti eikä potager-alueen ja pionimaan noppakivireunan väliin jäänyt nurmikkoa. Mittaillessa selvisi myös, että noppakivireuna oli vinossa, jonka takia alueesta ei tullut huolellisenkaan mittailun myötä suorakulmaista. Poikaystävä onneksi on tarkempaa ja täsmällisempää sorttia ja huomasi tämän mokan ja suoristi reunakivetyksen.


Potagerin alueelle hankin juuriestematon, joka lopulta koottiin kolmesta palasta. Olin (ja olen) kyllästynyt luumu- ja kirsikkapuiden juuriversoihin ja halusin estää niiden pääsyn laatikoihin. Aiemmissa laatikoissa oli pino sanomalehtiä multakerroksen alla, mutta se ei hirveästi puun vesoja pidätellyt. 

Juuriestematto laitettiin noppakivien alle, kivien väliin ja alla ripoteltiin kivituhkaa.


Poikaystävä käytti asentamisen apuna pitkää lautaa, jotta kivet saatiin suoraan linjaan.

Kolmelle muulle reunalle tuli lautareunat erottamaan potager nurmikosta. Öljysin laudat samalla Tikkurilan Patio Verso -öljyllä kuin laatikotkin. 


Laudoille poikaystävä kaivoi kanttausraudalla uran, jonne laudat naputeltiin.

Olin talvella piirtänyt tietokoneella suunnitelman ja laskin sen perusteella juuriestematon tarpeen. Käytännöllisyyden takia potagerin kokoa jouduttiin lennossa suurentamaan, jotta alueella voi kurvailla kottikärryillä. Ostin maton vanhoilla mitoilla ja jouduin hankkimaan sitä toisen palan, jota piti leikellä sopivaksi. Juuriestematto on koottu kolmesta palasta, joiden saumat ovat moninkertaiset ns. farkkusaumat, jotka toivottavasti pidättelevät sitkeimpienkin rikkojen kasvua. Kiinnitin juuriestematon nitojalla reunalautoihin kiinni. 

Poikaystävä kasasi laatikot yhdessä kaverinsa kanssa. Takana olevat laatikot ovat öljyämäni, edessä ovat valmiiksi öljytyt. Laatikot ovat Kekkilän viljelylaatikoita, jotka ovat jo poistuneet myynnistä. Pyöreät metalliset ovat Bilteman viljelylaatikoita. Näiden halkaisija on 60 cm. Ostin nekin jo keväällä 2020 varastoon, kun niitä ei ollut enää juuri missään Biltemassa saatavilla. Metallisissa laatikoissa om tapit, jotka on tarkoitus työntää maahan. Niitä lyhennettiin, jotta ne eivät riko kangasta, mutta pitävät laatikon kuitenkin paikoillaan.



Tilasin lavallisen puutarhamultaa ja sitä upposikin säkkitolkulla laatikoihin. Tein heti kylvöt, jotka olivat viivästynyt projektin venyessä. Herneitä ja kesäkukkia. Kannoin tietenkin myös heti korituolit kukkivat kirsikkapuun alle, jotta pääsi nauttimaan sakurasta kunnolla ja viettämään hanamia. Siitä syntui kesän paras istuskelupaikka.

Pyöreisiin viljelylavoihin istutin raparperin ja persikkapuun. Tein juuriestemattoon viillot x-muotoon ja kaivoin kasvit maahan. Molemmat saivat reilusti uutta multaa kuoppaan ja maton päälle kuorikatetta.




Persikka on lajiketta 'Melred'. Haimme sen poikaystävän kanssa Espoosta mummokärryillä ja bussilla, tietenkin. :) Persikka oli ostettaessa täydessä kukassa ja se sai matkan aikana ansaittua huomiota kanssamatkustajilta.


Potagerin vanhat mansikan taimet olivat viime vuonna olleet vähämarjaisia, joten päätin uusia kaikki taimet. Olisin halunnut vanhaa kunnon 'Polkaa', mutta sain sitä vain kaksi tainta, loput kymmenen ovat 'Kaunotarta'. Minulla oli edelliseltä omistajalta jäänyttä mansikkakangasta, joten kokeilin sen käyttöä ja laitoin palan kangasta mansikoille. Päälle laitoin kuorikatetta. Ehkä pelkkä kate olisi riittänyt. Voi olla, että poistan kankaan ensi vuonna.


Tapani mukaan koristelin paikkoja, vaikka viimeinen silaus puuttuikin - singeli. Loukkasin selkäni ja elin kivun kanssa neljä viikkoa, joka lykkäsi sorakuorman tilaamista. Kun vihdoin selkä alkoi olla ennallaan, tilasin 1000 kg singeliä. Suursäkin toimitus puutarhaani ei onnistunut isäni ohjeistuksesta huolimatta, vaan säkki jäi parin sadan metrin päähän palstaltastani. Kärräsin singelin kottikärryillä alle kahdessa tunnissa, heinäkuun helteillä ja yksin, potageriin. Koko kuorma upposi alueelle ja tasoittelin rautaharavalla soran tasaiseksi.



Singeli teki potagerista viimeistellyn. Olin hyvin tyytyväinen valintaani, vaikka urakka olikin hikinen. Vihdoin potager oli valmis, sain kantaa lisää ruukkuja alueelle ja korituolit vaihtuivat metallipenkkin ja vain nauttia näkymästä ja sadosta.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


14 kommenttia:

  1. Ihastelin potageriasi jo viime kerralla! Se on upea ja varmasti vaivan arvoinen. Niin haluaisin itsellenikin jotain vastaavanlaista. Alkuun harmittelin, että minulla ei ole tarpeeksi tasaista maata johon alkaisin suunnitella, mutta tämän postauksen myötä sain kyllä inspiraation siistille (ja tarpeeksi isolle) potagerille 😊 täytyy itsekin suunnitella se paperille ensin 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjukka! Muutos entiseen on huikea, kannatti pyöritellä ideaa muutama vuosi päässä ja vähän paperillakin. Uskon, että vastaavanlaisen (ja hienomman) voi tehdä muuallekin. Tila on pieni, mutta pääasia on kuitenkin, että on edes koko potager. Kiva, jos inspiroiduit. <3

      Poista
  2. Herkullisen kauniita kuvia! Naurattaa ihan katsoa omaa höpsöä vinossa olevaa kyhäelmää... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Thilda! Edellinen potagerversio oli ihan eri luokkaa, mutta niin ne ideat jalostuvat ajanmyötä paremmiksi. :)

      Poista
  3. Kyllä tuli hieno. Työtä tuossa on ollut, mutta ehdottomasti kannattaa tehdä kerralla kunnolla ja juuri sellaisen, millaisen haluaakin. Kiva, että teit laatikoista korkeat. Multatila riittää ja selkä kiittää.
    Nauratti, kun kerroit säilyttäneesi lavakaulustarpeita sängyn alla ja syömäpuikotkin löysivät uusiokäyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Muutaman kerran jouduttiin tekemään joitain kohita uudestaan, kun tajuttiin että on parempikin tapa. Silloin hetkellisesti ärsytti, mutta korjausliike kannatti, kun nyt katsoo potageria. Onneksi tehtiin kunnolla.

      Poista
  4. Kaunis on potangerisi. Haluaisin olla julkisissa kulkuvälineissä silloin, kun siellä on matkustajina kukkivia puita. Kesällä joutui joitain hommia tehdä hien valuessa. Aika nopeasti sait singelin kärrättyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Singelin kärräys kävi huomattavasti nopeammin kuin kuvittelin. Siinä oli se sama homma kuin monessa, aloittaminen on se työläin vaihe ja itse tekeminen ei ole lainkaan niin hankalaa kuin on kuvitellut.

      Poista
  5. Nämä projektikuvaukset ovat kiinnostavaa luettavaa ja huomaa hyvin, että viimeistelty lopputulos vaatii monenlaista ja tarkkaa työvaihetta onnistuakseen. Lopputulos ehdottomasti palkitsee kaiken nähdyn vaivan. Kiva, että sait poikaystävältä apua. Yleensä yhdessä tekeminen keventää ja tuntuu, että työ sujuu helpommin. Kuten mainitsitkin, imevät laatikot tosi paljon multaa, mutta suurempi multatila parantaa kasvien hyvinvointia ja kosteus on tasaisempi. Singelin kärräys on ollut kunnon rypistys, onneksi selkäsi kesti sen.
    Kuten sanottu, lopputulos on hieno ja sopii tosi hyvin siirtolapuutarhan miljööseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Kuvittelin, että potager valmistuisi paljon helpommin ja nopeammin. Työvaiheita olikin paljon enemmän kuin ajattelin ennakkoon. Saan kiittää poikakaveria paljosta. Ilman häntä ei alueesta olisi tullut noin hienoa ja huolella tehtyä. Päätin panostaa kunnon kasvualustaan heti, jotta se ei pilaisi potagerin käyttöä.

      Poista
  6. Kiva postaus potagerin rakentamisesta. Iso urakka mutta kannatti tehdä, tuosta tuli kertakaikkisen hieno paikka. Singelin kärräämisestä saisi antaa mitalin, ei mitään helpointa puuhaa etenkään helteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Ehdottomasti kannatti, mutta olen myös huojentunut, että se on nyt tehty ja valmis ja voi vain nauttia näkymistä.

      Poista
  7. Tulipa kerrassaan hieno! Siinä on myös mukavasti tilaa järjestellä ruukkuja eri asetelmiin tarpeen mukaan. Antaa vapautta kasvattaa tilanteen ja mielenvireen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Tilaa tosiaan riittää myös ruukuille, vesiaiheelle ja levähdyspaikallekin ja on vielä vähän joustavuutta muutella niitäkin.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground