MÖKKI JA PALSTA KESÄKUUSSA 2022.

20 kesäkuuta 2022

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mökki polku köynnöskaari

Kesäkuu on hujahtanut ohi valtavalla nopeudella. Ollaan jo juhannusviikolla ja olen vasta ehtinyt olla pari yötä mökillä. Nyt kokeilen etätöiden tekemistä mökkitoimistolta ja olla ainakin juhannukseen asti mökillä. Kaksi edellistä kesää osoitti, että asuminen minimökissäkin sujuu, nyt testissä on onnistuuko töiden teko.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lavankaulus viljelylaatikko raparperi luumupuu persikkapuu ruukkupuutarha köynnöstuki

Olin edellisviikonloppuna Tukholmassa. Sen reissun piti olla 2020 maaliskuussa ja kohteena Tukholman puutarhamessut. Kaikkihan me tiedämme miksi matka ei silloin toteutunut ja jouduin lopulta siirtämään matkaa varmaan kymmenisen kertaa. Nyt päätin lähteä, en vain tajunnut miten erityisiä kesäkuun viikonloput ovat ja varsinkin kun olin juuri edellisen lauantain Tallinnassa.

Olin Tukholmassa yhden yön. Lauantaina aloitin aamun Zetasista ja sunnuntaina Slottträdgården Ulriksdalista. Oih, mitkä puutarhakohteet. Otin molemmista kuvia ja varsinkin Zetasissa sekosin paikan kauneudesta. Taidan säästää kuvat syksymmälle, nyt tuntuu olevan omassakin puutarhassa paljon kuvattvaaa ja näytettävää. Toki tein myös ostoksia, maltillisesti kylläkin. Kantokapasiteetti oli yhden ison kassin verran ja hinnat verrattain korkeita.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha mooseksenpalavapensas
Mooseksenpalavapensas | Dictamnus albus

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Risu no en haltijankukka
Haltiankukka | x Heucherella 
Neljän päivän poissaoloni aikana puutarhassa tuntui tapahtuneen vaikka mitä. Mitään kukintaa ei ollut mennyt ohi, mutta kaikki olivat venyneet pituutta.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha Risu no en Miso eksoottinen lyhytkarvakissa exotic
Paluun jälkeen riensin puutarhaan kastelemaan. Kotona menetin chilin ja joitakin siemenkasvatuksia kuivuudelle. Puutarhassa ei menetyksiä, kylvetty nurmikkokin oli lähtenyt kasvuun.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lavankaulus viljelylaatikko raparperi omenapuu ruukkupuutarha köynnöstuki
Viime kesänä istutin uuden omenapuun. Tänä vuonna selvisi ettei se olekaan sitä lajiketta mitä piti. Puu kukki ja kukkien väri paljasti virheen. Otin yhteyttä myyjään ja sieltä vahvistettiin epäilys - kukat olivat väärän väriset ollakseen 'Baya Marisan'. Myyjä hyvitti summan ja tilasin toisesta paikasta uuden tilalle. Nyt nimetön mysteeri, omenapuu odottaa pääsyä vanhempieni puutarhaan. Toivottavasti uusi on oikeaa lajiketta.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lavankaulus viljelylaatikko raparperi ruukkutarha
Viikonloppuna leivoin ensimmäisen rapaprperipiirakan. 

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lavankaulus viljelylaatikko kosmoskukka
Kosmokset ovat lähteneet melko hyvin kasvuun. Suorakylvin ne lavaan 30. toukokuuta.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha potager lavankaulus viljelylaatikko herne kasvutuki
Samoin herneet. Niiden vieressä on rivi kehäkukkia ja kuminaa. Lavan toisessa päässä on syksyllä kuminan kanssa samaan aikaan kylvettyä porkkanaa ja ehkä viisi tainta on näkyvissä. Taidan luovuttaa porkkanoiden suhteen. Tämä on jo kolmas surkea vuosi putkeen.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha omenapuu mökki ovi avoinna perennapenkki
Jos minä olen ahertanut puutarhassa, on poikakaveri askarrellut mökin oven kanssa. Oven maalaus jäi viime vuonna tekemättä ja nyt ovesta on poistettu maalit. Mietin jätetäänkö sisäpuoli ovesta noin vai maalataanko valkoiseksi. Ulkopuolelle tulee täysin uusi väri. Viikonloppuna maalasin koealueet ja päätös on tehty. Tuli vain sadepäivä sotkemaan maalaussuunnitelmat ja se siirtyi hiukan tuonnemmaksi.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha kalliokielo
Viikonloppuna sain yllättävän inspiraation ja kaivoin kieloja ylös Oravankesäpesän kantopuutarhan alueelta. Kielojen seassa on kasvanut pikkutalviota ja ne revin jo aiemmin pois. Nyt alue on mulloksella, mitä nyt siirsin kituvaa kuunliljaa 'Stiletto' paremmalle paikalle, istutin vaskivarjohiippa 'Orange Queen':in, alppikello 'Spring Symphony:n ja taponlehden. Vaskivarjohiippa ja alppikello ovat Tukholman tuliaisia. Ihanan siistiä. Odotan kuitenkin vielä näkeväni sekä kieloja että pikkutalviota nousemassa ylös, joten pidättäydyn istuttamasta enempää alueelle.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha pelargoni syreeni
Toin vihdoin myös pelargonit mökkeilemään. Kuvassa lähes kaikki pelakuuni, laskin että niitä on yhteensä toistakymmentä. Pelargonien seassa on myös työkaverilta saadut laventelintaimet ja mehipuu.

Oravankesäpesä siirtolapuutarha portti polku köynnöskaari

Blogien luku on omalta kohdalta vaikeutunut. Käytän lukemiseen Bloglovin-sivustoa ja se on ollut useita viikkoa epäkunnossa. Epäilen sivuston lopettavan. Lähetin asiakaspalveluun tiedustelun, mutta siihen ei ole vastattu, todella ärsyttävää. 

Olen siirtänyt blogilistaani Bloggeriin, mutta jopas on ärsyttävä systeemi. Hermot menee senkin suhteen. Pitäisi selvitää vaihtoehtoja, Blogit.fi on olemassa, mutta lienee vain suomalaisille blogeille. Itse kun seuraan monia muitakin. Yritän kestää Bloggerin ärsyttävyydet, että pääsen lukemaan kuulumisianne. :)

{2021} {2020} {2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


11 kommenttia:

 1. Totta, tähän aikaan vuodesta on ihanaa ja kaikkea tapahtuu puutarhassa koko ajan, eipä paljon huvita tontilta poistua. Ihanan näköistä, varmasti oli kyllä ihanat kohteet Tukholmassakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanoa, että bloggerilla on maailman helpoin systeemi, jos haluaa laittaa blogilistan blogiinsa näkyviin, siitä on todella helppo seurata kaikkia blogeja - mutta ymmärrän, jos ei halua listaa näkyville. Ehkä sen voi laittaa välilehdellekin tms.

   Poista
  2. Nyt tämä helle vie kaikki kukat todella nopeaan, eikä pitäisi olla poissa puutarhasta. Uhkarohkeasti jäin illaksi kotiin, enä lähtenyt mökille, kun piti tehdä kotonakin kaikenlaista.

   Tuo Bloggerin listaus on kiva, mutta eikö se aina näytä vain blogin viimeisen postauksen? Minulla jää välillä päiviä etten lue blogeja ja haluaisin silti käydä kaikki postaukset kronologisesti läpi. Ja mielellään niin, että erotan luetut ja lukemattomat.

   Poista
 2. Bloggerin kommervenkkeihin tottuu yllättävän nopeasti. Eniten ärsyttää muutokset joihin ei voi varautua. Olipa harmi väärä omenapuu mutta oikein toimittu myyjän taholta. Kesäkuu on kiivasta aikaa puutarhassa, sateiden ansiosta tuntuu, että kasvu on ollut todella rehevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väärät kasvit harmittavat aina, varsinkin mitä isommasta tai arvokkaammasta on kyse. Nyt kukinnat vie hetkessä helle, sadetta ehkä jo kaipaisin kastelemaan itseni sijaan.

   Poista
 3. Puutarhassasi on ihanan rehevään ja kukkaistaa. Viikonloppu jos toinenkin muualla tähän aikaan vuodesta vaatii lujia hermoja. Mielelläni luen ja katson raporttiasi Tukholmasta, mutta ilman muuta se on järkevämpää jättää syksyyn.
  Toivottavasti pääset sinuiksi bloggerin kanssa. Välillä se saa käyttäjän repimään hiuksiaan, mutta pääosin sen kanssa tulee juttuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloglovin näyttää taas hetkittäin toimivan, jospa ehtisin lukea postauksia, mutta kun on kahden viikon bloggaukset rästissä ei niistä ihan hetkessä selviä. Saattaa siinä ajassa taas koko sivusto kaatua.

   Marraskuussa on hyvää aikaa kirjoitella Ruotsi-visiitistä ja muistella kesäkuisia päiviä.

   Poista
 4. Kesäkuu on tosiaan mennyt ohi hurjaa vauhtia. Toivon, että aika tuntuisi edes hieman hidastuvan heinäkuussa, kun pääsen lomalle. Puutarhassa on tuhat ja yksi asiaa, jotka toivon ehtiväni tehdä tänä kesänä, mutta haluan myös nauttia kiireettömästä ajasta perheeni kanssa ja ehkä tehdä joitain lyhyitä reissuja lähiympäristöön. Kesällä ei tosiaan kauheasti tee mieli pidemmille reissuille, kun omassa puutarhassakin riittää ihailtavaa (ja puuhaa). Puutarhassasi on todella kaunista, ihanan rehevän ja vilvoittavan näköistä. Haltiankukka on oikein söpö. On harmillista, jos ei saakaan sitä kasvia, mitä on kuvitellut hankkineensa. Onneksi myyjät yleensä hyvittävät maksun tuollaisessa tapauksessa, mutta kivempi olisi saada kerralla oikea kasvi. Jospa uusi omenapuusi olisi oikeaa lajiketta. Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivien helle on hidastanut omat toimet puutarhassa, kun ei vaan jaksa tehdä mitään kuumuudessa. Kukintaa kuumuus taas nopeuttaa ja tuntuukin, että kaikki kukkivat niin nopeasti, eikä oikein malttaisi pysyä poissa, vaikka välillä pitäisi tehdä muutakin.

   Poista
 5. Hieno kuva pelargoniakokoelmastasi. Muistelen, että kokoelmasi on ollut vuosien varrella eri kokoinen. Kesäkuun on tosiaan hujahtanut. Syytän kevättä, kun menetettiin huhtikuun lumelle ja jäälle, niin siitä ei tullut puutarhakuukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein muistat, hulluna pelargonivuotena kasveja taisi olla lähemmäs sata. Nyt pyrin pitämään kokoelman maltillisena ja hankkimalla vain tiettyjä lajeja ja lajikkeita.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground