JUHANNUKSEN AIKAAN.

28 kesäkuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Miso eksoottinen lyhytkarva exotic

10 päivää mökillä putkeen ja sitten kotiin. En olisi halunnut, harmitti vietävästi, kun pakkasin kamoja, mutta oli pakko. Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina Helsinkiin (kuten koko Suomen kait) saapui helle ja kuvan pikkukissa oli hätää kärsimässä. Mökki kuumeni hetkessä ulkolämpötilaa tukalammaksi ja palstalla varjossakin oli 30 astetta lämmintä. Musta, tuuheaturkkinen Miso oli kuumissaan. Viilensin ensi hätään kissaa kylmään veteen kastetulla pyyhkeellä ja tällä kertaa Miso ei alkanut antamaan pyyhkeelle takajalaktömpsyä ja leikkimään pyyhkeellä kuten viime kesänä, vaan otti avun vastaan kiltisti.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lavankaulus lavaviljely kasvatuslava

Oli pakko lähteä vähän viileämpään kotiin. Varsinkin kun oli tiedossa, että joutuisin menemään työpaikalle tiistaina enkä missään tapauksessa halunnut jättää Misoa päiväksi yksin kuumaan mökkiin, vaikka ikkunat saisikin auki. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha köynnöstuki potager lavatarha kasvimaa peruna
Ehti kuitenkin olla ihanaa olla mökillä. Tein töitä etänä mökin kuistilta, söin aamuisin puutarhassa, huussissa käydessä tein samalla pienen jaloittelukierroksen puutarhassa. Nautin, voi että nautin. Ehkä vielä pääsen uudestaan mökille pidemmäksi aikaa, jos säät vähän viilenevät.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha köynnöstuki ruukkuseinä ruukkupuutarha orvokki riippaorvokki muratti
Keksin yhtenä iltana, että minulla on jemmassa metallisia ruukunpidikkeitä, nehän voisi laittaa köynnöstukeen ruukutuspöydän yläpuolelle ja kukkia niihin. Harmittelin hetken ettei pidikkeitä ollut kolmea enempää, mutta samalla iloitsin miten pieni juttu ilahduttaakin niin valtavasti.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha köynnöstuki ruukkuseinä ruukkupuutarha orvokki riippaorvokki muratti
Pieni juttu, mutta iloitsen juuri tuollaisista pienistä oivalluksista.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha omenapuu kotkansiipisaniainen karhunjuuri jalokalliokielo
Tämä kohta on toinen erityisen ilahduttava. Minulla on siitä varmaan kymmenen kuvaa eri päiviltä, se on niin kovin kuvauksellinen. Vielä kun löytäisin sen sinisen sinikämmenen tuohon.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha kuunlilja 'Stiletto'
Kuunlilja | Hosta 'Stiletto'
Edellisen kuvan köynnöstuen juurella kasvaa nyt kuunlilja 'Stiletto'. Siirsin sitä puolisen metriä mielestäni paremmalle paikalle. Stiletto on sinnitellyt muutaman vuoden juuri ja juuri hengissä ja nyt toivon sen lähtevän parempaan kasvuun. Tältä alueelta kaivoin aiemmin pikkutalviot ja kielot pois ja nyt on tilaa istutella jotain pientä uutta. Kuunliljan takana on raparperin lehdet katteena, kun käytin varret piirakkaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mooseksenpalavapensas perinneperenna
Mooseksenpalavapensas | Dictamnus albus

Oravankesäpesä siirtolapuutarha koreakärsämö 'Peter Cottontail'
Koreakärsämö | Achillea ptarmica 'Peter Cottontai'
Ostin koreakärsämön viime vuonna ja siitä tulee aina Riina mieleen. :) Niin taitaa monelle muullekin tulla valkoista kukista nykyään.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha pioni Paeonia 'Buckeye Belle'
Pioni | Paeonia 'Buckeye Belle'
Jos pitäisi valita oma väri puutarhassa, josta tulla muille mieleen, se saattaisi olla pioni 'Buckeye Bellen' syvä tummanpunainen. Ihan järkyttävän upea väri. Tämä pioni kukki nyt ensimmäisen kerran ja paljasti, että olen turhaan hankkinut kaksi uutta 'Buckeye Belleä', kun ensimmäinen onkin elossa. BB-numero kaksi tosin on joku ihan muu pioni, kolmannen oikeellisuutta saan jännittää ainakin ensi vuoteen.

Ostin 2019 kaksi pionia, jotka istutin luumupuun alle vierekkäin - 'Buckeye Bellen' ja 'Coral Charmin'.  Toinen pioneista kuivui istutusvuonna, kun unohdin kastella, silloin päättelin kuolleen olevan Buckeye Belle ja hankin seuraavana vuonna korvaavan yksilön ja istutin sen eri kohtaan puutarhassa. Nyt siis saan alkaa metsästämään 'Coral Charmia', joka on se menehtynyt. Toki nyt harmittaa, että palstalla on (ehkä) kaksi samaa pionia, mutta ehkä kestän sen, kun on noin upea väri.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha köynnöstuki omenapuu koristevalot istuinryhmä
Pioneista puheen olleen. Olen monesti aiemmin harmitellut, että aikoinaan ostin Kevätmessuilta hollantilaiskauppiailta juurakoita, jotka kaikki olivat samaa, väärän väristä pionia. Sinällään ihan kaunis ja tuoksuva kasvi, mutta väärä. Viime vuonna yksi niistä yllättäen kasvoi heikosti. Kaivoin sen ruukkuun ja hautasin sen tilalle syksyllä omenia. 

Nyt jäljellä olevista kuudesta yksi on normaali, pari todella kituliasta ja loput siltä väliltä. Ruukusta ei noussut mitään. Että näin niistäkin sitten päästään eroon. Samassa penkissä on ollut runsaasti laukkoja, jopa niin paljon että viime vuonna mietin voiko niitä olla liikaa ja pitäisikö harventaa. Ei tarvitse, tänä vuonna jäljellä on yksi iso valkoinen. Kaikki kymmenet tavalliset siniliilat laukat ovat kadonneet.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha kissa Miso exotic
Saapunut helle torppasi myös hitaasti, mutta varmasti alkaneet puutarhapuuhat. Ehdin istuttaa ennen lämpöaaltoa useita kasveja, mutta suunnitelmissa olleita siirtoja en, enkä taida niitä hetken aikaa uskaltaa tehdäkään. Lisäksi suunnitelmissa olisi kaivaa ja puhdistaa pieni alue rikoista ja istuttaa uudelleen. Puhumattakaan vesiaiheprojektista. Olen jo hankkinut altaan, mutta savisen, kivikovan nurmikon kaivaminen ei todellakaan houkuttele näillä lämpötiloilla. Luonnollisestikin sormet syyhyää touhuihin, mutta pelkkä ajatuskin lapion heiluttelusta nostaa hien pintaan.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha karhunjuuri
Karhunjuuri | Meum athamanticum


Oravankesäpesä siirtolapuutarha aamiainen puutarhassa
Juhannus meni samalla, tutulla kaavalla. Torstaina laskeutuminen poikaystävän kanssa juhlaan juhannussaunalla. Perjantaiaamulla uimaan maauimalaan, aamiainen puutarhassa. Iltapäivällä saimme poikaystävän äidin vieraaksi. Grillausta ja puutarhassa hengailua. Illalla piipahdimme siirtolapuutarhan omalle väelle järjestetyissä pienissä juhlissa syömässä letut. Juhannuspäivänä uusi käynti maauimalassa, pientä puuhastelua puutarhassa: istutin perennoja ja riivimme omenakääriäisen toukkia puista. Tänä vuonna kääriäisiä on taas runsaasti. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha

Oravankesäpesä siirtolapuutarha naapurin pioniaita
Loppuun kuva naapurin upeista pioneista, jotka näkyvät palstalleni. Ja mikä tuoksu!
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Upea pionirivistö naapurissa. Minä taas haksahdin hollantilaisen kauppiaan tarjouksiin vaikka ei olisi pitänyt. Keltainen lupiini olikin tavallinen liila, riivin sen pois niin nopeasti etten edes kuvaa ehtinyt ottaa. Toinen vielä jäi, katsotaan mitä se on. BB pionia olen ostanut kahteen kertaan, eka oli jotain ihan muuta ja toinen ei vielä kuki. On niin pieni että voin joutua odottelemaan vuosia. On kyllä niin mahtava väri etteikö kaksi mahtuisi.

  Aivan ihana kokonaisuus ja miten kivasti sopii lehtimuodot ja värit toisiinsa kuvassa kohdasta mistä olet ottanut useamman kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin pioniaita on kerta kaikkisen upea! Joka vuosi ihastelen ja käyn nuuhkimassa sitä. Tänä vuonna kukat nuupahtivat harmillisen nopeasti. Opin kerrasta, oli niin suuri pettymys, ja nykyään välttelen hollantilaisosastot messuila. Ensimmäisen BB:n ostin Pionien Kodista, toisen ja kolmannen Viherlassilasta. Kakkosesta tuli kaunis vaaleanpunainen, toivottavasi kolmonen ei ole sellainen. Mieluummin oikea BB tai sitten joku ihan muu. :)

   Poista
 2. Voi Misoa ja hänen paksua turkkiaan. Näillä helteillä ei kissalla ole kiva olla.
  Pioni BB:n väri on niin upea, että hyvin minulle kelpaisi niitä kaksikin. Mieluummin kaksi mieluista kuin yksi väärä. En kyllä osta enää ikinä messukauppiailta niitä arvausjuurakoita. Alexander Flemingini on ihan jotain muuta. Toinen Coral Charmini kuoli talvella, mutta onneksi toinen on hengissä ja avautui tänään. Makuasioita tietenkin, mutta se on hyvin viehättävä kaikissa olomuodoissaan.
  Tänä vuonna omenakääriäistä on ilmeisesti runsaasti. Ekan kerran meilläkin. Ruiskutin pahimmat toukkaseitit puista alas vedellä, mutta mahtoiko siitä apua olla, en tiedä?
  Naapurisi aidan takana ei ole pelkästään nurmikko vihreämpää, vaan pionit pinkimpiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miso on selkeästi herkkä lämmölle, matkustimme muutama viikko sitten junalla ja silloinkin pikkukissa oli läkähtyä vaikkei ollut edes hellettä eikä mielestäni vaunussa erityisen kuuma.

   Pionipettymys oli itselläni niin suuri, etten ole sen jälkeen hollantilaisten tarjouksiin haksahtanut. Muistelen, että juuri Alexander Flemingiä piti niissä ostamissani pioneissa yhtenä olla, vaan kaikki olivat keltavalkoisia. Coral Charm pitäisi kyllä jostain löytää, se näyttää kuvissa niin kauniilta.

   Luin Leena Luodon suosituksen suihkutella vedellä tai riipiä toukat maahan ja jättää ne muurahaisten syötäväksi. Meillä niitä tuli omenapuun lehtineen jätesäkillinen, vietiin sekajätteeseen, kun olisi ollut liikaa leviteltävää pienelle palstalle, (ja epäsiistinnäköistä vaikkakin ehkä ekologista)

   Poista
 3. Mökkipuutarhasi on todella kaunis. Ymmärrän hyvin, ettei tuolta haluaisi lähteä lainkaan. Kuumuus on nyt ollut koetteleva. Pari päivää tääll on onneksi ollut vähän viileämpää, mutta nyt lämpö taas kohoaa. Onneksi saatiin kotona sisälämpötilaa laskemaan edes hieman viileiden päivien aikana. Välillä yötkin ovat olleet tuskallisen kuumia ja nukkuminen hankalaa. Juhannuksesi kuulostaa sujuneen oikein mukavasti. Upeat naapurin pionit. Tuo tumma pionisi on myös upea. Tänä vuonna tummanpunainen on kiehtonut minua kummasti. Mukavaa kuunvaihdetta!

  VastaaPoista
 4. Kun on koko pitkän talven odottanut, että saisi viettää kunnolla aikaa mökillä ja puutarhassa tuntuu todella tylsältä olla kotona ja käydä vain kastelemassa, kun kuumuudessa ei muutakaan pysty tekemään.

  Ihanaa heinäkuun alkua!

  VastaaPoista
 5. BB on upea, ja meillä se kukkii ensimmäisenä tai ihan ensimmäisten joukossa ainakin!
  Coral Charm on myös ihana, mulla se kuoli silloin kauhutalvena ja ostin tilalle Coral Sunsetin, aika ihana sekin värivaihteluineen:)
  Ja upea muuten tuo naapurin pionirivistö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BB on upea! Ehkä se ei haittaa, että niitä on kaksikin. Coral Charm pitäisi kyllä saada jostain tai Coral Sunsetkin voisi käydä. :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground