MÖKKI JA PALSTA MARRASKUUSSA 2022.

21 marraskuuta 2022

siirtolapuutarhamökki mökkipolku köynnöskaari talvi puutarhassa

Marraskuu on ollut ihanan leuto Helsingissä. Viime lauantaina saimme ensilumen ja lunta on sen jälkeen tullut päivittäin. Sunnuntaina olimme poikaystävän kanssa mökillä tekemässä viimeiset puutarhapuuhat. Myönnän, että pikkupakkasessa ja lumisateessa puutarhahommat eivät varsinaisesti olisivat kiinnostaneet meitä kumpaakaan. 

siirtolapuutarha potager lavankauluskasvimaa talvella viljelylaatikko

siirtolapuutarha linnunpönttö luumupuussa
Olin itselleni kiukkuinen, että emme tehneet verkotusta jo aiemmin, edellisenä viikonloppuna olisi hommat saanut tehdä auringonpaisteessa. Toisaalta sairastamani korona verotti syksystä useamman viikonlopun, kun oli niin heikossa kunnossa. Vieläkin keuhkoissa tuntuu välillä vähän oudolta.

siirtolapuutarha sirosara lumessa
Sirosara | Carex brunnea


siirtolapuutarha talvisuojaus jyrsijäverkko pensasmustikka lumi
Virittelimme verkkoja valituille kasveille. Suojaverkon saivat kaksi japaninvaahteraa, pensasmustikat, liljakanukka, kalukkipensas ja kaksi uutta kirsikkaa. Verkkoa ei ollut enempää ja oli pakko tehdä valintoja. Toivottavasti tulee vähänluminen talvi, jolloin palstaa kiertävä verkkoaita riittää pitämään ristihuulet poissa.

siirtolapuutarhamökki Kekkilä jalallinen viljelylaatikko

siirtolapuutarha talventörröttäjä kärsämö lumi
Kärsämö | Achillea


siirtolapuutarha ruukutspöytä vesipiste talvella

siirtolapuutarha aurinkokennovalaisimet köynnöstuessa

siirtolapuutarha potager lavankauluskasvimaa talvella viljelylaatikko omenapuu
Laitoin vesiaiheen ympärille perennatuet, jotta muistan altaan olemassaolon vielä keväälläkin. Voin kuvitella hyvin itseni astumassa veteen, kun olen unohtanut vesiaiheen talven aikana.

siirtolapuutarha potager lavankauluskasvimaa talvella viljelylaatikko
Potager on tyhjän näköinen, kun kaikki ruukut ja muut tilpehöörit on kannettu talvisäilöön. Potagerin persikkapuu saa talvitakin päälle, jos ja kun pakastuu kunnolla. Nyt on luvattu taas lauhempia päiviä loppuviikosta. Toinen peitolla suojattava on liljakanukka.

siirtolapuutarha suojakupu talvensuojaturve talvisuojaus lumi
Sekä persikka että liljakanukka saivat juuristolleen talvensuojaturvetta. Kokeilen sen tehoa ensi kertaa. Levittelin turvetta myös sinisateelle, syyssyrikoille, vuorikärhölle, käärmeenparralle, hakoneheinälle ja kuvan safiirihortensialle. Minipieni safiirihortensia on siis tuolla turpeen keskellä ja laitoin sille vielä metallihupun päälle, jotta sitä ei tule tallottua.

siirtolapuutarhamökki lumi koynnöstuki
Tyhjältä näyttää mökin edustallakin.

siirtolapuutarha talventörrtöttäjä varjolilja lumi
Varjolilja | Lilium martagon


siirtolapuutarha portti lumi kultasypressikujanne postilaatikko ruukkupuutarha
Pieni kultasypressikujanteeni näyttää somalta lumikuorrutteellakin. Pakko sanoa, että nämä ruukkukasvit tuottavat suurta iloa joka kerta kun tulen mökille. Miten voikin tuollainen pikkujuttu tehdä kasvihöperön niin iloiseksi.

siirtolapuutarha portti lumi puutarhapolku koynnöskaari
{2021} {2020} {2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012} {2011}
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Kieltämättä lumi kaunistaa marraskuisen puutarhan paremmin, kuin tavanomainen pääkaupunkiseudun harmaa kuraloska. Kovin paksuja lumikerroksia en kyllä kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Lunta on kyllä nyt tullut aivan älyttömästi ja ollaan vasta joulukuussa. Paljonkohan sitä vielä ehtiikään sataa.

   Poista
 2. On ihan totta, että kaikki puutarhan syystyöt olisi hyvä saada tehtyä kauniilla ilmalla - muuten tökkii aika pahasti. No, nyt voit huokaista ja siirtyä talvilevolle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna ehkä osaa alkaa hommiin jo aiemmin, jos ei talvi yllätä puutarhuria. Kuten monasti käy. :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground